Ligoninės priimamasis: pirmenybė – sunkiems ligoniams

Sveikata

Į Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Priėmimo-skubios pagalbos skyrių per parą vidutiniškai kreipiasi 200 pacientų.

Šio skyriaus vedėjas Stanislovas Petreikis akcentuoja, kad prioritetas teikiamas pačios sunkiausios būklės pacientams.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Būna atvejų, kad mūsų skyriuje šie asmenys gaivinami, jiems suteikiama gyvybines funkcijas užtikrinanti pagalba ir jie perkeliami tiesiai į Reanimacjos ir intensyvios terapijos skyrių“, – pranešime pažymi S. Petreikis, pridūręs, kad daugumą paslaugų KUL teikia vienintelė Klaipėdoje, pavyzdžiui, krūtinės chirurgijos, veido žandikaulių chirurgijos, akušerijos, infekcinių ligų, todėl pacientai priimami visą parą visomis savaitės dienomis.

Priėmimo skyriuje skubią pagalbą teikia ir konsultuoja įvairių sričių gydytojai, atliekami reikalingi tyrimai.

„Žmonės, kurie atvyksta į Priėmimo skyrių, turi suvokti, kad yra skubių ir labai skubių pacientų, pavyzdžiui, patyrusių dideles politraumas, gamybines traumas. Esant tokiems atvejams, visas darbas skyriuje stoja, nes personalas susitelkia į tokius ligonius. Tie, kurie laukia, kartais nenori suprasti, kodėl pirmenybė teikiama ne jiems. Sunkių ligonių žmonės nemato, nes laukia laukiamajame. Tikrai nebus pamirštas nė vienas, tik prašome kantrybės ir supratimo“, – sako Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje dirbantys medikai Rūta Juškaitė ir Artūras Siaurys.

Didžiąją dalį pacientų į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių atveža greitosios pagalbos tarnybos, tačiau žmonės taip pat gali kreiptis ir patys.

„Sulaukiame pacientų iš visos apskrities, ir ne tik. Atvažiuoja ir žmonės, pavyzdžiui, iš Raseinių, iš Kauno. Žmonės turi teisę rinktis gydymo įstaigą ir važiuoja ten, kur kada nors jiems teko gydytis, kur gydėsi koks nors pažįstamas ar giminaitis ir pasidalijo teigiamais atsiliepimais“, – pasakojo ligoninės darbuotojai.

Medikai pripažįsta, kad kone pusė į Priėmimo skyrių atvykstančių žmonių turėtų kreiptis į savo šeimos gydytojus, tačiau dėl nežinojimo arba nenorėdami laukti vizito jie važiuoja į ligoninę.

Medikai pabrėžia, kas skubioji medicinos pagalba teikiama pagal kategorijas. Jei tuo pačiu metu atvyksta keli pacientai, kuriems reikalinga skubioji medicinos pagalba, ir pagalba visiems negali būti suteikta vienu metu, pirmiausia ji turi būti suteikta pacientams, kurie patenka į vadinamąją pirmą kategoriją. Į ją patenka su esamu ar gresiančiu širdies ir / ar kvėpavimo sustojimu; pacientai po gaivinimo; kai kvėpavimo dažnis mažiau nei 10 kartų/min. arba daugiau nei 29 kartai/min.; kai asistolinis arterinis kraujo spaudimas yra mažesnis nei 90 mmHg; kai prarandama sąmonė ir nereaguojama į skausmą; kai stebimi viso kūno traukuliai; su intraveninus medikamentų arba narkotikų perdozavimu, su hipoventiliacija ir hemodinamikos sutrikimu ir kt.

„Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje yra suburtas kompetentingas, nuolat tobulėjantis personalas, gebantis pacientams teikti kokybiškas paslaugas. Nors kartais šio skyriaus darbuotojų darbas atrodo nematomas, tačiau jis – itin reikšmingas”, – pabrėždamas Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus svarbą sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. habil.dr. Vinsas Janušonis.

2 Comments

  1. Anonimas

    Šeštadieni atvažiavom su sužalota koja norėjom greit gaut skubios pagalbos skubėjom kad nenukraujuotume o če matai ponai sedi priėmime ir nė nesivargina mus priimt

    Reply
  2. Juozas

    KUL priėmimo skyriaus gydytojų paaiškinimai, kaip dirba priėmimo skyrius- tai dar kartą parodo, kad Klaipėdoje būtinas Skubios medicinos pagalbos centras, kur priimami pacientai tik esant būtinajai pagalbai, kiti ligoniai tokiu atveju ramiai nukreipiami į priėmimo skyrius, kur bus aptarnauti nustatyta eilės tvarka, be incidentų. Keistai atrodo, kaip rašo gerb. gyd. Petreikis- priėmimo skyriuje atliekama ligonių gaivinimas, tik kokia tokių gaivinimų kokybė, rezultatai, nes reanimacijos ten nėra, nėra nei tam reikalingos medicinos aparatūros, nei gydytojų specialistų.
    Toks priėmimo skyriaus gydytojų paaiškinimas, tik dar kartą įrodo Grubliauskui, kad Būtinosios medicinos pagalbos centras yra būtinas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This