Sveikatos įstaigų reforma: dar vienas klaipėdietiškas žingsnis

Svarbu, Sveikata

Uostamiesčio savivaldybė pranešė, kad trečiadienį pasirašytas Klaipėdos miesto ligoninių vadovų susitarimas „dėl Konsultacinės tarybos sveikatos priežiūros paslaugų organizavimui ir bendradarbiavimui sukūrimo”.

Anot savivaldybės pranešimo, taip siekiama tinkamai pasirengti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuojamai sveikatos sistemos veiklos reformai.

Savivaldai pavaldžių Klaipėdos universitetinės ligoninės, Klaipėdos vaikų ligoninės ir SAM valdomų Klaipėdos Jūrininkų ligoninės bei Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovai Vinsas Janušonis, Virginijus Žalimas, Jonas Sąlyga ir Darius Steponkus pasirašė Konsultacinės tarybos sveikatos priežiūros paslaugų organizavimui ir bendradarbiavimui deklaraciją dėl daugiaprofilinių ligoninių veiklos ir pertvarkymo Klaipėdoje.

Susitarimą pasirašiusių ligoninių vadovai su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku ir Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rože Perminiene.

„Deklaruojame, kad visi Klaipėdos miesto daugiaprofilinių ligoninių vadovai pasisako už sveikatos priežiūros reformą ir siekia, kad būsima reforma tarnautų pacientų tikėtiniems ir teisėtiems lūkesčiams, bet nepritaria skubotiems, teisiškai, ekonomiškai ir sveika logika nepagrįstiems sprendimams“, – rašoma dokumente.

Teigiama, kad Konsultacinės tarybos veiklos tikslas – kokybiškų, saugių asmens sveikatos priežiūros paslaugų Klaipėdos ir kitų regionų gyventojams teikimo ir jų prieinamumo gerinimas bei optimalus specializuotų paslaugų išdėstymas Klaipėdos miesto ligoninėse.

„Manau, kad turės praeiti šiek tiek laiko, kad įvertintume šio labai svarbaus susitarimo rezultatų svarbą. Tai, kad visų keturių antrinės sveikatos priežiūros gydymo įstaigų vadovai rastų sutarimą dėl galimų reformos gairių paslaugų teikimo kokybės gerinimui Klaipėdos mieste ir susitartų bendrai veikti pacientų sveikatos vardan, tai išties yra istorinis įvykis. Tai – labai aiški indikacija, kad Klaipėda – ne prieš reformas. Klaipėda – už reformas, kurios daromos racionaliai, išmintingai ir dalykiškai, turint galvoje galutinę siekiamybę, kiek tai pagerins paslaugų kokybę pacientui. Tikiu, kad šis susitarimas bus suprastas kaip labai aiškus Klaipėdos miesto pasiruošimas ir dalyvavimas siekiant konkrečių sprendimų sveikatos reformos srityje“, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

„Konsultacinė tarybos uždaviniai: įvertinti grėsmes ir pasirengti pacientų srautų valdymui kritinių situacijų metu;  optimizuoti stacionarines aktyvaus gydymo paslaugas, siekiant sumažinti aktyvaus gydymo stacionaro lovas ir išvengiamą hospitalinį sergamumą; sukurti Klaipėdos miesto daugiaprofilinių ligoninių veiklos koordinavimo ir bendradarbiavimo modelį, vėliau, savanoriškumo principu, įsijungiant ir regiono ligoninėms; tobulinti sukurto ir įgyvendinto skubios pagalbos paslaugų teikimo pasiskirstymo modelį, sukurti visų kitų sveikatos priežiūros paslaugų pasiskirstymo planą, siekiant maksimaliai išvengti paslaugų teikimo dubliavimo Klaipėdos miesto ligoninėse ir kt. Konsultacinė taryba siūlys sprendimus dėl sveikatos priežiūros paslaugų  organizavimo ir paslaugų teikimo optimizavimo Klaipėdos miesto ir Klaipėdos bei kitų regionų gyventojams.”, – rašoma pranešime.

Anot Savivaldybės, ateityje numatoma paruošti ir pasirašyti bendradarbiavimo sutartį, siekiant gerinti paciento kelią iki sveikatos priežiūros
paslaugų gavimo, jį trumpinant ir derinant tarpusavyje.

Praėjusią savaitę Klaipėdos Baltijos vienmandatėje apygardoje išrinktas Seimo narys Audrius Petrošius sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui įteikė Klaipėdai atstovaujančių Seimo ir beveik dviejų trečdalių miesto tarybos narių (mero tarp jų nėra) pasirašytą raštą, kuriame prašoma atsižvelgti „į sudėtingą situaciją Klaipėdos ligoninių tinkle, kviečiama nepalikti nuošaly uostamiesčio bei viso Klaipėdos regiono ir, pertvarkant šalies sveikatos priežiūros įstaigas, Klaipėdoje įsteigti trečią universitetinio lygio sveikatos paslaugų centrą”.

Rašte teigiama, kad Klaipėdos savivaldybės Taryba pasiruošusi svarstyti VšĮ Klaipėdos universitetinės ligoninės steigėjo teisių perdavimą valstybei. Jame deklaruojamas noras, kad Sveikatos apsaugos ministerijos ir Klaipėdos universiteto pagrindu būtų steigiamas trečias Lietuvoje universitetinio lygio sveikatos paslaugų centras, skirtas visam Vakarų Lietuvos regionui aptarnauti. Teigiama, kad tokiu būdu siekiama gauti aukščiausio lygio paslaugas regiono gyventojams, pritraukti  šiam regionui būtiną finansavimą paslaugų kokybei gerinti, taip pat siekiama stiprinti Klaipėdos universitetą, jau šiandien ruošiantį sveikatos priežiūros specialistus, kuriam taip pat atsivertų papildomos galimybės vystyti tarptautines programas ir projektus.

5 Comments

  1. Antanas

    Grubliauskas buria komandą, kad kaip tik imanoma priešintis sveikatos reformai Klaipėdoje, kad liktu sena tvarka ir tie patys seni vyr. gydytojai. Apie sveikatos sistemos kokybę Grubliauskas tik šneka, deja čia taip pat nieko konkretaus nepasakė, viskas abstraktu. Šneka apie buldozerius- apie sveikatos sistemos reformą Klaipėdoje kalbama jau 15-20 metų, bet niekas taip ir nejuda. Klaipėdos, seimo konservatorių pasiūlymas-Jungti visas Klaipėdos ligonines, kad vadovavimas būtu vienas, nebūtu medicinos paslaugų, brangios medicinos irangos ( kuri dirba nepilnu krūviu), gydytojų bei slaugytojų dubliavimo, taip racionaliau naudojant medicinai skirtas lėšas, skubios medicinos centro statyba tarp KJL ir KUL, šio centro pavaldumas SAM nes Klaipėdos savivaldybė su Grubliausku priešakyje parodė, kaip „sugeba” valdyti savo pavaldumo ligonines. Jeigu dar dalininku prisijungtu Klaipėdos Universitetas- tai didelė pažanga Klaipėdos Klinikai, Klaipėdos universitetui, medicinos paslaugų lygis išaugtu.
    Tokia reforma jau senai gvildenama, tai nėra buldozerio stumimas, tik Grubliauskas bei jo komanda nenori to pripažinti. Tai didžiausias stagnatorius.

    Reply
  2. Pacientas kokia nauda?

    „Amžinai gyvi ir savo vietose!” Kuo mums, pacientams, tai svarbu? O gi… niekuo…

    Reply
  3. Gal padės keistis?

    Dar vienas smūgis Vyriausybės nekompetencijai: buriasi nepriklausoma teisės ir medicinos ekspertų grupė Pasirašė per 90 akademikų, medikų, teisininkų ir kitų sričių specialistų, kurie teiks valstybei sprendimus dėl COVID-19 valdymo

    Reply
  4. Kuka

    Lietuvos gyventojų medicininio aptarnavimo sistemos reforma pradėta dar p
    Gedutienei buvus SAM ministrė. Kiek metų praėjo???Klaipėda prabudo…Privalu keisti senuosius vadovus ir visubrangu- jie BEDA…Meras – bėda Klaipėdoje, p.Janusonis- vėl ..senas, bet laikosi.pisto…isikandes…

    Reply
  5. E

    Hjjkk

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sveikata

KKT prisidėjo prie jaukesnės aplinkos sukūrimo Vaikų ligoninėje

„Šiais metais minėdami įmonės 30 metų veiklos jubiliejų nusprendėme savo dėmesį sutelkti ir į socialinius projektus, kurie džiugintų visuomenę ir ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This