COVID-19 – beveik kas aštuntame ištirtame mėginyje

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, sekmadienį visoje šalyje patvirtinti 1 238 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai, nustatyti ištyrus 9 746 mėginius (net 12,7 proc. jų buvo su virusu).

Klaipėdoje per parą ši infekcija diagnozuota 118 žmonių (11,5 proc. mėginių su virusu). Patikslintais duomenimis, šeštadienį tokią diagnozę išgirdo 238, penktadienį –  241 klaipėdietis.

U.S. Marine Corps (Lance Cpl. Natalie Greenwood) nuotr.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičiaus augimas šalies mastu sudaro 24 proc., Klaipėdoje – 16,5 proc.

Uostamiestyje susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius sumažėjo nuo 1874,5 iki 1863,7, o šalyje jis pašoko nuo 917,9 iki 951,9 atvejo.

Pagal šį rodiklį Klaipėda tarp visų savivaldybių jau penktą parą yra antroje vietoje nuo galo, o blogiau yra tik Joniškio rajono savivaldybėje, kur susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius siekia 1887,5 atvejo. Geriausia situacija išlieka Panevėžio rajono savivaldybėje – joje šis rodiklis siekia 272,9 atvejų.

Šalyje į ligonines dėl SARS- CoV-2 ligos sekmadienį paguldytas 101 naujas pacientas.

Šiuo metu šalyje koronavirusine infekcija iš viso serga 23 593 žmonės, pasveiko 317 054. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai siekia 2 4111 ir 20 634 – per parą pasveiko 29 klaipėdiečiai.

Per praėjusią parą koronaviruso aukų sąraše atsidūrė dar 17 gyvybių (trys mirtys įtrauktos patikslinus ankstesnių dienų duomenis). Vienas iš mirusiųjų sekmadienį – nepasiskiepijęs 40–49 metų amžiaus grupei priklausęs asmuo. Mirė ir keturi pasiskiepiję asmenys – jie priklausė 60-99 metų amžiaus grupėms.

Bendras koronaviruso aukų skaičius šalyje jau siekia 5 248.

Klaipėdoje COVID-19 aukų praėjusią parą išvengta. Uostamiestyje virusas yra nusinešęs jau 229 gyvybes.

Ekspertai pasisakė dėl trečiosios dozės

Per praėjusią parą šalyje pirma skiepo doze buvo vakcinuoti 254 žmonės, pilnai pasiskiepijo 119, trečia doze – 89.

Sekmadienį Klaipėdoje pirmą kartą paskiepyti keturi žmonės, pilną vakcinacijos ciklą baigė 8, pakartotinai vakcinuota 11 klaipėdiečių. Pagal pilnai pasiskiepijusių gyventojų skaičių (49,6%) uostamiestis tarp visų savivaldybių yra penktoje vietoje nuo galo.

Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba (NEPT), pirmadienį apibendrinusi jau turimus pasaulio duomenis dėl visuotinės revakcinacijos, rekomenduoja ir Lietuvoje taikyti visuotinę revakcinaciją (skirti stiprinamąją vakcinos dozę) visiems 18+ asmenims.

Stiprinamąją dozę rekomenduojama skirti praėjus 6 mėn. po skiepijimo pagal visą vakcinacijos schemą, revakcinuoti siūloma mRNR vakcinomis. Revakcinacijos poreikis turi būti vertinamas atsižvelgiant į individualią ar darbo pobūdžio riziką.

Jansen vakcinos tyrimai rodo, kad vienos dozės apsauginis efektas nuo sunkios ligos ir mirties išlieka ir po 6 mėnesių, tačiau jis palaipsniui mažėja ir yra mažesnis nei kitų vakcinų. Atlikti antrosios Jansen dozės skyrimo tyrimai (po 2 ir po 6 mėn.) parodė, kad vakcinos efektyvumas didėja. Todėl siūloma asmenims, pasiskiepijusiems viena Jansen vakcinos doze, praėjus 6 mėnesiams, skirti stiprinamąją Jansen (arba mRNR vakcinos dozę), taip pat įvertinus individualų poreikį ir riziką.

Pasirodžius pranešimų, kad kai kurios šalys nutraukė Moderna vakcinos skyrimą berniukams ir jauniems vyrams, rekomenduojama sulaukti daugiau duomenų ir gamintojo rekomendacijų, galbūt dėl mažesnės dozės revakcinacijos tikslais berniukams ir jauniems vyrams.

Toliau dovanoja vakcinas

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Lietuva skyrė Taivanui dar 235 900 „Vaxzevria“ vakcinos dozių. Tai jau antroji vakcinų partija, skirta Taivanui dvišalio susitarimo pagrindu pagal Vyriausybės patvirtintą paramos trečiosioms šalims programą. Iš viso Taivanui, Ukrainai, Gruzijai, Armėnijai ir Moldovai jau skirta 505,9 tūkst. „Vaxzevria“ ir „Moderna“ vakcinos dozių. 

Šiuo metu Lietuvoje yra nepanaudota daugiau nei 1 mln. vakcinos dozių. Kiekvieną savaitę šalį pasiekia naujos vakcinų siuntos.

2 Comments

  1. Siaubas

    Mirė 4PASKIEPYTI IR 1 NEPASKIEPYTAS. ir dar konserbaroriai duda kyšius gydytijams 15€ už tai kafd įkalbėtu skuepytis
    2. duoda kyši savivaldybėi 50%priedu ir premijų jai bus lyderė pagal paskiepyjama
    3 duda kyši blogai mastantiems senjorams 100 eurų. Kurieim net nebus išaiškinta kad už mirtinga marmala duos 100 kyši. …..

    Siaubas……

    Reply
    • Urod

      Na jei Jums kyla iššūkių su lietuvių kalba, tai nieko nuostabaus, kad nesuprantate, kad vakcinos efektyvios, geriausiu atveju, 95%. Ką Jūs mokykloje veikėte? Varnas gaudėte?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - 24 nauji užsikrėtę COVID-19, Klaipėdoje - du

Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 6 žmonės susirgo antrą kartą, du – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This