Ir savaitės pradžia su COVID-19 sergamumo didėjimu, susirgo vyr. gydytojas

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, pirmadienį šalyje nustatyti 705 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai. Iš viso buvo ištirti 15 151 mėginiai, 4,6 proc. jų buvo su virusu.

Klaipėdoje per parą ši infekcija, išankstiniais duomenimis, diagnozuota 94 žmonėms (6,7 proc. mėginių su virusu). Patikslintais duomenimis, sekmadienį tokia diagnozė nustatyta 52, šeštadienį – 94 klaipėdiečiams.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo antradienio sustiprinančiąja trečia vakcinos doze kviečiama skiepytis dar daugiau visuomenės grupių, tarp jų – sveikatos sistemos, globos įstaigų, socialinės sistemos darbuotojai ir vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys.

Susirgęs vyr. gydytojas jaučiasi gerai

Savaitinis naujų atvejų skaičiaus augimas šalies mastu sudaro 18 proc., Klaipėdoje – 12,4 proc. Uostamiestyje pirmadienį susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius išaugo nuo 737,4 iki 748 atvejų, o šalyje šis rodiklis padidėjo nuo 317,4 iki 320,9 atvejo. Pagal šį rodiklį uostamiestis išlieka paskutinėje vietoje tarp visų šalies savivaldybių.

Klaipėdos universitetinės ligoninės specialistė komunikacijai Aistė Noreikaitė patvirtino, kad koronavirusas diagnozuotas ir šios įstaigos vadovui Vinsui Janušoniui. 

Vinsas Janušonis. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Vyriausiajam gydytojui, profilaktinių patikrinimų metu ligoninėje, nustatytas COVID-19 infekuotumas. Jis buvo pasiskiepijęs. V. Janušonis jaučiausi gerai. Jokie koronavirusui būdingi simptomai nepasireiškė. Kadangi artimų kontaktų su ligoninės administracijos darbuotojais vadovas neturėjo, laikėsi visų saugumo reikalavimų, tad adminstracijos darbuotojai neturi izoliuotis”, – sakė ji. 

Iki šiol COVID-19 serga taip pat pasiskiepijęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, apie susirgimą viešai pranešęs rugpjūčio 29-ąją (simptomus jis pajuto dieną prieš tai, šeštadienį). 

Tos savaitės trečiadienį meras kartu su V. Janušoniu, Klaipėdos jūrininkų ligoninės, Respublikinės Klaipėdos ligoninės ir Klaipėdos vaikų ligoninės vadovais pasirašė susitarimą dėl veiksmų koordinavimo vykstant naujai sveikatos apsaugos reformai. 

Iš šešių mirusių – keturi buvo nepasiskiepiję

Per praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 ligos paguldyti 66 pacientai. Jau yra užimtos 694 iš 931 COVID-19 gydymui ligoninėse skirtų lovų.

Šiuo metu šalyje, statistikų duomenimis, koronavirusine infekcija yra užsikrėtę 7 806 žmonės, pasveikusiais laikomi 284 512. Klaipėdoje šiuo metu serga 901 gyventojas, per pirmadienį pasveiko 129 – tokių jau yra 16 808.

Per praėjusią parą koronaviruso aukų sąrašas pasipildė 11 gyvybių (penkios mirtys yra ankstesnių datų, į sąrašą įtrauktos patikslinus duomenis) ir bendras mirčių skaičius pasiekė 4623. Klaipėdoje, patikslinus duomenimis, vėl fiksuota viena tokia netektis – virusas iš viso nusinešė jau 180 klaipėdiečių gyvybių.

Keturi iš mirusiųjų praėjusią parą buvo nepasiskiepiję, jauniausias iš jų priklausė 40-49 metų amžiaus grupei. Du mirusieji, praėję pilną vakcinacijos ciklą, buvo iš 80–89 metų amžiaus grupės.

Trečioji dozė – jau ir vyresniems nei 65 metai

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą šalyje dalinai paskiepyta 3 090 žmonių, pilnai – 6 871. Uostamiestyje pirmą vakcinos dozę, kai pirmadienį buvo skiepijama ir prie Kultūros fabriko, anot statistikų, gavo 153 klaipėdiečiai, pilnai buvo paskiepyti 583. Pagal šį rodiklį su 47,1 proc. paskiepytųjų Klaipėda ir toliau yra 7-ta nuo galo.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo antradienio sustiprinančiąja trečia vakcinos doze kviečiama skiepytis dar daugiau visuomenės grupių, tarp jų – sveikatos sistemos, globos įstaigų, socialinės sistemos darbuotojai ir vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys.

Dar rugpjūčio pradžioje Lietuva viena iš pirmųjų Europos Sąjungos šalių pradėjo sustiprinančiąja trečia vakcinos doze skiepyti asmenis, kuriems atliktos organų arba kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos, taip pat pacientus, sergančius kraujo ligomis, kuriems taikomas kraujo ligos ar jos komplikacijos gydymas arba toks gydymas baigtas ne seniau kaip prieš 24 mėn. arba aktyviai stebimi dėl kraujo ligos. Trečios dozės sulaukė ir galutinės stadijos lėtine inkstų liga sergantys pacientai, kuriems taikoma nuolatinė pakaitinė inkstų terapija (hemodializė ar peritoninė dializė).

Nuo šiol sustiprinančiąja doze „Comirnaty“ (gam. „BionTech“ ir „Pfizer“) arba „Spikevax“ (gam. „Moderna“) vakcina taip pat bus revakcinuojami šie asmenys:

– pacientai, kuriems teikiamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos;

– gydymo įstaigų darbuotojai, teikiantys arba dalyvaujantys teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kiti gydymo įstaigų, išskyrus tų, kurių pagrindinė veikla nėra asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas, darbuotojai;

– gydymo įstaigose praktiką atliekantys profesinio mokymo įstaigų mokiniai ir studentai, dalyvaujantys teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas;

– darbuotojai, dirbantys mobiliuose punktuose ir karščiavimo klinikose;

– savanoriai, gydymo įstaigose vykdantys savanorišką veiklą ne trumpiau kaip 16 val. per ne daugiau kaip 14 dienų iš eilės, ir kitų juridinių asmenų darbuotojai, gydymo įstaigose teikiantys valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas ir turintys sąlytį su pacientais ar būnantys patalpose, kuriose jie lankosi;

– socialinių paslaugų įstaigų darbuotojai, seniūnijų socialiniai darbuotojai, budintys globotojai ir nuolat kartu su budinčiais globotojais gyvenantys asmenys, šeimynų dalyviai ir kartu šeimynoje dirbantys ar nuolat kartu su šeimynų dalyviais gyvenantys asmenys, socialinės globos įstaigų gyventojai, socialinės globos įstaigų veiklos kontrolę atliekantys specialistai, vykstantys į COVID-19 ligos židinius, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojai, tiesiogiai dirbantys ir (ar) besilankantys šeimose, neįgaliųjų asmeniniai asistentai, gestų kalbos vertėjai ir asmenys, socialinių paslaugų įstaigose vykdantys savanorišką veiklą ne trumpiau kaip 16 val. per ne daugiau kaip 14 dienų iš eilės, kitų juridinių asmenų darbuotojai, socialinių paslaugų įstaigose teikiantys valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas ir turintys sąlytį su šių įstaigų gyventojais ar lankytojais ir (arba) būnantys patalpose, kuriose minėti gyventojai ar lankytojai lankosi;

– visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų ir kitų įstaigų laboratorijų darbuotojai, atliekantys COVID-19 ligos tyrimus, įskaitant ėminių paėmimą;

– COVID-19 ligos atvejų ir protrūkių epidemiologinę diagnostiką atliekantys specialistai, vykstantys į COVID-19 ligos židinius;

– vaistinių darbuotojai;

– savivaldybės (ar jos paskirti) ir gydymo įstaigų vairuotojai, pervežantys asmenis, sergančius arba įtariamus, kad serga COVID-19 liga;

– vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys.

Sustiprinančiąja doze asmenys vakcinuojami ne anksčiau kaip po 180 dienų nuo antros dozės.

1 Comment

  1. Aldona

    kokie yra „artimi kontaktai”, o kas „tolimi” ? gal jis nuotoliniu dirbo, kad „kontaktų” neturėjo ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This