Klaipėdoje – dar viena mirtis nuo COVID-19, uostamiesčio moksleiviai – tarp mažiausiai besiskiepijančių

Koronavirusas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė pranešė, kad penktadienį, rugpjūčio 27-ąją, norintys pasiskiepyti nuo COVID-19 gyventojai kviečiami į Klaipėdos universiteto korpuso „Aula Magna“ konferencijų salę, adresu Herkaus Manto g. 90-2. Mobili vakcinavimo komanda čia dirbs nuo 10 iki 13 val.

Skiepytis kviečiami visi, ne tik universiteto bendruomenės atstovai. Bus skiepijama „Pfizer” ir „Janssen“ vakcinomis. Išankstinės registracijos nereikia, būtina turėti asmens dokumentą.

Tarp beveik trijų tūkstančių nuo COVID-19 šiais metais mirusių asmenų 24 buvo pilnai paskiepyti, bet absoliuti dauguma jų buvo labai sunkios būklės arba sirgo kritinėmis ligomis, turėjo rimtų patologijų. Mariaus Bartkaus (Respublikinės Klaipėdos ligoninė) nuotr.
Paros rodikliai

Statistikos departamento duomenimis, ketvirtadienį šalyje nustatyti 634 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai. Iš viso per praėjusią parą buvo ištirti 14 492 mėginiai, virusas rastas 4,3 proc. jų.

Klaipėdoje per parą šia infekcija, išankstiniais duomenimis, užsikrėtė 74 žmonės (virusas rastas beveik 6 proc. mėginių). Trečiadienį tokių, patikslintais duomenimis, buvo 95, antradienį – 62, pirmadienį – 79.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičius Klaipėdoje ir toliau mažėja. Šįkart jis sumenko 15,3 proc., šalyje padidėjo 0,7 proc. Uostamiestyje vėl nežymiai sumažėjo ir susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius – nuo 625,3 atvejo iki 623,5. Šalyje jis paaugo nuo 282,5 iki 283,5 atvejų.

Bet pagal šį rodiklį uostamiestis ir toliau yra paskutinėje vietoje tarp visų šalies savivaldybių. Šalia jo lieka Neringa su 522,1 rodikliu (šiuo metu kurorte serga keturi žmonės). Geriausia padėtis dabar yra Elektrėnuose (49,8 atvejo).

Šiuo metu šalyje, statistikų duomenimis, koronavirusine infekcija yra užsikrėtę žmonės 6 994, pasveikusiais laikomi 278 593. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 806 ir 16 009.

Per praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 ligos paguldyta dar 70 asmenų.

Kodėl mirė pasiskiepiję?

Per parą į COVID-19 aukų sąrašą įtraukti dar 6 žmonės. Vienas iš jų mirė Klaipėdoje, čia pandemija nuo jos pradžios jau nusinešė 167 gyvybes, šalyje – 4520.

Lietuvos statistikos departamentas šią savaitę pradėjo skelbti papildomus duomenis apie mirusius nuo SARS-CoV-2 infekcijos asmenis: skelbiama, kiek iš jų mirė užsikrėtę praėjus bent 2 savaitėms po pilno vakcinacijos kurso (kai imunitetas jau turi būti susiformavęs).

Tarp beveik trijų tūkstančių nuo COVID-19 šiais metais mirusių asmenų tokių atvejų buvo 24.

Statistikos departamentas kartu su Sveikatos apsaugos ministerija ir medicinos ekspertais įvertino abiem vakcinos dozėmis imunizuotų mirusių pacientų gretutinių ligų ir diagnozių duomenis. Anot pranešimo, turimi duomenys leidžia išvadas apie minėtus 24 asmenis, kurie mirė nuo COVID-19 po pilnos vakcinacijos.

10 mirusiųjų turėjo labai sunkias imunosupresines būkles (transplantai, limfomos). Teigiama, kad esant tokioms būklėms, specifinis vakcinų indukuotas imunitetas susidaro labai sunkiai. Tarp šių asmenų yra ir du iki 65 metų amžiaus mirusieji.

9 mirusieji buvo itin senyvo amžiaus, sirgo kritinėmis ligomis, dalis jų – palaikomojo gydymo įstaigų pacientai, sergantys terminalinės stadijos onkologinėmis ligomis (end of life situacija).

4 pasiskiepijusieji turėjo rimtų patologijų ir ligų, siejamų su itin aukšta mirties nuo COVID-19 rizika.

Vienas mirusysis neturėjo akivaizdžių medicininių būklių, kurios paaiškintų nepakankamą imuninio atsako susiformavimą: tai buvo vyresnio amžiaus asmuo, kuriam diagnozuota lengva kardiovaskulinė patologija.

„Turimais preliminariais duomenimis, visos Lietuvoje naudojamos vakcinos yra itin efektyvios siekiant apsaugoti nuo SARS-CoV-2 infekcijos, hospitalizacijos dėl COVID-19 ir mirties nuo COVID-19. Vakcinų efektyvumo bei galimų šalutinių poveikių analizė ir ataskaita yra ruošiama Lietuvos statistikos departamento ir bus skelbiama netolimoje ateityje”, – rašoma pranešime.

Klaipėdos moksleiviai – tarp mažiausiai besiskiepijančių

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą šalyje dalinai paskiepyta 5770 žmonių, pilnai – 11 963. Klaipėdoje pirmą dozę gavo 258 asmenys, pilnai pasiskiepyti 543 klaipėdiečiai.

Pagal pilnai paskiepytųjų gyventojų procentą (44,6) uostamiestis nukrito į 4-tą vietą nuo galo, o su 92,6 proc. paskiepytųjų ir toliau pirmauja Neringa.

Statistikos departamentas skelbia, kad visose amžiaus grupėse moksleivių vakcinacijos lygis pats didžiausias yra Vilniaus mokyklose. Dešimt iš dvylikos mokyklų, kurių moksleivių vakcinuota daugiausia, yra Vilniuje. Dešimt iš dvylikos mokyklų, kurių moksleivių vakcinuota mažiausiai, yra Klaipėdoje, Kretingoje, Palangoje, Plungėje ir Klaipėdoje.

Išskirtinai vangiai skiepijasi ir Šalčininkų rajonas: net šešios mokyklos iš šio rajono patenka į sąrašą mokyklų, kurių moksleiviai skiepijasi mažiausiai.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Lietuvą šią savaitę pasiekė dvi COVID-19 vakcinų siuntos, kurias sudaro 137 670 dozių. Farmacijos kompanija „BioNTech ir Pfizer“ antradienį pristatė 106 470 „Comirnaty“ vakcinos dozių. Kompanijos „Moderna“ ketvirtadienį atgabentą siuntą sudaro 31200 „Spikevax“ vakcinos dozių. Naujos siuntos saugomos Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlyje, kol savivaldybėms skirstomos anksčiau gamintojų pristatytos vakcinos.

2 Comments

  1. jolanta

    Mire nuo kritiniu ligu, taip tikrai gali buti, juk gydytojai nieko dabar nebegydo, patys plati na infekcijas, Buvau kul, Gydytojas kardioVoroneckas sedejo be kaukes , nosis uzsikinsusi, snapste, kosejo i veida, dar liepe setis kuo arcisu, kodel jokios distancijos nesilaiko, kede po gyd nosim

    Reply
  2. Ss

    Alio,kur dingo pasveikusiuju doenos rodiklis????

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienį - vos du antriniai COVID-19 atvejai, bet mirė vienas žmogus

Lietuvoje šeštadienį buvo patvirtinti vos du nauji koronavirusinės infekcijos atvejai ir abu užsikrėstusieji susirgo antrą kartą. Klaipėdiečių tarp jų trečią ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This