Ir apeliacinė instancija atmetė santechnikų pretenzijas dėl Klaipėdos mokyklos

Svarbu, Švietimas

Teismuose Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos valdymo reikalus sprendusi jos dalininkė UAB „Vakarų santechnika” ir apeliacinėje instancijoje patyrė fiasko dėl po dviejų mokymo įstaigų reorganizacijos sukurto Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centro (JSRC) įstatų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Priešistorė

„Vakarų santechnikos” direktorius Mindaugas Prialgauskas dienraščiui „Vakarų ekspresas” buvo sakęs, kad jo vadovaujama įmonė Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos dalininke buvo tapusi 2006-aisiais, po to, kai buvo nuspręsta, jog būtų gerai inicijuoti Klaipėdos regione ventiliacijos ir santechnikos montuotojų rengimą. Bendrovė parašė prašymą ir gavo Švietimo ir mokslo ministerijos atsakymą, kad yra priimta dalininke.

2006-aisiais bendrovė spaudoje buvo linksniuojama dėl to, kad nesutiko dalininkais į mokyklą priimti Vakarų laivų gamyklos, „Baltijos” laivų statyklos ir „Klaipėdos laivų remonto”, suinteresuotų jų atstovaujamo sektoriaus specialistų rengimu.

2010-aisiais „Vakarų santechnika“ buvo pradėjusi bylinėjimosi procesą, kurio metu prašė teismą įpareigoti Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos administraciją pateikti jai visą reikalaujamą informaciją, netrukdyti jos atstovui patekti į mokyklos patalpas. Mokykla savo ruožtu buvo pateikusi priešieškinį siekdama, kad būtų pripažinta, jog  „Vakarų santechnika“ nėra įstaigos dalininkė. Šis procesas baigėsi verslininkų pergale.

2019 m. balandį Vyriausybė nusprendė sujungti KLSRM ir Klaipėdos laivininkų mokyklą ir po tokios reorganizacijos sukurti JSRC.

2020 m. liepą buvo surengtas visuotinis naujosios įstaigos dalininkų susirinkimas, kurio vienas iš klausimų buvo jos įstatų tvirtinimas. M. Prialgauskui iš susirinkimo pasišalinus valstybei atstovavusio Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) darbuotojo sprendimu buvo priimti įstatai, kurių 47 straipsnyje buvo numatyta, kad visuotiniame dalininkų susirinkime dalininkai turi po vieną balsą, išskyrus ministeriją, turinčią 3 balsus.

Teismas: nepažeidžia teisės aktų reikalavimų

Būtent šį įstatų punktą teismui ir apskundė „Vakarų santechnika”. Įmonės teigimu, taip ji buvo visiškai eliminuota iš įstaigos valdymo, nes jos balsas net ir tais klausimais, kuriuose įstatymas reikalauja kvalifikuotos balsų daugumos, jokios įtakos sprendimo priėmimui neturės.

Pirmos instancijos teismas kovo pabaigoje tokias įmonės pretenzijas buvo atmetęs ir iš jos JSDRC priteisė 1355 Eur išlaidų teisinei pagalbai apmokėti.

„Vakarų santechnika” pasinaudojo galimybe tokį sprendimą apskųsti Klaipėdos apygardos teismui.

Tačiau ir jo kolegija, kurią sudarę teisėjai Almantas Padvelskis, Larisa Šimanskienė ir Alvydas Žerlauskas, konstatavo, kad JSDRC visuotinio dalininkų susirinkimo sprendimas dėl reorganizavimo ir reorganizavimo sąlygų patvirtinimo nepažeidė teisės aktų reikalavimų, o naujosios įstaigos dalininkų susirinkimo sprendimų pripažinti negaliojančiais nėra pagrindo.

Kolegija akcentavo, kad po reorganizavimo veiksiančios viešosios įstaigos įstatų tvirtinimas yra būtinoji reorganizavimo sąlyga, o Profesinio mokymo įstatymas valstybei arba savivaldybei taip pat suteikiama sprendžiamojo balso teisė priimant sprendimą dėl po reorganizavimo veiksiančios viešosios įstaigos įstatų tvirtinimo.

Anot apygardos teismo, įstatų dalis, pagal kurią visuotiniame dalininkų susirinkime visi dalininkai turi po vieną balsą, o ministerija – tris balsus, nepažeidžia teisės aktų nustatytų reikalavimų, nes yra skirta užtikrinti viešuosius interesus, tinkamą valstybinės profesinio mokymo įstaigos veiklą, mažinti korupcijos įstaigoje riziką ir atitinka protingumo bei sąžiningumo principus.

Palikdama galioti pirmos instancijos teismo sprendimą kolegija JSDRC iš „Vakarų santechnikos“ priteisė dar 423,5 Eur bylinėjimosi išlaidų, patirtų apeliacinės instancijos teisme.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This