Leido Klaipėdos uosto direkciją pertvarkyti į akcinę bendrovę

Politika

Keturios susisiekimo sektoriaus valstybės įmonės – Lietuvos oro uostai,  „Oro navigacija“, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir Vidaus vandens kelių direkcija – netrukus bus pradėtos pertvarkyti į akcines bendroves. Teisinę galimybę tokiai pertvarkai ketvirtadienį atvėrė Seimas, palaikęs prezidento siūlymus dėl įstatymų nuostatų tikslinimo.

Portalo archyvo nuotr.

„Ačiū prezidentui už palaikymą. Džiaugiamės Seimo sprendimu – pagaliau sudarytos teisinės prielaidos įmonių pertvarkai įgyvendinti. Laukia daug darbo, tačiau svarbu, kad po šios pertvarkos įmonės galės veikti efektyviau ir teikti didesnę naudą valstybei. Lietuva parodė, kad yra pribrendusi tokiems pokyčiams“, – pranešime spaudai pažymi susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Seime pakartotinai svarstytas įmonių pertvarkai reikalingas įstatymų paketas priimtas kartu su prezidento pateiktais siūlymais. Susisiekimo ministerijos vertinimu, prezidento pateikti siūlymai prisidės prie pertvarkomų įmonių gerosios valdysenos, skaidrumo ir nacionalinio saugumo sustiprinimo.

Seimo rudens sesijoje numatoma svarstyti ir valstybės įmonės Lietuvos automobilių kelių direkcijos pertvarką į akcinę bendrovę.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pasirašė valstybės įmonių pertvarkymo į akcines bendroves įstatymų paketą, nes „Seimas įtraukė į įstatymus nuostatas, sustiprinančias su viešosios transporto infrastruktūros valdymu ir nacionaliniu saugumu susijusių interesų apsaugą”.

„Pagal mano pasiūlymus Seimo pakoreguoti įstatymai suteikia valstybei instrumentus, kuriais bus geriau užtikrinta nacionaliniam saugumui svarbios viešosios transporto infrastruktūros naudojimo priežiūra. To reikalauja ilgalaikiai valstybės strateginiai interesai laivyboje, oro erdvėje bei vandens transporte“, – pranešime cituojamas prezidentas.

Šalies vadovo nuomone, komercializuojant šias strategines valstybės valdomas įmones būtina užtikrinti, kad viešosios transporto infrastruktūros objektai visada išliktų valstybės rankose, kad jiems nekiltų rizika dėl pačių įmonių ar kitų asmenų prisiimamų kreditorinių išieškojimų.

Pasak G. Nausėdos, pertvarkytos įmonės turi būti valdomos skaidriai ir profesionaliai – pagal geriausią valdysenos praktiką, taip pat užtikrinant įmonių valdymo organų kolegialumo principus.

Valstybės įmones pertvarkyti į akcines bendroves planuojama iki 2022 m. pabaigos.

6 Comments

  1. Romas

    Tikslas toks – atskiri asmenys pusiau slaptai įsigys pelningos įmonės akcijas (sakykim 20-30proc). Viešai bus deklaruojama, kad KVJUD yra valstybinė, tačiau kažkam (galime numatyti kam), atitinkamai 20-30 proc pelno nubyrės į atitinkamų asmenų privačias kišenes. Taip yra su Regitra, Transkona, Ignitis ir kitom tipo „valstybinėm” įmonėm.

    Reply
  2. A.K.

    O tai jau dabar kiniečiai galės Klaipėdos uostą visą iškart nupirkt ar dar ne?

    Reply
  3. Klemka

    Ko gero kažkam uosto direkcijos pelnas neduoda ramiai miegoti

    Reply
  4. Virgis

    O seimas ,, UAB”ar dar ne?

    Reply
    • Klemka

      Pagal amžina atilsi Petkevičių „Durnių laivas”

  5. Siaubas!

    Kas liks išparceliuotoj šaly gyventi?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This