Vandens autobusai Dangėje: idėja jau tampa realiais darbais

Miestas, Svarbu

Prieš kelis mėnesius popieriuose sudėliotas planas, jog Dangės upėje turi atsirasti vandens maršrutas ir juo reguliariai kursuoti elektriniai laiveliai jau persirito į techninę projekto pusę.

Anot Klaipėdos mero pavaduotojo Arūno Barbšio, šiuo metu sprendžiama, kur turi būti tokių elektrinių „vandens busų“ pakrovimo stotelė, kuriose vietose reikia įrengti pontonines prieplaukas keleiviams. Jau ruošiamasi skelbti ir konkursą išrinkti vežėjus, kurie aptarnaus šį maršrutą.

Numatoma, jog Dangės upe turėtų kursuoti ekologiški, elektra varomi laivai, tapsiantys vandens autobusais. Mato Mačiulskio nuotr.

Numatyta, kad maršrutas prasidės Dangės upėje tarp „Meridiano“ krantinės ir įplaukos į Jono kalnelį – greta buvusio Silkių fabriko.

„Šioje vietoje jau dabar yra nusileidimas iki upės, todėl esame užsakę čia įrengti pandusą neįgaliesiems. Veikiausiai šioje vietoje net nereikės pontoninės prieplaukos, nes yra toks pažemėjimas, prie kurio laivas gali švartuotis“, – aiškino A. Barbšys.

Numatoma, jog elektriniai laiveliai Dangės upėje sustos prie Liepų gatvės tilto, kur yra valčių nuleidimo vieta, prie Dangės vingio ir Botanikos sode. Anksčiau planuota, jog bus daugiau sustojimo vietų – ir ties Joniškės kapinėmis, ir ties Žolynų kvartalu, ir prie Tauralaukio tilto.

„Iškart tiek daug prieplaukų neįrengsime, nes pirmiausia norime įsivertinti, ar maršrutas bus populiarus. Jei jis pasiteisins, tuomet tikrai bus galima galvoti ir apie daugiau stotelių“, – teigė A. Barbšys.

Klaipėdos savivaldybės specialistai šią savaitę sprendė, kur įrengti vietą įkrauti elektrinius laivelius. Norėta, kad ji būtų pirmojoje stotelėje prie buvusio Silkių sandėlio.

„Tačiau pasirodė, kad tai padaryta yra ir sudėtinga, ir brangu. Todėl nusprendėme, kad laiveliai per naktį gali būti įkraunami prie Pilies tilto“, – aiškino A. Barbšys.

Politikų patvirtintame plane numatyta, jog elektriniai laiveliai Dangės upėje turėtų pradėti kursuoti nuo kitų metų birželio 15 dienos.

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriui ir įstaigai „Klaipėdos keleivinis transportas“ nurodyta organizuoti konkursą ir išrinkti tokius vandens vežėjus, atitinkančius sąlygas.

„Tai bus konkursas aptarnauti vandens maršrutą, bet ne valtimis ar baidarėmis, o elektriniais laiveliais. Kol kas konkurso dar nesame paskelbę, rengiame techninę specifikaciją. Bet tikimės, kad šiemet visas procedūras baigsime, kad laimėtojai dar turėtų laiko paruošti darbui savo transporto priemones“, – teigė laikinasis „Klaipėdos keleivinio transporto“ vadovas Andrius Samuilovas.

Jis net neabejojo, jog konkurse dalyvių tikrai atsiras, nes elektriniai laiveliai pastaruoju metu labai populiarėja.

Konkurso sąlygose bus numatyta, jog vežėjas privalės turėti tris laivus – du iš jų kursuos, o vienas bus rezervinis. Sutartis su vežėju bus pasirašoma 3-5 metams.

A. Samuilovas svarstė, jog geriausia būtų sudaryti sąlygas tuose laiveliuose keleiviams atsiskaityti elektroniniu bilietu.

„Tik žinoma, sunku tikėtis, kad kelionė kainuos 64 centus ar eurą. Juk tai vis tiek yra labiau pramoginis maršrutas, o ne viešasis transportas“, – teigė A. Samuilovas.  

Dangės upės atgaivinimas ir įveiklinimas yra numatytas 2019 metais patvirtintuose valdančiosios daugumos bei savivaldybės veiklos prioritetuose, Dangės upės maršruto išvystymas numatytas ir patvirtintame Klaipėdos savivaldybės strateginiame plane iki 2030 metų.

Miesto tvarkymo skyriui pavesta išrinkti projektuotojus, kurie suprojektuotų ir reikalingų prieplaukų įrengimą, ir aplinkos prie jų sutvarkymą. Skaičiuojama, kad tokie darbai gali kainuoti apie 300 tūkst. eurų. 

Kitais metais vandens autobusai turėtų pradėti kursuoti nuo birželio 15 dienos, o 2023 metais sezonas prasidės anksčiau ir truks 180 dienų.

„Preziumuojama, kad maršrutas nebus labai pelningas ir neatsipirks, tai paskaičiuota, kiek galėtų kainuoti kompensacijos už nuostolingą maršrutą. Suskaičiuota pagal reisų skaičių. Už kitus metus suskaičiuota 32 tūkstančiai eurų, nes tai bus nepilnas sezonas, o dar kitais einamaisiais metais šita suma kompensacijoms sudarytų apie 55 tūkstančius eurų. Taigi, viso projekto vertė per trejus metus sudarytų apie 400 tūkstančių eurų. Tai ir investicijos į infrastruktūrą, ir kompensacijos vežėjui“, – pristatydama projektą politikams buvo sakiusi Klaipėdos savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

1 Comment

  1. Vilma

    Netoli Botanikos sodo Danės upėj yra keletas nuostabių paukščių tulžių šeimynos,nereikėtų jų baidyti,pasidžiaukit kol yra

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Savivaldybė pateikė potvynių suvaldymo priemones

Klaipėdos miesto savivaldybė praneša Aplinkos ministerijai pateikusi naujas priemones, kurios padėtų suvaldyti potvynius. Dėl to Nacionalinio vandenų srities 2022-2027 metų ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Vakarų Lietuvos savivaldybių kreipimasis į ministerijas dėl potvynių valdymo

Pastaruoju metu potvyniai Vakarų Lietuvos regione intensyvėja, apima vis naujas teritorijas, todėl net keturios savivaldybės – Klaipėdos miesto, Klaipėdos, Šilutės ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Spyglys

Alus gerti sveika, - ar ne taip, Leonai?*

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Leonas Makūnas vieno komiteto posėdžio metu, viešai girdint per YouTubą visam pasauliui, baisią istoriją apie ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This