Naujasis Smiltynės perkėlos keltas į darbus kibs rudenį

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra

Ernesta Onusaitytė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2021-07-23

Komentarų: 2

Penktadienį Vakarų Baltijos laivų statykloje pakrikštytas naujas Smiltynės perkėlos keltas „Klaipėda“, kurio krikštamote tapo Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Šiandien mums išskirtinis, neeilinis įvykis. Po 15 mėnesių mes šiandien suteikiame naujam laivui „Klaipėdos“ vardą. Išvertus į laivų statytojų kalbą, teko panaudoti 90 000 darbuotojų darbo valandų. Puikus komandinio darbo pavyzdys“, – teigė statyklą valdančios AB „Vakarų laivų gamykla” vadovas Arnoldas Šileika.

Naujasis laivas – moderniausias iš AB „Smiltynės perkėlos“ turimų keltų. Vienu metu jis galės plukdyti iki 40 lengvųjų automobilių, arba 600 keleivių, 8 didžiuosius turistinius autobusus, kurių kiekvieno bendroji masė siekia iki 44 tonų. Kelto korpusas pastatytas iš plieno, o antstatas – iš aliuminio, naudojamo jūrinėje pramonėje. Laivas turi keturias pakrovimo/iškrovimo rampas, jo jėgainės varomos dyzelinu. Esant poreikiui, laivas galės būti nukreiptas dirbti į Senąją perkėlą ir plukdyti vienu metu iki 1000 keleivių.

„Labai džiugu, kad šis keltas atitinka aukščiausius aplinkosaugos ir saugumo reikalavimus. Tai yra labai svarbu, kai visa Europos Sąjunga ir kitos valstybės suvokia, jog gresia klimato kaita, nesibaigiantys potvyniai, uraganai, todėl kiekvienas sprendimas, kiekvienas naujas projektas, naujas dalykas ar daiktas priartina mus prie geresnio klimato tausojimo“, – sveikinimo žodį tarė ceremonijoje dalyvavusi ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Kelto krikštamotė Olga Žalienė naujajam laivui palinkėjo draugiškos įgulos, ramių marių ir laimingų keleivių.

Pasak AB „Smiltynės perkėla“ generalinio direktoriaus Mindaugo Čiako, keltas tikriausiai pradės darbuotis rudenį.

„Pastatytas keltas, tačiau liko dar trys maži žingsneliai. Kitą savaitę pradėsime kelto bandymus, kurie bus atliekami tiek prie kranto, tiek vandenyje. Taip pat vyks kelto registracijos procedūros bei įgulos apmokymai“, – sakė jis.

Paklaustas, kodėl pasirinko statyti dyzelinu varomą keltą, įmonės vadovas teigė, jog dyzeliniai varikliai tobulėja, o šio kelto dyzelinės jėgainės atitinka aukščiausius gamtosauginius reikalavimus. M. Čiakas taip pat užsiminė, jog ateityje planuojama dar vieno, galbūt jau elektra varomo kelto statyba.

Vakarų Baltijos laivų statykla laimėjo valstybės valdomos AB „Smiltynės perkėla“ skelbtą atvirą tarptautinį konkursą naujam keleiviniam-krovininiam keltui statyti. Keleivinis-krovininis keltas bendrovei atsiėjo apie 6,5 mln. eurų, o statybos darbai truko apie 15 mėnesių.

2 Comments

  1. Bože moj

    kiek penktadienį sugužėjo Vilniaus biurokratų ir iš kailio besinerianti kandidatė prezidentauti, paskutiniu metu tapanti visų renginių ir vakarėlių liūtė. Turbūt valstybės biudžeto sąskaita pasiliks ir nakvoti, Jūros švente pasidžiaugti.

    Reply
    • Komandiruotės

      O kaip gi! Visi naudojasi proga! Pabandytų juos žiemą prisikviest! O dabar ir raudona zona negąsdina. Į Dieveniškes protesto malšint policiją pasiuntė, o čia gi švenčiama, nedirbama.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

G. Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: reikiamo parašų skaičiaus nesurinko dar du kandidatai (atnaujinta)

Respublikos Prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Smiltynėje iškilęs radaro bokštas - saugesnei laivybai

Iš Klaipėdos besikeliant Naujosios Smiltynės perkėlos keltais akis užkliūva už Smiltynės pusėje atsiradusio neįprasto statinio. Šiomis dienomis čia iškilo radiolokacinės ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This