Klaipėdos architektų organizacija: Uosto direkcijos pastato konkursas – ne pagal gerąją praktiką

Uostas ir jūra

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) valdyba sukritikavo Uosto direkcijos paskelbtą tarptautinį naujo jos pastato ir ir kruizinių laivų terminalo projektinių pasiūlymų konkursą.

Apie jo pradžią Uosto direkcija pranešė prieš porą savaičių. Administracinis pastatas ir terminalas planuojami greta vystomos „Memelio miesto” teritorijos.

Uosto direkcijos nuotr.

Direkcija savo pranešime rašė, jog tikisi, kad „bus suprojektuotas išskirtinės architektūros pastatas, atitinkantis urbanistinio integralumo principus, savo architektūra išsiskirsiantis iš esamos aplinkos bei sukursiantis jungtis su esama visuomeninių erdvių sistema, išsaugant miestui ir visuomenei svarbius vizualinius–erdvinius koridorius ir apžvalgos taškus”. Taip pat konkurso dalyviai turės pateikti sprendimą, kaip sukurti patrauklią kruizinių laivų terminalo viešąją erdvę.

Šiame konkurse pirmas tris vietas užėmusiems dalyviams bus skiriamos premijos: I vietos laimėtojui bus skiriama 9000 Eur, II – 7000 Eur, III – 5000 Eur premija.

Skelbta, kad darbus vertins komisija, kurią sudarys Uosto direkcijos, miesto ir architektų bendruomenės atstovai, bet konkrečios pavardės nebuvo įvardintos. Projektinių pasiūlymų laukiama iki šių metų spalio 21 dienos.

„Pažymime, kad numatomi projektuoti objektai ir jų vieta yra labai svarbūs miesto ir jūrinės valstybės įvaizdžiui. Kartu pastebime, kad skelbiamoje užduotyje yra skiriamas netinkamas dėmesys objekto prieigų ir viešų erdvių pertvarkymui, jūrinio miesto panoramos ir identiteto ženklų formavimui. Taip pat atkreipiame dėmesį į prieštaravimus tarp teritorijų planavimo dokumentų, kuriais nurodoma vadovautis, diktuojami pastato parametrai ir tiksli vieta, dar neturint urbanistinio pagrindimo. Abejojame, ar pagrįsta nurodoma prievolė būsimiems konkurso laimėtojams sutikti su būsimos projektavimo sutarties sąlygomis tam, kad žadama laimėtojo premija jiems būtų išmokėta. Neigiamai vertiname, kad tokio svarbaus konkurso vertinimo komisija neskelbiama viešai. Perspėjame kolegas, kad šis konkursas organizuotas nebendradarbiaujant su Lietuvos architektų sąjunga, konkurso sąlygos nėra suderintos su Lietuvos architektų sąjungos ir Lietuvos architektų rūmų skelbiamais konkursų organizavimo nuostatais ir gerąja konkursų organizavimo praktika”, – rašoma viešame LASKAO valdybos pareiškime.

1 Comment

  1. Anonimas Meškėnas

    Labai gaila, kad uosto ambicijos siekia tik sklandų viešųjų pirkimų procedūrų organizavimą ir popierinius pasvaičiojimus apie „itin svarbią teritoriją”. Jei architektūrinis konkursas būtų organizuotas pagal šiuolaikinę praktiką, galėjo sulaukti ne 3, o 30 darbų, kaip pavyzdžiui Vilniaus geležinkelio stoties atvejis. Savo reikšme tiek miestui, tiek šaliai uosto objektas ne ką menkesnis nei Vilniaus geležinkelio stotis. Jei visas eisis sklandžiai – Vilnius turės reprezentacinį pasaulinio lygio objektą, o Klaipėda – sklandžiai įgyvendintą viešą pirkimą ir užpirktą straipsniuką vietiniam dienraštyje apie architektus, „nustumtus nuo milijonų”. Labai liūdnas provicialus mastymas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This