Klaipėdos meras apie pasibaigusią apklausą dėl švyturio: skaičiuojame viščiukus

Miestas, Svarbu

Pasibaigusią apklausą dėl Klaipėdos švyturio uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas kol kas vertina santūriai. Nepaisant to, planuojami tolimesni veiksmai dėl švyturio perėmimo.

Klaipėdos švyturiui šiemet sukanka 225 metai. Virginijos Spurytės nuotr.

„Dabar skaičiuojame viščiukus ir nesvarbu, ar jų daug, ar mažai. Kol nėra oficialių apklausos rezultatų, noriu likti santūrus. Tačiau ši apklausa vis tiek yra klaipėdiečių nuomonės žinojimas“, – pirmadienį teigė V. Grubliauskas.

Apklausa, kurioje klaipėdiečių buvo klausiama „Ar pritariate, kad Klaipėdos švyturys (Burių g. 9) būtų atvertas visuomenei ištisus metus?“, vyko nuo rugpjūčio 17 dienos iki spalio 3-iosios (imtinai).

Klaipėdos savivaldybė prieš kelias dienas skelbė, jog apklausoje savo nuomonę pareiškė tik 263 klaipėdiečiai.

„Pageidaujantys pareikšti savo nuomonę dėl vieno iš svarbiausių miesto jūrinių simbolių – švyturio Burių g. 9 – atvėrimo visuomenei dar gali spėti tai padaryti. Tai būtų gražus simbolinis uostamiesčio gyventojų gestas šiam miesto istorijos liudininkui, kuriam šiemet sukanka 225 metai“, – dalyvauti apklausoje praėjusią savaitę išplatintame pranešime ragino Klaipėdos savivaldybė.

V. Grubliauskas pirmadienį nebuvo linkęs įvardinti skaičiaus, kiek žmonių galiausiai pareiškė nuomonę apklausoje. „Kol nėra galutinio skaičiaus, apie rezultatus nesinori kalbėti. Šią savaitę – trečiadienį ar ketvirtadienį posėdžiaus apklausos organizavimo komisija, kuri viską ir suskaičiuos. Tačiau nesvarbu, ar apklausa įvyko didesne apimtimi ar mažesne, ji vis tiek yra rekomendacinio pobūdžio ir tai yra klaipėdiečių nuomonės žinojimas“, – tvirtino Klaipėdos meras.

Anot jo, daug svarbiau yra tolimesni veiksmai dėl Klaipėdos švyturio perėmimo. „Kiek teko girdėti, kai kurių bendrovių pozicija šiek tiek pasikeitė“, – tikino uostamiesčio vadovas.  

Šią apklausą Klaipėdos meras inicijavo, nes tai esą yra būdas išsiaiškinti, kokią poziciją dėl švyturio ateities turi klaipėdiečiai. Klaipėdos savivaldybė žadėjo, kad jei švyturys kaip lankytinas objektas miesto gyventojams yra reikalingas ir patrauklus, tuomet miesto valdžia dės pastangas, kad jis atsirastų uostamiesčio turistinių ir lankytinų objektų sąraše.

Užkopti į uostamiesčio švyturį I Melnragėje dabar galima vieną kartą metuose – trečiąjį rugpjūčio savaitgalį minimą pasaulinę Švyturių dieną. Įprastai ši galimybė kasmet sudomina daugybę žmonių, pageidaujančių patekti į svarbų navigacijos objektą uosto teritorijoje.

Šį pavasarį iš Susisiekimo ministerijos atskriejo žinia, kad patikėjimo teise valstybei priklausantį švyturį valdanti Lietuvos transporto saugos administracija sutinka jį perduoti Klaipėdos miesto savivaldybei.

Todėl ši jau buvo parengusi miesto tarybos sprendimo projektą dėl sutikimo perimti švyturį, tačiau politikai priimti sprendimo nesiryžo, nes atsirado daug neatsakytų klausimų. Pavyzdžiui, ar tikrai įmanoma švyturį atverti visuomenei, jei jis yra bendrovės „Klaipėdos nafta“ apsaugos zonoje. Beje, ši bendrovė nepritarė švyturio perdavimui Klaipėdos savivaldybei ir jo pavertinimui lankytinu objektu, nes tai esą būtų nesaugu.  

Klaipėdos miesto taryba apklausoje iškeltą klausimą privalėtų svarstyti, jei apklausoje savo nuomonę pareikštų ne mažiau kaip 10 procentų apklausos teritorijos gyventojų, turinčių teisę dalyvauti apklausoje.

7 Comments

  1. Antanas

    kad neįmanoma prabalsuoti,įveskite paprasta anketą ir 50 000 balsų turesit

    Reply
  2. Anonimas

    Na taip. Visus darbus mieste meras jau nudirbo. Mokyklas ir darželius suremontavo , tilta pastatė, kvapus ir triukšma užkardė, politinę korupcija pažabojo, beliko tik švyturį prigriebti.

    Reply
  3. Arunas

    Nepalaikau tokios idejos. Apklausos rezultatai parode, kad mero iniciatyvai miestiecia nepritare! Kiek dar mokyklu yra nesutvarkytu, kur reikia seniai pertvarkyti, kad nepelytu patalpos, apleisti, pasibaisetini tualetai ir t.t. jau geriau nupirktu moderios irangos moderniam moksleiviu mokymui. Darzeliu mieste didziulis trukumas ir t.t. Cia aiskiai matosi, kad kazkam, ne tiek pacio svyturio, kiek teritorijos aplink ji, prireike. Kazkas is artimos aplinkos merui turbut sumaste, kad yra galimybe uz miesto pinigus, sau susikurti silta vietele, nes reikes suremontuoti, susikurs koks naujas juridinis subjektas, atsiras tam tikras skaicius personalo, kurie neaisku ka ten veiks ir uz tai dar algas is miesto biudzeto gaus. Trumpai tariant eiline „lesykla saviems” ir solidus pinigu svaistymas, o nauda miestieciams nenusimato nei dabar, nei ateityje.

    Reply
  4. Komentaras

    Prieš vienus rinkimus Grubliauskas bandė neleisti privatizuoti policijos pastato . Ir pažiūrėkime kaip jis dabar atrodo. Prieš kitus, paskelbė karą Uostui, dabar bando imituoti Švyturio išsaugojimą ar kaip ten pasakius , atvėrimą visuomenei. Norint jį atverti visuomenei, nėra būtina jį periminėti ir apklausas organizuoti. Lai meras važiuoja pas susisiekimo ministrą ir tariasi .
    O šios kadencijos politinėje daugumoje su meru kartu darbuojasi ir mums visiems žinomas ir gerbiamas R. Taraškevičius, keista kad jis Grubliausko nepaprotyja. Garbės jam tai neatneša.
    Įdomu būtų sužinoti apklausos organizavimo komisijos sudėtį. Gal tie naivuoliai yra kokie slapti Valstybinės įmonės „Klaipėdos Nafta” konkurentai ar ..?

    Reply
  5. G

    Tai kad apklausa morališkai pasenusi. Bandžiau prabalsuot, tada paprašė, kad prisijungčiau prie savivaldybės berods puslapio, tada turiu sukurti accounta, jį patvirtinti ir kitos nesąmonės ir tik tam kad šitam merui suteikti rekomendacini balsą? Tai lai balsavusių skaičių meras priima kaip jo didybės-tuštybės įvertinimą.

    Reply
  6. laiko kvailiais

    neva pasisakė 200 ir čia 150 000 miesto gyevntojų nuomonė? Gal nebedūduok čia nesąmonių.

    Reply
  7. Eilinis niekalas

    Koks klausimas, tokie ir rezultatai. Veiksmas dėl veiksmo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This