Vėl fiksuota kaitra ir daugiau šiltų naktų pajūry

Vasara

Karštos dienos, šiltos naktys. Šiuo metu taip gyvename jau kiek daugiau nei du dešimtadienius, kurie Lietuvoje buvo rekordiškai karšti.

Lietuvoje liepos 7–10 d. jau antrą kartą šiais metais registruotas stichinis meteorologinis reiškinys – kaitra, kuri tęsiasi ir šiomis dienomis, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT). Kaitra fiksuojama, kai maksimali oro temperatūra pasiekia ar viršija 30 °C tris ar daugiau parų iš eilės.

Kartu LHMT specialistai apžvelgia, kiek Lietuvoje vasaros mėnesiais (birželį, liepą, rugpjūtį) vidutiniškai būna vasariškai šiltų ir kiek vėsių naktų.

Nidoje itin gausu šiltų ir labai mažai vėsių vasaros naktų. Asociatyvi portalo archyvo nuotr.

Laikoma, jog vasariškai šilta naktis yra tuomet, kai oro temperatūra nenukrenta žemiau 15 °C, o vasariškai vėsi naktis tuomet, kai oro temperatūra nukrenta žemiau 10 °C. Analizė atlikta remiantis 18 meteorologijos stočių duomenimis 1961–2020 m. laikotarpiu.

Šiltų ir vėsių naktų skaičius

Vidutiniškai Lietuvoje vasaros mėnesiais būna 21 šilta ir 23 vėsios naktys. Taigi, šiltų ir vėsių naktų skaičius yra labai panašus. Tačiau atskiruose regionuose ši proporcija gana smarkiai skiriasi.

Ypač dėl specifinių mikroklimatinių sąlygų labai išsiskiria Nida, čia itin gausu šiltų (vidutiniškai – 48 naktys) ir labai mažai vėsių (vid. vos 4 naktys) vasaros naktų. Šių metų birželio 21 d. naktį Nidoje pasiektas šilčiausios birželio nakties oro temperatūros rekordas per visą stebėjimo Lietuvoje laikotarpį, kai temperatūra naktį pasiekė 23,1 °C.

Visame pajūryje vasariškai šiltų naktų būna kur kas daugiau nei vėsių. Mažiausiai vasariškai šiltų naktų įprastai būna Žemaičių aukštumos pietinėje dalyje (vid. 13–15). Daugiausiai vėsių naktų vasaros metu registruojama Varėnos apylinkėse (vid. 35 naktys), tačiau galima prisiminti tai, jog čia registruojama daugiausiai karštų dienų.

Daugiausiai vasariškai šiltų naktų registruojama liepą (vid. 9,5), o mažiausiai birželį (vid. 3,5), tuo tarpu daugiausiai vėsių naktų, atvirkščiai, daugiausiai būna birželį (vid. 11,8), o mažiausiai liepą (vid. 4,2). Rugpjūčio mėnesį vidutiniškai būna 7,8 šiltos ir 6,5 vėsios naktys.

Taigi, vasarą norintiems leisti laiką lauke ir ieškantiems vasariškai šiltų naktų reiktų rinktis Lietuvos pajūrį.

Vykstant klimato kaitai stebimas vasariškai šiltų naktų skaičiaus augimas ir vėsių naktų skaičiaus mažėjimas.

Prieš keliasdešimt metų vėsių vasaros naktų buvo net tris kartus daugiau nei šiltų, tuo metu vidutiniškai Lietuvoje vasaros mėnesiais būdavo vos 11 šiltų ir net 32 vėsios naktys.

Tačiau pastaruoju metu šiltų ir vėsių vasaros mėnesių naktų skaičius yra gana panašus, o po šios vasaros su joje jau fiksuotomis keliomis tropinėmis naktimis (tokia pajūry numatoma ir šio ketvirtadienio naktis), šie duomenys, tikėtina, ateity dar labiau keisis šiltų naktų naudai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Orai

Šiluma sugrįžta

Nors ketvirtadienį dirvos paviršiuje vietomis šalyje fiksuota net iki 5–7 laipsnių šalčio, artimiausiomis dienomis tokių temperatūrų jau nebeturėtų būti, o ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This