Kviečia į vilnos vėlimą Nidoje

Regionas

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje (NMK) vasarą prasidėjo piemenų rezidencija, truksianti iki spalio mėnesio. Projektas vykdomas kaip „Neringa – Lietuvos kultūros sostinė 2021“ programos dalis.

Rugpjūčio 28 d. , šeštadienį, 12 val. NMK viena iš piemenų rezidencijos menininkių Kathryn Wood (Dž. Britanija) rengia vilnos vėlimo kūrybinį užsiėmimą. Jo tikslas – paremti už vilną ir sąžiningą atlygį ūkininkams kampaniją (www.youcanleadahorsetowater.org) ir paskatinti kurti tiesioginę partnerystę tarp ūkininkų ir gamintojų, dalytis įgūdžiais ir panaudoti šalutinius žemės ūkio pramonės produktus.

Avys dar vadinamos gyvąja žoliapjove, jos Kuršių nerijoje landšaftui formuoti pasitelkiamos jau ne vienerius metus.

Naudojant menininkės Kathryn Wood šeimos avių ir Lauros Garbštienės avių vilną, užsiėmimo dalyviai kurs funkcionalų daiktą. Vilna yra natūrali, atsinaujinanti ir biologiškai skaidoma, ji teikia daug naudos aplinkai bei yra daug geresnė už sintetines alternatyvas, tačiau avių augintojai už tai gauna labai mažą atlygį. Dažnai kirpimo kaina gali būti daug didesnė nei pačios vilnos vertė.

Kathryn Wood gyvena ir dirba „Peak District“ nacionaliniame parke Jungtinėje Karalystėje. Menininkė užaugo kalvose įsikūrusiame ūkyje, kur jos šeima augina vietines avis ir naminius paukščius. Savo darbuose menininkė daugiausia dėmesio skiria kaimo kaip kultūrinės produkcijos vietos supratimui, taip pat pasitelkdama šalutinius žemės ūkio produktus iš veikiančių ūkių tyrinėja tradicinius gamybos metodus. Šią rezidencija K. Wood mato kaip galimybę įsitraukti į kritinį piemenavimo dialogą unikaliame Neringos miško fone, sulėtinti tempą ir užfiksuoti bei dokumentuoti tarp gyvūno ir žmogaus kraštovaizdyje užsimezgantį globos ryšį.

Užsiėmimas nemokamas, tačiau vietų skaičius ribotas. Būtina išankstinė registracija el. paštu skaiste@nidacolony.lt arba telefonu 860039972. Užsiėmimas vyks E. A. Jonušo g. 3, Nida.

INFORMACIJA

Bendradarbiaudama su Kuršių Nerijos nacionaliniu parku ir menininkų kuruojama rezidencijų bei projektų erdve Dzūkijos kaime „Verpėjomis“, NMK iš Dzūkijos į Nidą atvežė 30-ies Škudų veislės avių bandą, priklausančią menininkei Laurai Garbštienei. Rugpjūčio pradžioje avių bandą buvo užpuolę du priklydę šunys.

Projektą dalinai finansuoja „Neringa – Lietuvos Kultūros Sostinė 2021″.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Neringa skelbia Švyturių metų pradžią

Kovo 8-11 dienomis Neringa ne tik švęs Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą, bet ir skelbs Švyturių metų pradžią. Sprendimą 2024-uosius paskelbti Švyturių ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This