Vasara – pabaigos link, bet gelbėtojai pajūry budės iki rugsėjo vidurio

Svarbu, Vasara

Pasikeitę rugpjūčio pabaigos orai apie besibaigiančią vasarą praneša ne tik mokyklon besiruošiantiems moksleiviams ir jų tėvams, bet ir pajūrio gelbėtojams – pastaruoju metu paplūdimiuose pastebimai sumažėjo lankytojų.

„Nors šiomis dienomis buvo gana šilta, bet paplūdimiuose žmonių nedaug – vieni pasideginti dar ateina, kiti šiaip pasivaikščioti, vyrauja tokia rudeninė ramybė. Antradienį po pietų sustiprėjo šiaurės vėjas, pakilo bangavimas, vanduo yra atvėsęs iki 17-os laipsnių, o trečiadienį žada lietų. Prie jūros jau jaučiasi rudeniški orai”, – pastarųjų dienų padėtį pajūry apibūdino „Klaipėdos paplūdimių” direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Rugpjūčio pabaigoje paplūdimiai pastebimai ištuštėjo. Palmiros Mart nuotr.

Visgi, jo teigimu, gelbėtojai savo darbo dar nenutraukia, jie, kaip ir kasmet, paplūdimiuose budės iki rugsėjo 15-os dienos.

„Praktiškai kasmet savaitę – pusantros iki rusėjo 1-os ir pirmą rugsėjo savaitę viskas labai aprimsta, žmonių paplūdimiuose pastebimai sumažėja, paprastai ateina tik vakarais, tačiau jei antrą rugsėjo savaitę būna geri orai, žmonės vėl ima plūsti į pliažą”, – poilsiautojų įpročius komentavo juos ne vienerius metus stebintis gelbėtojas.

Padaugėjo lankytojų su šunimis

Bene išskirtiniu pastarųjų dienų reiškiniu A. Siakki įvardijo paplūdimiuose pastebimai padaugėjusius lankytojus su šunimis – esą poilsiautojų nedaug, tad augintinių šeimininkai stebisi, kodėl tai jiems daryti draudžiama.

„Mes neleidžiam į bendrus paplūdimius su šunimis, yra nustatytos taisyklės, dar vasaros sezonas nesibaigė, o ir poilsiautojai dėl to neretai skundžiasi, mums skambina”, – sakė ilgametis gelbėtojų vadovas, priminęs, jog niekas vestis šunų prie jūros nedraudžia. Tam yra numatytos specialios vietos, be to, su augintiniais galima lankytis visose teritorijose už oficialių paplūdimio ribų.

Nors prieš savaitę praūžusi audra pajūry buvo pridariusi nemažai nuostolių, jos padariniai, pasak „Klaipėdos paplūdimų” atstovo, jau beveik likviduoti – poroj vietų liko tik neatstatyti jūros nuplauti riboženkliai.

A. Siakki teigimu, tų riboženklių, kuriuos jūra visiškai sunaikino, nuspręsta šį sezoną nebeatstatinėti – kitam sezonui bus pagaminti nauji. Tačiau didžioji dalis audros padarinių jau likviduoti. Bene labiausiai nukentėjo tinklininkų aikštelės, kurias jie patys jau susitvarkė.

Vasara buvo įtempta

Tačiau nors paskutinėmis rugpjūčio dienomis paplūdimiuose ir ramu, to negalima pasakyti apie pirmus du vasaros mėnesius. Šiltas birželis ir itin karšta liepa pajūrio gelbėtojams buvo labai įtempti – teko ne tik iš jūros bangų traukti ne vieną maudynių mėgėją, bet ir ne kartą kviesti medikus nuo kaitrios saulės nusvilusiems, iš karščio alpstantiems ar susižeidusiems poilsiautojams.

Kaip ir kasmet, netrūko nuo tėvelių pasimetusių vaikų ar alkoholio padauginusių, nedrausmingų poilsiautojų. Gelbėtoją itin stebino kai kurie tėveliai, nesidomintys, ką vandenyje veikia jų neprižiūrimi vaikai.

Deja, bet šią vasarą nepavyko išvengti ir jūros aukų. Tiesa, visos nelaimės nutiko už oficialių paplūdimio ribų, kur gelbėtojai nebudi.

Skaudžiausia nelaimė įvyko birželio pabaigoje antrojoje Smiltynėje, kai gelbėdami 9-metę mergaitę, patekusią į duobę, nuskendo jos mama ir brolis. Klaipėdiečių šeima maudėsi plevėsuojant raudonai vėliavai ir į gelbėtojų perspėjimus nereagavo.

Kitą dieną antrojoje Melnragėje mirė 40-metis vyras po to, kai baigęs žaisti tinklinį nuėjo atsigaivinti į jūrą – jam sustojo širdis.

Be to, liepos pabaigoje Melnragėje, irgi už paplūdimio ribų, netoli molo rastas jūroje nuskendęs 46 metų Ukrainos pilietis.

„Kol kas atsipalaiduoti dar negalima, vanduo dar šiltas, žmonės maudosi, tad gelbėtojai ir toliau budi”, – pokalbį baigė A. Siakki.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pareigūnai nustatė nepilnametį, galimai išterliojusį daug paplūdimio įrangos

Klaipėdos pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo, nustatė nepilnametį įtariamąjį, galėjusį grafičiais išteplioti daug paplūdimio įrangos Melnragėje. ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This