Kaina šokiravo: užteršto dirvožemio Vitės kvartale tvarkymui – milijonai

Miestas, Svarbu

Chromu užterštą dirvožemį iš Vitės kvartalo turinti pašalinti savivaldybė susidūrė su sudėtinga kliūtimi. Pasirodo, jog tokios paslaugos kainuoja kelis kartus brangiau nei buvo manyta.

Iš „Vitės” progimnazijos teritorijos pašalinti chromu užterštą dirvožemį kainuos beveik 800 tūkst. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės strateginiame veiklos plane, kurio pakeitimus ketvirtadienį tvirtins miesto taryba, numatyta Vitės progimnazijos teritorijos tvarkymui – užteršto grunto pašalinimui – papildomai skirti beveik 600 tūkst. eurų.

„Iš pradžių šiems darbams buvo numatyta 200 tūkstančių eurų, bet vyko net trys viešieji pirkimai ir nė viename jų nebuvo pasiūlyta tokia kaina. Visos buvo kelis kartus didesnės, todėl ir reikia didinti finansavimą“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius pavaduotojas Andrius Dobranskis patikino, jog rangovai, kurie tvarkys „Vitės“ progimnazijos teritorijoje esantį užterštą gruntą, jau išrinkti, nes jie pasiūlė mažiausią kainą – beveik 800 tūkst. eurų. Sutartis su jais bus pasirašyta, kai miesto taryba pritars skirti papildomų pinigų tvarkyti užterštas terirorijas. 

„Kai tik miesto taryba patvirtins finansavimą, sutartį pasirašysime. Tačiau veikiausiai darbai prasidės kitais metais, nes reikia prisiderinti ir prie oro sąlygų, ir prie ugdymo proceso“, – teigė A. Dobranskis.

„Vitės“ progimnazijoje tvarkomos teritorijos plotas siekia apie 12,5 tūkst. kv. m.

Lietuvos geologijos tarnyba dar pernai vasarą patvirtino Klaipėdos savivaldybės užsakymu ekogeologinius tyrimus atlikusios bendrovės „DGE Baltic Soil and Environment“ išvadas ir pasiūlytą tvarkymo būdą šalinti tik paviršinį – iki 20 cm storio – užteršto grunto sluoksnį.

Kitaip tariant, rangovas turi nukasti užterštą gruntą, jį išvežti utilizuoti, atvežti naują švarų gruntą ir jį užsėti veja – sutvarkyti teritoriją. Esą brangiausiai kainuoja užteršto grunto utilizavimas, todėl paslaugų kaina ir šoktelėjo į tokias aukštumas, kokių Klaipėdos savivaldybė net negalėjo įsivaizduoti.

„Vitės“ progimnazijos stadiono rekonstrukcija kainuoja 900 tūkstančių eurų, o už užteršto grunto pašalinimą, kad tą rekonstrukciją galėtume pradėti, turime sumokėti 800 tūkstančių eurų. Kosmosas, bet tokia realybė“, – konstatavo A. Dobranskis.

Neseniai įvyko viešasis pirkimas išrinkti rangovą, kuris užterštą dirvožemį sutvarkys „Bitutės“ darželio teritorijoje. Paslaugos kaina – apie 100 tūkst. eurų, nes ir tvarkomas plotas yra gerokai mažesnis.

„Mes dar turime sutvarkyti gyvenamųjų namų Švyturio gatvė 14 ir 18 sklypus, kurių plotas yra net 24 000 kvadratinių metrų. Tad jau dabar baisu įsivaizduoti, kokia bus paslaugos kaina. Ir dar privalome sutvarkyti darželio „Traukinukas“ teritoriją. Bet abu šie pirkimai planuojami kitais metais“, – teigė A. Dobranskis.

Detalieji ekogeologiniai tyrimai Vitės kvartale iš viso buvo atlikti devyniose teritorijose, kuriose anksčiau užterštumas chromu ir sunkiaisiais metalais nustatytas atliekant aplinkos monitoringą: Klaipėdos Vitės progimnazijos (J. Janonio g. 32), gyvenamųjų namų Švyturio g. 14 ir 18, Klaipėdos universiteto (Sportininkų g. 13), Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos (J. Janonio g. 13), Klaipėdos valstybinės kolegijos (Dariaus ir Girėno g. 8), Klaipėdos lopšelio-darželio „Bitutė“ (Švyturio g. 14A), Klaipėdos lopšelio-darželio „Traukinukas“ (S. Daukanto g. 39), „Vaivorykštės tako“ gimnazijos (Sportininkų g. 11) bei Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (I. Kanto g. 7) teritorijose. Bendras ištirtų teritorijų plotas siekia 17 hektarų.

Klaipėdos savivaldybei pateiktose tyrimo išvadose rekomenduojama visose devyniose tirtose teritorijoje tvarkyti dirvožemį – jį pašalinti. Skaičiuojama, jog taip reikėtų sutvarkyti 4,5 ha ploto teritoriją ir išvežti apie 9000 kubinius metrus nukasto dirvožemio.

„Mes paramos prisidėti prie užterštų teritorijų tvarkymo prašėme ir Klaipėdos pramonininkų asociacijos, ir kitoje Švyturio gatvės pusėje esančios kompanijos, ir Aplinkos ministerijos. Iš visur sulaukėme atsakymo, kad paramos skirti negali, tad turime tvarkytis miesto biudžeto lėšomis“, – apgailestavo A. Dobranskis.

Klaipėdos savivaldybė keturiems sklypų, nepriklausančių savivaldybei, savininkams išsiuntė parengtus teritorijų tvarkymo planus, kad jie patys juos ir įgyvendintų.

15 Comments

  1. Nusikalstamas miesto lėšų švaistymas

    Nuoširdžiai tikiu, kad toks miesto lėšų švaistymas yra nusikaltimas – teršėjas turi mokėti o ne miestas – iš jų (Klasco) ir reikalaukit!

    Reply
  2. Korupcijai Stop

    Vėl Klaipėda ir vėl Korumpuoto Mero atsakomybė.. Tikiuosi atsiims atbuline Data tas Senis viską.. Mes žmonės privalome kooperuotis ir ginti savo Interesus nuo šitų mažumų laikinai atstovaujančių mus..

    Reply
    • J.

      O klasco paramos neprašėte? Gal dar ir meras su Janušoniu galėtų paremti keliais procentais nuo visų otkatu, kuriuos gavo per valdymo metus..

  3. GintarasR

    Aplinkos ministras visiems linksniuoja, kad “teršėjas moka”. Arba teršėjas yra klaipėdiečiai ir todėl savo mokesčiai moka, arba su valdininkų ir politikų palaikymu tikrasis teršėjas išsisukti moka. Tai ir suprask kaip nori ką iš tikro reiškia tas jų “teršėjas moka”.
    Žmonės, susipraskit pagaliau, kad esate visiškai bukai ir nuolatos mulkinami tų, kurie tuoj balsuos už naują miesto BP, kuriuo pramoninių, transporto ir uosto veiklų poveikis jūsų gyvenimo kokybei ir sveikatai bus pražūtingas. Klaipėda dabar stumiamu BP bus susinama toliau, gamtinė aplinka naikinama, źmonės, sudarant jiems prastas sąlygas ir nuolaidžiaujant visokiems klasco grigeo ir kt. bus stumiami kraustytis gyventi kitur, liekančių sveikata aukojama. Tas grunto mieste keitimas savivaldybės klerkams tokia pati lesykla, tik už jūsų suneštus pinigus, kaip uostui akvatorijos gilinimas – nuolatinis, amźinas, brangus, bet labai smagus procesas.

    Reply
  4. Klaipedietis

    Idomu kaip bus priziurimas uztersto grunto utilizvimas? greiciausiai uz situos grazius pinigelius tiesiog nukeliaus i statybvietes. Ir ar bus pasirupinta, kad sutvarkytos teritorijos vel nebutu tersiamos? Turbut sitas projektas labiau skirtas papildyt kazkieno kisenes eurais is mokesciu moketoju pinigu, nei siekiant naudos miestieciams

    Reply
  5. Siaubas

    VISI komentarai velniškai teisingi ! Klaipėdos ir Vilniaus hienos šoka tango su uostu !

    Reply
  6. Šakės

    Tikrą apsurdą daro savivaldybė, KLASCO užteršė, yra jos įsipareigojomas sutvarkyti teritoriją, o mes miestelėnai už savo pinigus valysime teritoriją, kur žiūri spec. tarnybos, juk tai vyksta viešai, laukia skundo, apsurdas !

    Reply
    • Anonimas

      Savivaldybė neatiduos saldaus viešųjų pirkimų biznio.

    • Prašinėtojai

      Savivaldybė geriau panaudotų tuos milijonus teisiniam procesui prieš Klasco, tikrai užtektų manau. O ne PRAŠINĖTŲ kaip dabar Klasco PRISIDĖTI, o tie atsako kaip niekur nieko, kad PARAMOS skirti jie matai negali..

  7. Klaipėdietė

    Šalinti užterštą gruntą, kai uoste ir toliau kraunama rūda- kokia tokio veiksmo prasmė? Juk vėl bus tuo pačiu- sunkiaisiais metalais- užteršiama. Absurdiška. Tikras šieno ravėjimas. Miesto savivaldybė demonstruoja visišką impotenciją.

    Reply
  8. Miesto taryba, viskas ok?

    Dar pridėkim kokia gyventojų sugadintos sveikatos, sugadinto turto ir pajuodusių namų sąskaita.

    Argi ne ironiška, kad miestas kaip tik dabar ruošiasi MAKSIMALIAI uosto plėtrai miesto centre, ir net 30 iš 31 miesto tarybos narių tam pritaria absoliučiai… Mūsų miesto taryba… Be žodžių..

    Reply
    • klaipedskas

      Ne miesto bendrasis planas sprendžia dėl uosto, kurio planus reguliuoja ministerija ir vyriausybė. Čia panašiai kaip sudarinėdami sutartį dėl buto nuomos, norėtumėt su ja numatyt kai kuriuos kaimynus iškelt

  9. Vitės gyventoja

    Kokia tvari pramonės įmonių pozicija. Vykdo taršią veiklą miesto centre, nuo jų veiklos į aplinką patenka visokiausios gyventojų sveikatai pavojingos medžiagos, iš veiklos kraunasi pelnus, o tvarkytis – jau ne jų reikalas. Miesto savivaldybės reikalas – iš mokesčių mokėtojų ponigų. Tikrai – tvarus, žalias biznis. O savivaldybė, tvarkydama užterštą gruntą, negalės skirti šių lėšų miesto tvarkymo, socialinėms ar švietimo įstaigų renovacijos reikmėms – nes 800 000 Eur panaudos užterštos teritorijos tvarkymui.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vitės kvartalo gatvių atnaujinimas pajudės iš mirties taško

Gatvių, takų ir  kiemų infrastruktūros tvarkybos darbai, pradėti dar 2022 metais, Vitės kvartale sustojo praėjusių metų rudenį. Tai buvo siejama ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Dėl įgaliojimų merui susikirto Klaipėdos valdančiosios frakcijos

Bene pirmą kartą šios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančių frakcijų nuomonės balsuojant ženkliai išsiskyrė: dalis valdančiųjų nepalaikė mero Arvydo Vaitkaus ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This