Klaipėdos knygų mugė kvies įveikti paviršių

Kultūra

Spalis uostamiestyje prasidės tradicine dedikacija rašytiniam žodžiui – jau IX Klaipėdos knygų muge. Jos metu, spalio 1–2 dienomis, vyks kone 50 renginių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Nors mums, organizatoriams, kiekvieni metai vienodai ypatingi ir laukiami, šįsyk pajūrio gyventojams dovanosime šventę, besisukančią aplink svarbią tematinę ašį, – raginsime išvengti paviršutiniškumo, išankstinių nusistatymų. Šūkį „Įveik paviršių“, ko gero, galime pritaikyti daugeliui aštrių ir visuomenės susiskaldymą lemiančių temų. Bet ne tik. Šie du žodžiai tampa ir neįkyriu priminimu, nepriklausomai nuo situacijos, visada bandyti žvelgti giliau“, – pranešime cituojama Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė dr. Laura Juchnevič.

Ji akcentavo tradicijomis virstančias sudedamąsias programos dalis.

„Kultūra besidominčiuosius ir šiais metais subūrė visame mieste išsibarstę įvadiniai mugės renginiai. Būta įdomių ir netikėtų susitikimų, aprėpusių įvairias meno rūšis, spalvingas kultūros lauko asmenybes. Spalio 1–2 d. į mugę grįžta duetų formatas. Šįkart vienas kitą papildys ar oponuos poetai Gintaras ir Dovydas Grajauskai, Drakulos personažo kūrėjo Bramo Stokerio palikuonis Dacre’as Stokeris ir literatūrologė Rosana Lukauskaitė, rašytojas Valdas Papievis ir vertėjas Vytautas Bikulčius“, – vardijo dr. L. Juchnevič.

Klaipėdos knygų mugės programoje – tiek užsienio rašytojai, tiek lietuviai, gyvenantys ir kuriantys svetur. Be jau minėto D. Stokerio, laukia virtualus susitikimas vokiečių rašytoju Tomu Salleriu. Lenkų poezijos vertimus projekto „Literatūros vertimų virtuvė“ baigiamajame renginys skaitys Agnieszka Rembiałkowska. Prie parodos-performanso „Dangė Dubline, o Džoisas Dangėje“ prisijungs Airijoje gyvenantys menininkai Gintaras ir Vaida Varnagiai.

Net dviejų renginių, kurių vienas – kūrybinės dirbtuvės, laukia Nyderlanduose gyvenanti profesionali istorijų pasakotoja Milda Varnauskaitė. Ji, pasitelkdama pasakas, bandys rasti atsakymą, kas yra Savas, o kas – Svetimas.

Į mugę iš JAV užsuks fotomenininkas Edis Jurčys, papasakosiantis apie savo naujausią socialinės fotografijos albumą. Beje, E. Jurčio, kurio nuotrauka pasirinkta devintosios knygų šventės vizualiniu akcentu, parodos „Būties nerimas“ atidarymas taps ir viso tarptautinio kultūros festivalio baigiamuoju renginiu, kuris spalio 8 d. vyks Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose.

Nė viena knygų mugė neįsivaizduojama be naujausių leidinių prezentacijų. Savo knygas spalio 1–2 d. suaugusiesiems pristatys jau minėtas V. Papievis, Juozas Šikšnelis, Ramūnas Čičelis, Daiva Molytė-Lukauskienė, Vasilijus Safronovas.

Klaipėdos knygų mugės dalyviai galės prisijungti ir prie kelių aktualių diskusijų – apie privalomą moksleivių literatūrą bei svarbius įamžinimo klausimus.

Nuo rimtų kalbų atitrauks performansai: skaitymų pasirodymą „Dainuoja degeneratas“ surengs rašytojas Liutauras Degėsys ir aktorė Kristina Švenčionytė, spektaklį „Nekaltas prasidėjimas“ parodys Apeirono teatras, netikėtumų pateiks fotomenininkas Remigijus Treigys ir režisierius, aktorius Benas Šarka.

Kaip ir kiekvienais metais, Klaipėdos knygų mugė ypatingą dėmesį skirs mažiausiems savo dalyviams. Vaikams ir paaugliams paruošta žaisminga bei lavinsianti programa.  Bene labiausiai laukiamas renginys, skirtas vaikams ir jų tėvams, – šiemet išleistos Vytauto V. Landsbergio knygos visai šeimai „Begemoto godos“ pristatymas. Su savo leidiniais supažindins ir autorės Indrė Zalieckienė, Jurga Vilė, edukologės Jovita Starkutė bei Indrė Neimantė, vyks knygelių skaitymai, renginys, skirtas Vytauto Mačernio kūrybai, edukacijos.

Atskira oaze, skirta muzikos mylėtojams, taps Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje pernai atidaryta ir gyventojų jau pamėgta Audioteka. Dvi mugės dienas joje lankytojų laukia susitikimai su garso technikos specialistais Daliumi Ražanu ir Donatu Tamošiūnu, pasakojimais apie patefonus dalysis Vidmantas Triukas, apie muzikos svarbą žmogaus psichologijai kalbės Jonas Mikaliūnas, Vilius Ančeris, o tėčių lopšinėmis nudžiugins Linas Švirinas.

Klaipėdos knygų mugę spalio 1 d. 12 val. bibliotekos kieme oficialiai atidarys aktorių trupės „Æmotion“ muzikinis spektaklis „Tabulas musica“. Įstaigoje jau kurį laiką veikia dvi specialios parodos. Jos bus eksponuojamos ir viso festivalio metu.  Pirmoji paroda kviečia susipažinti su jaunųjų kūrėjų festivalio „Literatūrinės slinktys 2021“ darbais, o antroji, pavadinta „Laiškai kaip brangakmeniai“, suteiks galimybę apžiūrėti Suomijos kaligrafijos draugijos narių kūrinius.

Mugės metu savo naujausias knygas pristatys Lietuvos mažųjų ir vidutinių leidėjų asociacijos nariai.

Visas mugės dienas Audiotekoje norintieji galės įsigyti vinilų, o trečiame bibliotekos aukšte veiks poilsio zona, kurioje renginių dalyviai turės progą atsipūsti ir atsigerti kavos.

Visi Klaipėdos knygų mugės renginiai – tik su galimybių pasu.

Išsami renginių programa – čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Naujo skaitytojų klubo kūrėjos siekia suburti aktyvią knygų mylėtojų bendruomenę

Kovo 27 dieną Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyks pirmasis skaitytojų klubo „Mūsų“ susitikimas. Kas mėnesį vyksiančiuose susitikimuose klubo ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Į Kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupę - be sutikimo? (dar atnaujinta)

Nerimstant aistroms dėl kultūros padėties Klaipėdos mieste, savivaldybė savo tinklapyje paskelbė mero Arvydo Vaitkaus potvarkiu sudarytos Kultūros ir meno politikos ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Pagerbti originaliausių eglučių kūrėjai

Trečiadienio vidurdienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje apdovanoti geriausiais pripažinti jau dešimtą kartą čia įkurdinto eglučių kiemelio dalyviai, sukūrę ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This