COVID-19 paros skaičiai: mažiau naujų atvejų, 96 proc. mirčių – tarp nepasiskiepijusių (papildyta)

Koronavirusas, Svarbu

Po rekordinio antradienio naujų pusės tūkstančio koronavirusinės infekcijos atvejų, trečiadienį Statistikos departamentas jų suskaičiavo jau tik 218. Ištyrus 9157 mėginius, juose rasta 2,3 proc. viruso.

Klaipėdoje per parą šia infekcija užsikrėtė 43 žmonės. Antradienį tokių buvo 54, pirmadienį – 45.

Trečiadienį Klaipėdoje norinčiųjų pasiskiepyti netrūko. Penktadienį ir šeštadienį nuo 16 iki 20 val. klaipėdiečiai bus skiepijami skverelyje ties Žvejų ir Pilies g. sankryža, prie viešbučio „Astra“ (Pilies g. 2). Palmiros Mart nuotr.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičius ir Lietuvoje, ir Klaipėdoje toliau didėja – šalyje ir uostamiestyje augimas šį kartą toks pat – apie 33 proc. Susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius šalyje per parą pakilo nuo 146,3 atvejų iki 147,7, Klaipėdoje – nuo 357 atvejų iki 370.

Uostamiestis pagal šį rodiklį tarp visų šalies savivaldybių išlieka antroje vietoje nuo galo, o pirmoje vietoje toliau yra Palanga, kurioje šis rodiklis per parą nepakito – lieka 438,5 atvejai. Geriausia padėtis irgi su tuos pačiu 13,7 atvejo rodikliu tebėra Zarasų rajono savivaldybėje.

Per praėjusią parą nuo COVID-19 mirė 1 žmogus – koronavirusinė infekcija šalyje jau nusinešė 4424 gyvybes. Klaipėdoje netekčių išvengta – čia yra 157 viruso aukos.

Šiuo metu šalyje, statistikų duomenimis, koronavirusine infekcija yra užsikrėtę 3568 žmonės, pasveikusiais laikomi 270 037 gyventojai. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 481 ir 14 875 – per parą pasveiko 35 klaipėdiečiai.

Į ligonines dėl SARS-CoV-2 ligos trečiadienį šalyje paguldyta 50 pacientų.

Dėl darbų – netikslūs duomenys

Pranešama, jog dėl vykdytų neplaninių darbų Registrų centro e.sveikatos sistemoje, ketvirtadienį Statistikos departamentui buvo pateikti nepilni duomenys. Todėl operatyvioje COVID-19 ataskaitoje paskelbti nepilni laboratorinių tyrimų rezultatai. Šie sutrikimai turi įtakos ir naujų atvejų skaičiui.

Teigiama, jog penktadienį duomenys retrospektyviai atsinaujins ir esą tai nepaveiks šalies bei savivaldybių priskyrimo spalvinėms zonoms.

Didžiausios rizikos ligoniams – trečias skiepas

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą šalyje dalinai vakcinuoti 8237 žmonės, pilnai – 7064. Klaipėdoje, anot statistikų, pirmą dozę gavo 359, antrą – 408 gyventojai.

Pagal pilnai paskiepytųjų procentą (38,2) Klaipėda tarp visų savivaldybių išlieka 9-oje vietoje nuo galo, o su 84,6proc. paskiepytųjų ir toliau pirmauja Neringa.

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad šį penktadienį ir šeštadienį mobili vakcinavimo komanda dirbs netoli Pilies tilto. Vakcinavimo vieta (palapinė) bus įkurta skverelyje ties Žvejų ir Pilies g. sankryža, prie viešbučio „Astra“ (Pilies g. 2).

Abi dienas gyventojai skiepytis kviečiami atvykti nuo 16 iki 20 val. Bus skiepijama „Comirnaty“ („Pfizer“) ir „Janssen“ vakcinomis. Išankstinės registracijos nereikia, norint pasiskiepyti užtenka turėti asmens dokumentą.

„Janssen“ vakcina gali būti skiepijami gyventojai nuo 18 metų, jos pakanka vienos dozės. „Comirnaty“ („Pfizer“) vakcina gali būti skiepijami asmenys nuo 12 metų, reikalingos dvi dozės, tarp dozių turi būti daroma 3 savaičių pertrauka.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenys rodo, jog 96 proc. asmenų, nuo birželio 1 d. hospitalizuotų ir mirusių šalyje nuo COVID-19, buvo nepasiskiepiję.

Be to, pasak gydytojos epidemiologės Daivos Razmuvienės, delta atmaina dabar sudaro apie 95 proc. visų šalyje diagnozuojamų atvejų. Tad ji ragina gyventojus mažiau lankytis vietose, kur yra dideli žmonių sambūriai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad Lietuvoje pradedama trečia vakcinos doze skiepyti didžiausios rizikos pacientus, sergančius onkohematologinėmis, autoimuninėmis ligomis, kai jiems taikoma imunosupresinė terapija.

Revakcinacija bus taikoma praėjus ne mažiau kaip 6 mėnesiams po pilno vakcinacijos kurso. Teigiama, kad vakcinacija trečia doze gali padėti sustiprinti silpno imuniteto asmenų atsparumą koronaviruso infekcijai bei sumažinti tikimybę susirgti sunkia COVID-19 ligos forma.

Trečia vakcinos doze vakcinuojami asmenys, kuriems atliktos organų arba kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos, taip pat pacientai, sergantys kraujo ligomis, kuriems taikomas kraujo ligos ar jos komplikacijos gydymas arba toks gydymas baigtas ne seniau kaip prieš 24 mėn. arba aktyviai stebimi dėl kraujo ligos. Trečios dozės sulauks ir galutinės stadijos lėtine inkstų liga sergantys pacientai, kuriems taikoma nuolatinė pakaitinė inkstų terapija (hemodializė ar peritoninė dializė).

Sustiprinančiajai dozei visais atvejais šiuo metu bus skiriama „Comirnaty“ (gam. „BionTech“ ir „Pfizer“) vakcina.

Paskatinti tokius pacientus skiepytis turėtų pačios gydymo įstaigos. Pacientai taip pat kviečiami būti aktyvūs – artimiausiu laiku nesulaukę skambučio iš sveikatos priežiūros įstaigos, kurioje asmuo gydosi, turėtų skambinti patys ir registruotis vakcinai.

Pasiskiepijus trečia doze, apie tai informacija bus generuojama ir galimybių pase bei ES Skaitmeniniame COVID pažymėjime, jų galiojimo sąlygos nesikeis.

Sprendimas dėl vakcinavimo trečia doze daugelyje Europos Sąjungos šalių vis dar nėra priimtas. Tokia praktika šiuo metu taikoma Liuksemburge, nuo rugpjūčio 1-os skiepyti trečia doze pradėjo ir Vengrija. Toks skiepijimo algoritmas liepą jau pripažintas ir Izraelyje.

Teigiama, kad visi kiti norintieji trečia vakcinos doze galės pradėti skiepytis 2021 m. IV ketv. – 2022 m. I ketv.

6 Comments

  1. Besirūpinantis antivakserių sveikata

    Antivakseriai, atėjo jūsų išbandymų metas. Linkiu nesusirgti ir nedidinti Klaipėdos jau ir yaip blogos statistikos.

    Reply
    • Anonimas

      Kvailai durnas komentaras.

  2. Mielas klaipėdieti,

    Labai susirūpinęs? Ar seniau sveikinaisi su šia kaimyne? Eik dirbti Tėvynės labui, veltėdžių milijardinėms skoloms grąžinti.

    Reply
  3. Mano pažistami pasiskiepijo

    Atostogosę pasigavo Delta. Abu sirgo labai sunkiai. Vyras prarado 40% plaučiu. Ir kam tie skiepai?

    Reply
    • ezys

      Skaitykit pavadinima dar karta… Nors jei iki siol neaisku, tai jau jum niekas nepades nei skiepai, nei Uspaskiho vanduo 🙂

  4. Klaipedietis

    Šiandien į ligoninę išvežė kaimynę labai sunkios būklės.Buvo arši antivakserė o vyras pasiskiepijo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Palanga prisijungė prie nulinius COVID-19 rodiklius turinčių savivaldybių

Ketvirtadienį šalyje, kaip ir trečiadienį, patvirtinti vos 8 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje susirgo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This