Bibliotekos erdvėje – ir meno kūriniai

Bibliotekos istorija, Svarbu

Juozas Šikšnelis
2021-09-05

Komentarų: 1

Vos įėjus į pagrindinį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos kiemą, lankytojus pasitinka milžiniškas laivo inkaras, kurį padovanojo Uosto kapitono tarnyba.

Pakėlęs galvą lankytojas išvysta įspūdingą saulės laikrodį „Laiko knyga“. Jo idėją inicijavo direktorius Juozas Šikšnelis, realizavo dailininkas Romas Klimavičius ir muziejininkas Romualdas Martinkus. Laikrodis – UAB „Pamario restauratorius“ (direktorius Aldas Kliukas) dovana bibliotekai 60-mečio proga.

Gal nereikėtų prisiminti nemalonių dalykų, bet nesusilaikau: siena, ant kurios turėjo būti pritvirtintas saulės laikrodis, yra servitutinė, priklausanti „Kapitolijui“. Turėjome derinti projektą, gauti šeimininkų leidimą. Ir šioje vietoje atsitrenkėme į sieną tikrąja to žodžio prasme. Naujieji lietuviai, tikriausiai pigiai įsigiję pastatą, net nežvilgtelėję į laikrodžio projektą, pasakė „ne“. Aiškių argumentų nepateikė. Bet sąlygas išryškino: mes turime tarpininkauti savivaldybėje, kad jiems būtų sumažinti mokesčiai. Pasielgėme racionaliau: laikrodį sumontavome ant atramų ir jų brangią sieną palikome ramybėje.

Nuleidęs žemyn akis, lankytojas iš pradžių pastebi akmeninę knygą, kurią sukūrė šių eilučių autorius, dar tais laikais, kai nebuvo direktoriumi ir kaldavo skulptūras iš akmens bei droždavo iš medžio uždarame bibliotekos kieme įrengtoje improvizuotoje dirbtuvėje.

O po to atranda paminklą kalbai „Pamiršti lietuvių kalbos žodžiai“. Paminklo idėja kilo politikui ir rašytojui Vytautui Čepui, ją papildė bei sukonkretinau aš. Mat V. Čepui atrodė, kad užmirštus, nenaudojamus žodžius reikia iškalti ant riedulių, sužvejotų uosto akvatorijoje, plukdyti juos į vandenyną ir ten laidoti, kad po tūkstančio ar kelių tūkstančių metų žmonės juos atrastų ir bandytų šifruoti. Pasiūliau priimtinesnį sprendimą – kalti žodžius ant granitinių trinkelių ir įmontuoti jas į taką, vedantį į biblioteką.

Projektą realizavo skulptorius Algirdas Bosas. Lėšų paminklui iš rėmėjų surinko V. Čepas ir aš. Iš viso – apie 38 tūkst. litų. Buvo galima aukoti visam paminklui arba pirkti vieną konkretų žodį. 2013 m. paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Paminklas kasmet papildomas naujais žodžiais. Juos iškala ir dovanoja UAB „Kisinai“ direktorius Arūnas Beržanskas. Dabar jų jau 58.

Galerijoje 13L ant postamentų iš senų rąstų eksponuojamos trys akmeninės mano skulptūros: „Paukštis“, „Bangpūtys“, „Autoportretas“.

Periodikos skaitykloje galinę sieną puošia pano „Klaipėdos krašto periodinės spaudos istorijos fragmentai“. Idėją sukurti paminklą Klaipėdos krašto spaudos žmonėms puoselėjau seniai. Iš pradžių buvo bandyta Periodikos skaitykloje skirti žymiems žurnalistams vardinius stalus, bet neatrastas tinkamas sprendimas, tada su dailininku R. Klimavičiumi buvo nuspręsta kurti pano. Tai nėra enciklopedinis krašto spaudos istorijos pristatymas, o meninis akcentas, iliustruotas senosios spaudos fragmentų pavyzdžiais, spaudos darbuotojų portretais, trumpais leidinių pristatymais.

Eugenijaus Maciaus nuotr.

Trečiojo aukšto skaityklų fojė kabo dailininko Dano Andriulionio dovanotas paveikslas „Pajūrio angelas“ bei Edvardo Malinausko „Ieva Simonaitytės tarp savo personažų“, o po juo mažytė rašytojai skirta ekspozicija.

Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriuje kabo dailininko Vaclovo Rimkaus dvylika grafikos ir penki tapybos darbai, saugykloje dar 70 dailininko našlės, ilgametės bibliotekos darbuotojos Irenos Eleonoros Rimkienės padovanoti vyro tapybos darbai.

Įvairias bibliotekos erdves puošia dailininko R. Klimavičiaus panaudai paskolinti tapybos darbai, kurių didžiausias 5×3 m interneto skaitykloje.

Jungiamojoje dalyje dailininko Antano Virginijaus Krištopaičio dovanotas tapybos darbas.

1 Comment

  1. Melanija

    Tie numirę žodžiai yra mirtina idėja verta didžiausios pagarbos. Tai mūsų per amžius mušamos, niekintos, žemintos kalbos istorija primenanti kaip kalbėjo ir susikalbėjo mūsų protėviai. Nesuprantu tik kodėl apie šį paminklą taip mažai žinoma ir rašoma. Didžiausia pagarba paminklo autoriams.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Naujo skaitytojų klubo kūrėjos siekia suburti aktyvią knygų mylėtojų bendruomenę

Kovo 27 dieną Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyks pirmasis skaitytojų klubo „Mūsų“ susitikimas. Kas mėnesį vyksiančiuose susitikimuose klubo ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodoje - žymaus fotomenininko Bernardo Aleknavičiaus kūrybinis palikimas

Gruodžio 21 d., ketvirtadienį, 17 val., Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekos Nišinėje galerijoje atidaroma Bernardo Aleknavičiaus (1930–2020) paroda „Pro ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This