Nauji Klaipėdos gatvių pavadinimai tampa galvosūkiais

Miestas, Svarbu

Nekilnojamojo turto vystytojai Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos paprašė suteikti pavadinimus keturioms gatvėms. Tačiau pavadinimą gavo tik viena, nes esą dėl kitų trijų reikia gilesnės koncepcijos.

Naujų pavadinimų reikia trims gatvėms Giruliuose, buvusioje „Žuvėdros” stovykloje.

Naujų gatvių pavadinimų prašė Giruliuose, buvusioje „Žuvėdros“ stovyklavietėje, nekilnojamojo turto objektus planuojantys verslininkai. Jie patys pasiūlė, kad vienai gatvei galėtų būti suteiktas Žuvėdrų pavadinimas, o dėl kitų laukta komisijos apsisprendimo.

Šios komisijos narys, Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška vieną gatvę pasiūlė pavadinti Šiaurinės baterijos gatve, nes ji veda būtent link šio karinio paminklo.

„Jei dar prisimintume Ninos Puteikienės siūlymą arčiau vandens esančioms gatvėms suteikti kapitonų pavadinimus….“ – garsiai svarstė komisijos pirmininkas, Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

Tačiau žinomas uostamiesčio kalbininkas, kuris taip pat yra komisijos narys Albinas Drukteinis, nepritarė Žuvėdrų gatvės pavadinimui, nes Klaipėdoje jau yra Žuvėdrų tako gatvė.

„Mes visada vengdavome tokios painiavos. Ir jei atsiras Žuvėdrų gatvė, nors yra Žuvėdrų tako gatvė, tai tarnyboms tikrai kils painiavos“, – teigė A. Drukteinis.  

Komisijos narys istorijas Vasilijus Safronovas konstatavo, jog šio klausimo nagrinėjimui nėra pasiruošta.

„Vienai gatvei norima suteikti buvusį pionierių stovyklos pavadinimą, kitai – karinio objekto. O tai kaip trečią pavadinsime?“ – klausė V. Safronovas.

A. Cesiulis pritarė, kad jei viena gatvė bus pavadinta paukščio pavadinimu, kita – kariniu objektu, trečia – kapitonu, tai būtų visiška eklektika.

„Jei turime kvartaliuką, tai visi pavadinimai turi būti susiję“, – teigė vicemeras.

Todėl klausimo nagrinėjimas buvo atidėtas ir V. Safronovui bei A. Drukteiniui pavesta pateikti tinkamų gatvių pavadinimų.

Naujoji gatvė, į kurią bus patenkama iš Arimų g., vadinsis Pilkalnio gatve.

Dar viena nauja gatvė atsiranda prie Arimų gatvės ir vystytojai jai siūlo suteikti Algirdo pavadinimą.

„Bet aiškiai matyti, kad šiame kvartale jau yra koncepcija, jog visi gatvių pavadinimai yra Mažosios Lietuvos vietovardžiai. Tai nuo to ir nereikėtų nukrypti“, – siūlė komisijos narys Andrius Petraitis.

A. Drukteinis naują gatvę pasiūlė pavadinti Įsručio gatve. „Tai būtų ir kitokio skambesio, naujumo suteikia. Įsrutis yra ir I. Simonaitytės kūrybos vietovė, tad ir literatūrinė, ir istorinė prasmė ir miestelis toks iš didesnių“, – aiškino A. Drukteinis.

Tačiau kiti komisijos nariai suabejojo, kad toks skambus pavadinimas yra per geras labai mažai gatvei. Esą tokį pavadinimą reiktų pasaugoti didesnei gatvei. Tuomet A. Drukteinis naują gatvę pasiūlė pavadinti Pilkalnio gatve ir tokiam pasiūlymui komisija pritarė vienbalsiai.

17 Comments

  1. Arūnas Džiugelis

    Sakyčiau puiku būtu susieti su jau čia esančiu pakrantės gynybos artilerijos statinių kompleksu (penki statiniai), tai valstybės karinio paveldo objektai eilę metų tapę pakankamai lankomi ir besiplečiantys. Statiniai kaip ten bebūtu niekur nedings, susiejus gatvės varda su šiais statiniais tai tik paryškintu ir išskirtu iš bendro gatvių vaizdo. Juolab vakarinė (gyvenvietės kvartalo dalies) gatvė betarpiškai susijūsį su artilerijos baterija, tiek jos gyvavimu kaip miesto gynybos elemento , tiek eilę metų tapus pėsčiųjų, dviratininkų takų. Šiuo atveju gatvės pavadinimas skirtingai nei kokio paukščio niekad čia nesukusio lizdo, asmens nebuvojusio šiose vietose ar panašiai turėtu logika, būtu nedirbtinai ar momentinės nuotaikos suteiktas pavadinimas. Tikrai pritarčiau daugumos pasirinktam – ,,Šiaurinės baterijos” gatvės pavadinimui.

    Reply
  2. ALP

    Mano nuomonė, gatvės turėtu buti pavadintos tik istoriniais pavadinimasi.
    „Šiaurinės baterijos gatvę” puikus sprendimas!!!

    Reply
  3. K.L.

    Leiskime istorijai gyvuoti, už šiaurinės baterijos gatvę !

    Reply
  4. Virgis

    Tokiu atveju reikėtų rašyti pilną gatvės pavadinimą,, Hitlerinės Vokietijos šiaurinės baterijos gatvė”

    Reply
  5. Albertas

    Aš irgi esu už ,,Šiaurinės baterijos gatvę”.

    Reply
  6. Violeta

    Yra tiek nuostabių vandens ir oro gyventojų vardų …nu vistiek kai duos pavadimą nu nei bėgt nei rėkt !
    Paskui nei greitosios prisišauksi nei gaisrinės nei taksi. 5 vienodi pavadinimai

    Reply
  7. Mgr. Titas Tamkvaitis

    Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos siūlymas „Gatvei Nr. 1″ suteikti „Šiaurinės baterijos gatvės” pavadinimą žiūrint iš istorinės perspektyvos šiuo metu atrodo labiausiai priimtinas ir logiškas. Link Vokietijos karinio jūrų laivyno pakrantės/priešlėktuvinės artilerijos baterijos vedantis kelias 1939 m. laikotarpiu buvo išgrįstas betoninėmis plokštėmis ir vedė konkrečiai prie šio objekto, (maždaug 2019-2020 m. tarpe ši betoninė kelio danga buvusios vaikų stovyklos „Žuvėdra” teritorijoje buvo išardyta ir pašalinta. Likusi šio kelio dalis esanti jau už buvusios vaikų stovyklos „Žuvėdra” teritorijos, vedanti prie artilerijos baterijos statinių yra išlikusi ir šiandien). Kitaip tariant matome jog būtent šis kelias buvo istoriškai tiesiogiai susietas su artilerijos baterijos statiniais. Pavadinimas „Šiaurinės baterijos gatvė” yra tinkamas ir geografine prasme, kadangi iš visos Vokietijos karinio jūrų laivyno pakrantės/priešlėktuvinių artilerijos baterijų sistemos egzistavusios Klaipėdoje 1939-1945 m. laikotarpiu, būtent ši baterija buvo labiausiai nutolusi į šiaurę iš visų šiai sistemai priklausančių baterijų. Siūlomas „Šiaurinės baterijos gatvės” pavadinimas yra tiesiogiai surištas su konkrečiu ir būtent šiai vietovei (kur yra pats kelias) priklausančiu istoriniu objektu, tokiu būdu yra aktualizuojama konkreti būtent šios vietovės geografinė/istorinė dalis, ko ir yra siekiama gatvių pavadinimų kūrimo darbų metu.

    Reply
  8. K. A

    Šiaurinės baterijos gatvė – geriausias ir istoriškai tinkamiausias pavadinimas.

    Reply
  9. Lina

    Upė Mūša labai apsidžiaugs.Pasvalys su Pakruoju irgi.
    Bangų mūša …?

    Reply
  10. Kormoranas

    Siūlau : Kormoranų, Kirų, Kovų !

    Reply
  11. White

    Pirma.,Antra., Trečia gatvė… O kodėl gi mažai gatvelei kažkokį mandra pavadinimą galvoti- tiesiog skaičiai, kaip Amerikoj.

    Reply
  12. Virgis

    Tai reikia pervadinti Pievų arba Pievų tako gatvę.Buvusioj ,, Žuvėdroj”vieną gatvę galima pavadinti,, Sovietų profesoriaus”vardu,nes iki bakužes tiek to ėjimo.

    Reply
  13. Ramass

    Reikia suteikti žymių žmonių vardus:
    Sigito Gaidjurgio
    Henriko Daktaro
    Arūno Pūkelio ir t.t.

    Reply
  14. G

    Leiskite gatvių pavadinimus parinkti, arba bent jau siūlyti žmonėms. Tikrai bus geresnių pavadinimų, nei valdininkėlių neįsimenami ar sunkiai ištariami pavadinimai.

    Reply
    • K

      Tik už šiaurinės baterijos gatvę !

  15. Anonimas

    Antroje schemoje viena gatve turi 3 pavadinimus?

    Reply
  16. Andrius

    Galite pavadint tas tris gatves buvusioje „Žuvėdroje”:
    1: „Mūšos gatvė”
    2:”Horizonto gatvė”
    3:”Pašvaistės gatvė”
    Viskas susieta su jūra…
    Tikiuosi,kad kažkiek pagelbėjau.
    Tokių gatvių pavadinimų Klaipėdoje,bei apylinkėse nėra.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This