Klaipėdoje – nemokamos kaligrafijos dirbtuvės ir suomių kaligrafų paroda

Kultūra

Visus besidominčius rašto menu Prof. A. Kliševičiaus kaligrafijos ir rašto meno mokykla rugsėjo 20-24 dienomis kviečia į gotiškojo šrifto kūrybines dirbtuves bei Suomijos kaligrafijos draugijos narių parodą „Laiškai kaip brangakmeniai“.

Gotiškasis šriftas Europoje atsirado brandžiaisiais viduramžiais, maždaug XII a., ir buvo vienas ilgiausiai naudotų kaligrafinių bei spaudos šriftų Senajame žemyne.

Bėgant šimtmečiams šis šriftas įgavo daugybę stilistinių atmainų (fraktura, švabachas, rotunda ir kt.), viena jų – gotiškąja tekstūra – buvo surinkta pirmoji spausdintinė knyga Europoje – Gutenbergo Biblija (XV a. vid.). Paskutinės spausdinto gotiškojo šrifto apraiškos sutinkamos XX a. 5 deš. Vokietijoje, o šiandien gotika vėl aktuali ir sparčiai populiarėjanti, kaligrafijos mėgėjų ir profesionalų rankose ji įgauna iki šiol nematytas stiliaus ir ekspresijos formas.

Gotiškojo šrifto kaligrafijos dirbtuvių dalyviai susipažins su kaligrafijos rašymo principais ir įrankiais, įgis gotiškojo šrifto rašymo pagrindus, susipažins su šio šrifto specifika, istoriją, patys išbandys jėgas mažųjų ir didžiųjų šio šrifto raidžių rašyme bei kaligrafinių kompozicijų kūrime. Dirbtuvėse gotiškasis šriftas taip pat bus pristatytas paskaitos ir demonstracijos forma.

Suskaitmeninti kūrybinių dirbtuvių dalyvių darbai bus eksponuojami Kaligrafijos ir rašto meno mokyklos tinklapyje ink4.art ir mokyklos socialinėse paskyrose.

Nemokamose kūrybinėse dirbtuvėse gali dalyvauti asmenys nuo 16 metų, pradedantys ir jau turintys įgūdžių. Įrankiais ir medžiagomis aprūpins organizatoriai. Užsiėmimai vyks Bažnyčių g. 4, Klaipėdoje (Meno kieme). Į visas kūrybines dirbtuves būtina išankstinė registracija el. paštu: ruta@ink4.art. Visuose renginiuose dalyvavimas galimas tik su Galimybių pasu.

Suomijos kaligrafijos draugija, kurios paroda „Laiškai kaip brangakmeniai” bus pristatoma Klaipėdoje, pernai šventė savo 20-metį. Tema „Laiškai kaip brangakmeniai“ buvo pasirinkta neatsitiktinai – norėta, kad ji vizualiai iliustruotų 20 kūrybinių metų, draugijos nariams savo kūriniuose nevaržomai naudojant skirtingas priemones, medžiagas, pasirenkant įvairiausias temas, motyvus. Parodą bus galima aplankyti nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 8d. Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This