Palaimino 100 eurų išmoką senjorams ir testavimą asmeninėmis lėšomis, bet tam dar reikės Seimo pritarimo

Politika, Svarbu

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje pritarta tam, kad nuo koronavirusinės infekcijos skiepytis sutikusiems 75 metų ir vyresniems senjorams būtų mokama vienkartinė 100 eurų išmoka. Ją gautų ir jau abiem dozėmis pasiskiepiję to paties amžiaus gyventojai, kurie ryžtųsi trečiajai, stiprinamajai vakcinos dozei. Taip pat nuspręsta siūlyti testavimo lėšas apmokėti iš pačių darbuotojų arba darbdavio, o ne iš biudžeto lėšų. Abiem šiems įstatymo pakeitimų projektams dar turės pritarti Seimas.

Seimui – siūlymas įstatymą svarstyti ypatingos skubos tvarka

Pirmąjį, nevienareikšmiškai visuomenėje vertinamą klausimą dėl išmokos senjorams posėdyje pristačiusi Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė informavo, jog šiuo metu šalyje gyvena per 270 tūkstančių 75 metų ir vyresnių senjorų ir iš jų apie 80 tūkstančių asmenų dar nėra paskiepyti ar persirgę COVID-19 ir neturi imuniteto.

„75 plius asmenų mirštamumas, užsikrėtus COVID-19 liga, yra dvigubai didesnis nei kitų grupių žmonių ir įvertinus tai, kad du trečdaliai visų ligos nuo COVID-19 mirčių yra šioje amžiaus kategorijoje, teikiame projektą būtent šiai amžiaus kategorijai mokėti papildomą išmoką ir finansinėmis priemonėmis saugoti savo ir savo artimųjų gyvybes”, – posėdyje kalbėjo ministrė, pasiūliusi, kad įstatymas įsigaliotų jau spalio 18 d., o tam reikėtų, jog Seimas jį svarstytų ypatingos skubos tvarka.

Žmonėms vienkartinę 100 eurų išmoką, pasak ministrės, išmokėtų „Sodra”, pinigai nebūtų įskaičiuojami į pajamas, gaunantiems kitas socialines išmokas ar kompensacijas, pvz., už šildymą. Pasiskiepijęs žmogus 100 eurų išmoką gautų praėjus mėnesiui po antrosios vakcinos dozės, o kurie pasiskiepys trečiąja doze – iki balandžio 30-os dienos.

M. Navickienės teigimu, jei pasiskiepytų visi minėtos grupės senjorai, tam prireiktų apie 27 mln. eurų biudžeto lėšų.

„Siūlau Seimui šitą įstatymą svarstyti ypatingos skubos tvarka (…) Būtų gerai, kad diskusijos Seime pagal galimybes neužsitęstų ir paskui mes su gerbiamais valstiečiais išsiaiškinsime, kas sugalvojo pinigus, bet sėdintys už šito stalo labai gerai žino, kad idėja nėra nei nauja, nei originali”, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė, turėdama galvoje opozicijos tvirtinimą, jog išmokos idėją valdantieji nugvelbė iš valstiečių.

Už testavimą teks mokėti patiems arba darbdaviams

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatė siūlymą, kad žmonių testavimas dėl užsikrėtimo COVID-19 nebebūtų finansuojamas iš biudžeto lėšų.

„Pokyčių esmė, pasiūlymų esmė yra, kad nuo šiol sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos būtų finansuojami nebe valstybės biudžeto, o darbuotojo ir, jeigu darbdavys nusprendžia, tada darbdavio lėšomis”, – sakė A. Dulkys.

Išimtis būtų taikoma tiems asmenims, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių, arba jei valstybėje nebūtų užtikrintas vakcinų prieinamumas.

Kartu ministras priminė, jog testavimas yra tik rizikos valdymo priemonė, o efektyviausia priemonė nuo COVID-19 ligos yra vakcinos, tad dar kartą ragino visus skiepytis.

Jei Seimas pritartų, šis įstatymo pakeitimas įsigaliotų nuo gruodžio 1 d.

Anksčiau skelbto siūlymo, jog tam tikroms darbuotojų grupėms skiepai būtų privalomi, kol kas atsisakyta.

INFORMACIJA

Nuo šių metų rugsėjo 1-osios iki lapkričio 30 d. 75 metų ir vyresniems žmonėms, pasiskiepijusiems nuo COVID-19 dviem vakcinos dozėmis, arba iki ateinančių metų kovo 31 d. – stiprinamąja trečiąja vakcinos doze, būtų mokamos 100 eurų dydžio vienkartinės išmokos. Vienkartinę išmoką gaus ir tie rugsėjo 1 d. nepasiskiepiję senjorai, kurie iki lapkričio 30 d. nepasiskiepys, nes bus persirgę COVID-19 ir jie dėl to negalės būti paskiepyti iki lapkričio 30 d., bet pasiskiepys iki 2022 m. kovo 31 d. Prašymų 100 eurų vienkartinei išmokai gauti teikti nereikės, ją žmonės gaus kartu su pensija ar kita „Sodros” išmoka.

Šiuo sprendimu tikimasi apsaugoti labiausiai pažeidžiamus visuomenės narius ir pagerinti epidemiologinę situaciją šalyje. Abu siūlymai įsigalios tik po to, jei jiems pritars Seimas, kadangi būtina pakeisti atitinkamus Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo straipsnius.

1 Comment

  1. Tai dabar

    už papirkinėjimą ar pakištuką nebebaus – pati šaika tam pritaria ir skatina.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nuliniais COVID-19 rodikliais jau džiaugiasi 19 šalies savivaldybių

Antradienį šalyje buvo patvirtinta 15 naujų COVID-19 atvejų, iš kurių trys žmonės užsikrėtė antrą kartą. Klaipėdoje pirmą kartą susirgo vienas ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This