Dėl kultūros įstaigų vadovų konkursų – į etikos sergėtojus

Miestas, Svarbu

Rezonansą sukėlusių konkursų į Klaipėdos kultūros įstaigų vadovus rezultatus bus prašoma įvertinti ir etikos sargų. Be to, siekiama, kad ateityje tokių konkursų atrankos komisijose dalyvautų balso teisę turintys savo srities profesionalai.

Daugiausia dėmesio politikai skyrė Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrui, nes iš jo, pradėjus dirbti naujam vadovui, pasipylė darbuotojų skundai. Palmiros Mat nuotr.

Sujudimas – dėl trijų konkursų

Tokius pasiūlymus suformulavo ketvirtadienį posėdžiavę Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai. Situacijos dėl Klaipėdos kultūros įstaigų vadovų konkursų organizavimo ir jų rezultatų aptarimą iniciavo šio komiteto narė Nina Puteikienė. Praėjusiame posėdyje komitete buvo nuspręsta organizuoti jungtinį posėdį su Kultūros ir meno taryba, tačiau šio ketvirtadienio posėdyje dalyvavo tik trys šios tarybos nariai.

„Šį klausimą paakino kelti situacija, kuri susidarė šiais metais Klaipėdos kultūros lauke. Kalbame apie konkursus, jų nugalėtojus ir situaciją po to, kai tie laimėtojai pradeda vadovauti“, – teigė N. Puteikienė.

„Atvira Klaipėda“ jau ne kartą rašė, jog kultūros bendruomenėje sujudimas kilo dėl trijų konkursų.

Vadovauti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrui gegužę pradėjo trečią kartą organizuotą konkursą laimėjęs Liudas Andrikis, kuris ne vienerius metus buvo Liberalų sąjūdžio partijos narys. Pastaruoju metu L. Andrikis organizavo uostamiestyje gerai žinomą mados festivalį, o anksčiau yra dirbęs Klaipėdos priklausomybės ligų centro vadovu.

Birželį viešajai įstaigai „Klaipėdos šventės“ vadovauti pradėjo konkursą laimėjęs Liutauras Galinis. „Atvira Klaipėda“ rašė, kad buvęs prezidento Gitano Nausėdos patarėjas L. Galinis konkursą laimėjo iš antro karto – pirmajame, kurį buvo laimėjęs tik dvi savaites dirbęs Ovidijus Zibalis, jis buvo likęs antras. L. Galinis G. Nausėdos rinkimų štabe dirbo kartu su uostamiesčio mero žmona Inga Grubliauskienė, ėjusia Klaipėdos rinkimų štabo vadovės pareigas. Tiesa, rugpjūčio pabaigoje L. Galinis iš pareigų „Klaipėdos šventėse“ pasitraukė.

Rugpjūčio 13 dieną vykusį Klaipėdos koncertų salės direktoriaus konkursą laimėjo ir prieš porą savaičių jai vadovauti pradėjo žurnalistas Tadas Grabys, kurį savo dalimi vadina ir Klaipėdos pilies džiazo festivalio komanda.

T. Grabys pastaruoju metu dirbo naujienų portale 15min, anksčiau laidos vedėju jis dirbo televizijoje „Info TV“. T. Grabys yra buvęs Klaipėdos pilies džiazo festivalio renginių vedėjas.

Situacija KKKC – kritinė?

Ketvirtadienį komiteto posėdyje ypač daug dėmesio skirta Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrui, nes tiek žiniasklaidą, tiek politikus pasiekė anoniminis šios įstaigos darbuotojų laiškas apie neva patiriamą mobingą, apie tai, kad iš įstaigos jau buvo atleistas ar pats pasitraukė ne vienas darbuotojas.

„Situacija šioje įstaigoje yra kritinė. Ir mane neramina dar vienas dalykas – be visų administracinių dalykų, dar yra ir etika. O L. Andrikis savo socialinio tinklo paskyroje rašo, kad vos neapsivėmė skaitydamas grupės darbuotojų raštą. Ta nuomonė atspindi atmosferą“, – tvirtino N. Puteikienė.

Todėl ji komiteto nariams pasiūlė kreiptis į Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, kad šis inicijuotų tarnybinį tyrimą KKKC. Komiteto nariai tokiam siūlymui pritarė.

„Kalbant apie konkursus į kitas įstaigas, matome, kad buvo išrinkti asmenys, kurie susiję su Klaipėdos pilies džiazo festivaliu. Esu parengusi tam tikrus pasiūlymus, kaip galima spręsti susidariusią situaciją, nuimant ir susidariusias įtampas ir galbūt užbėgant į priekį, kad tokie įvykiai nesikartotų“, – teigė N. Puteikienė.

Ji apgailestavo, jog komiteto posėdyje nedalyvauja meras V. Grubliauskas, kuris yra tiesiogiai atsakingas už biudžetinių ir viešųjų įstaigų vadovų skyrimą, atleidimą, kitus su darbu susijusius santykius. Komiteto pirmininkė Laima Juknienė patikino, kad merui buvo išsiųstas kvietimas dalyvauti posėdyje. Tačiau mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis tvirtino, jog ketvirtadienį mero darbotvarkė buvo labai įtempta, tuo metu, kai vyko komiteto posėdis, jis turėjo būti kitame pasitarime.

„Koks pagrindas yra imtis kokių nors priemonių? Ką reiškia, kad kultūros bendruomenei netinka? Ar tai reiškia, kad galime nepriimti žmonių, jei praeitos visos procedūros? Nebuvo jokių apskundimų“, – nagrinėjamo klausimo esmės tarsi nesuprato A. Cesiulis.

Siūlo kviesti ekspertus

„Šitų temų negalima vengti. Paskutiniai konkursai tikrai turėjo didelį atgarsį. „Klaipėdos šventėse“ tokia greita vadovų rotacija, KKKC situacija tiek su buvusiu vadovu, tiek su dabartiniu. Tikrai negalima nereaguoti. Noriu atkreipti dėmesį, kad labai mažai žmonių dalyvauja šiuose konkursuose. Gal galima inicijuoti akciją, kaip pritraukti daugiau dalyvių, kaip žmonių prisivilioti iš kitų miestų. Ir pagrindinis mano pastebėjimas, kad atrankos komisijose turėtų dalyvauti savo sričių profesionaliai ir atstovai. Juk mieste turime ir Vilniaus dailės akademijos filialą, ir Muzikos ir teatro akademijos filialą. 80 proc. komisijoje turėtų sudaryti tos srities profesionalai, o iš savivaldybės administracijos vienas ar du atstovai, kurie jau pasirašo sutartį, priima sprendimą. Klaipėdos kultūroje jau norėtųsi ir kitokios lyderystės, kitokio požiūrio į tam tikras įstaigas ir jų darbą“, – kalbėjo Kultūros ir meno tarybos narys Marius Tumšys.

Tokiai nuomonei pritarė ir komiteto nariai, todėl jie vieningai palaikė N Puteikienės siūlymą, jog tokių konkursų organizatorius (meras) į vadovų atrankos komisijas turi kviesti ir atitinkamos srities ekspertus, kurie turėtų balsavimo teisę.

Komiteto nariai taip pat nusprendė rekomenduoti, kad kultūros įstaigų vadovų atrankos komisijos posėdžiuose stebėtojų teisėmis galėtų dalyvauti profesinių sąjungų atstovai.

N. Puteikienė pasiūlė, o komiteto nariai taip pat pritarė rekomendacijai, kad „siekiant skaidrumo, neskirti į atrankos komisijas asmenų, susijusių su Klaipėdos pilies džiazo festivaliu“.

N. Puteikienė taip pat pasiūlė kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kad ši ištirtų, ar Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, sudarydamas šių trijų konkursų vadovų atrankos komisijas ir į jas paskirdamas žmonių, susijusių su Klaipėdos pilies džiazo festivaliu, nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

Tačiau tokiam siūlymui komitetas nepritarė, politikai N. Puteikienei pasiūlė į VTEK kreiptis asmeniškai. Ji tai ir pažadėjo padaryti, nes tikino turinti žinių, kad etikos sargams paklausimą jau yra parašę ir kultūros žurnalistai.

2 Comments

  1. Vardas

    Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė nuo VDA studiju laiku „draugauja” su liūdnai pagarsėjusiu Dariumi Vaičekausku, o Liudas Andrikis – yra ištikimiausias Vaičekausko draugas. Na nekeista, kaip veikia ta trijulė. O kaip, ir kokiu būdu išrinktas KKKC vadovas ir asilui aišku. Vėl bandoma paslėpti naujas – senas problemas… Visi tyli…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This