Žymių klaipėdiečių įamžinimas – be skubos: atminimo lenta atsiras po trejų metų

Miestas, Svarbu

Uostamiestyje tik dabar atsiras atminimo lenta, skirta pagerbti žymų medienos pramoninką, Portugalijos garbės konsulą Klaipėdoje Nathaną Nafthalį, nors taip nuspręsta buvo dar prieš trejus metus. Tuo pačiu metu kitoje vietoje bus pakabinta atminimo lenta, skirta Rudolfui Valsonokui, nes ji jau ne vienerius metus kabo ne ant to pastato.

Taip trečiadienį nusprendė Finansų ir ekonomikos komitetas, o kitą savaitę dar turi pritarti miesto taryba.

Atminimo lenta R. Valsonokui jau kelerius metus kabo ant Liepų g. 3 pastato, nors jos vieta – kita. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos politikai sprendimą dėl žurnalisto ir visuomenininko R. Valsonoko (1899-1945), knygos „Klaipėdos problema“ autoriaus, įamžinimo buvo priėmę dar 2014 metų gruodį. Netrukus jam skirta atminimo lenta buvo pakabinta ant Liepų g. 3 pastato.

Tačiau po kelerių metų istorikas Vasilijus Safronovas išaiškino, kad buvo padaryta klaida, nes iš tiesų R. Valsonkas gyveno ne Liepų g. 3 name, o Liepų g. 28, todėl ant pastarojo pastato ir turi kabėti žurnalistui skirta atminimo lenta.

„Mes ir prašome ištaisyti istorinį neatitikimą ir perkabinti lentelę nuo Liepų g. 3 pastato ant Liepų g. 28. Tiesiog buvo interpretuojamas žinomas Klaipėdos planas ir tas namas buvo žymimas 3-iu numeriu, o 1935 metais gatvės numeracija buvo pakeista, o naujas leidinys pasirodė tik 1940 metais. Dėl šių visų neatitikimų pirmiausia ir buvo apsispręsta atminimo lentą pakabinti ant Liepų g. 3 pastato, bet paaiškėjo, kad tai buvo klaida“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė.

Beje, Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija sprendimą pakeisti R. Valsonoko atminimo lentelės vietą priėmė dar 2018 metais.

Šiemet istorikas V. Safronovas jau minėtoje komisijoje ėmė kelti klausimą, kodėl sprendimas vis dar neįvykdytas. Todėl galiausiai ir parengtas atitinkamas miesto tarybos sprendimo projektas.

Anot E. Deltuvaitės, naujos R. Valsonokui skirtos atminimo lentelės, kuri bus pakabinta ant Liepų g. 28 pastato, pagaminimas kainuos apie 1000 eurų, o senoji lentelė bus nurašyta ir utilizuota.

Politikai sykiu pritarė, jog mieste būtų įamžintas medienos pramoninko, Portugalijos garbės konsulo Klaipėdoje N. Nafthalio (1887-1945) atminimas ir jam skirta atminimo lentelė būtų pakabinta ant Liepų g. 3 pastato, nes šis verslininkui ir priklausė, jame jis gyveno.

„N. Nafthalis pasižymėjo kaip turėjęs didžiulę įtaką. Jis bendradarbiavo su Lenkijos, Lietuvos Vyriausybėmis dėl medienos pramonės plėtros. Jis taip pat buvo aktyvus kitų Klaipėdos to metų įmonių stebėtojų tarybų dalyvis ir trejus metus ėjo Klaipėdos prekybos rūmų antrojo viceprezidento pareigas. Todėl jį ir siūloma įamžinti“, – aiškino E. Deltuvaitė.

Pagaminti atminimo lentelę, skirtą N. Nafthalio atminimui taip pat kainuotų apie 1000 eurų.

Tiek R. Valsonoko, tiek. N. Nafthalio likimas susiklostė tragiškai. Jie buvo  įkalinti Dahau koncentracijos stovykloje, kurioje ir žuvo.

„Būtinai reikia lentelėje pažymėti, kad N. Nafthalis buvo ne tik geras pramoninkas, bet Lietuvą užėmus naciams, jis buvo įkalintas Kauno gete. Tai būtų gera pamoka mūsų valdžiai“, – pasiūlė komiteto narė Ela Andrejeva.

„Po Elos pasisakymo nebeturime, ką pasakyti“, – replikavo komiteto narys Rimantas Taraškevičius.

2 Comments

  1. Memelietė

    O kada bus lentelė Vyneriui??
    Be to, Dramos teatras gali prisidėti prie savo populiarinimo, pakabindamas lentelę, kad jame dirbo ir Vagneris, ir Papanovas (beje, tai būtų geras žingsnis suartėti su kaimynais kultūros lygmeny).
    Kažką reikia padaryti su Šlimanu, kuris atradė Troją.
    Tiek visko, ką Klaipėda galėtų išnaudoti savo PR.

    Reply
  2. artiomas

    Kodėl ant įamžinimo lentų nedrįsta parašyti, kad tai žydų tautybės klaipėdiečiai?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This