Šalyje – 1768 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai, Klaipėda – paskutinėje vietoje

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, pirmadienį šalyje patvirtinti 1768 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai.

Klaipėdoje per parą ši infekcija diagnozuota 134 žmonėms. Patikslintais duomenimis, sekmadienį tokią diagnozę išgirdo 120, šeštadienį – 238.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičiaus augimas šalies mastu sudaro 20,8 proc., Klaipėdoje – 7,5 proc.

Uostamiestyje susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius po dienos pertraukos vėl padidėjo nuo 1863,7 iki 1871,1 atvejo, o šalyje jis pašoko nuo 951,9 atvejo iki 966,7.

Pagal šį rodiklį Klaipėda atsidūrė paskutinėje vietoje, iš jos išstūmusi Joniškio rajono savivaldybę. Geriausia padėtis išlieka Panevėžyje su 261,5 atvejais.

Šalyje į ligonines dėl SARS- CoV-2 ligos sekmadienį paguldyta 140 naujų pacientų. Iš 1908 kovidinių lovų užimta 1461.

Šiuo metu šalyje serga 22 279, pasveiko 320 066 gyventojai. Klaipėdoje šie skaičiai atitinkamai yra 2240 ir 20 938: per parą pasveiko net 304 klaipėdiečiai.

Per praėjusią parą koronaviruso aukų sąraše atsidūrė dar 16 gyvybių, iš jų tik trys buvo pasiskiepiję ir priklausė 60-99 amžiaus grupei. Bendras koronaviruso aukų skaičius šalyje jau siekia 5282.

Klaipėdoje mirė vienas žmogus, COVID-19 aukų skaičius jau yra 230.

Ekspertai pasisakė dėl trečiosios dozės

Per praėjusią parą šalyje pirma skiepo doze buvo vakcinuoti 2298 žmonės, pilnai pasiskiepijo 3728, trečia doze – 1231. Klaipėdoje pirmą dozę gavo 50, pilną vakcinacijos kursą praėjo 237, trečią dozę gavo 79.

Pagal pilnai paskiepytųjų skaičių (49,7 proc.) Klaipėda yra penkta nuo galo tarp visų savivaldybių.

Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba rekomenduoja ir Lietuvoje taikyti visuotinę revakcinaciją, t.y. skirti stiprinamąją vakcinos dozę visiems 18+ asmenims.

Stiprinamąją dozę rekomenduojama skirti praėjus 6 mėn. po skiepijimo pagal visą vakcinacijos schemą, revakcinuoti siūloma mRNR vakcinomis. Revakcinacijos poreikis turi būti vertinamas atsižvelgiant į individualią ar darbo pobūdžio riziką.

Janssen vakcinos tyrimai rodo, kad vienos dozės apsauginis efektas nuo sunkios ligos ir mirties išlieka ir po 6 mėnesių, tačiau jis palaipsniui mažėja ir yra mažesnis nei kitų vakcinų. Atlikti antrosios Janssen dozės skyrimo tyrimai (po 2 ir po 6 mėn.) parodė, kad vakcinos efektyvumas didėja. Todėl siūloma asmenims, pasiskiepijusiems viena šios vakcinos doze, praėjus 6 mėnesiams, skirti stiprinamąją Janssen (arba mRNR vakcinos dozę), taip pat įvertinus individualų poreikį ir riziką.

Pasirodžius pranešimų, kad kai kurios šalys nutraukė Moderna vakcinos skyrimą berniukams ir jauniems vyrams, rekomenduojama sulaukti daugiau duomenų ir gamintojo rekomendacijų, galbūt dėl mažesnės dozės revakcinacijos tikslais berniukams ir jauniems vyrams.

Būtina izoliuotis

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad COVID-19 užsikrėtę asmenys privalo laikytis nustatytų izoliacijos taisyklių. Viena iš pagrindinių taisyklių – ligonis turi būti izoliuotas nuo kitų šeimos narių. Ši taisyklė galioja nepriklausomai nuo to, ar šeimos nariai yra pasiskiepiję, ar persirgę.

Kai šeimoje kažkas suserga COVID-19, kiti šeimos nariai paprastai yra laikomi sąlytį turėjusiais ir pagal nustatytas taisykles privalo izoliuotis. Primenama, kad izoliacija netaikoma paskiepytiems ir ne seniau nei prieš 210 persirgusiems šeimos nariams (kai diagnozė buvo patvirtinta teigiamu PGR ar antigeno tyrimo rezultatu). Jeigu nuo persirgimo praėjo daugiau nei 210 dienų – tokiems asmenims rekomenduojama atlikti antikūnų tyrimą  ir gavus teigiamą atsakymą – izoliacija netaikoma. Gavus neigiamą atsakymą arba neatlikus antikūnų tyrimo – būtina izoliuotis. Izoliacija po turėto sąlyčio taip pat netaikoma asmenims, turintiems tik serologinio tyrimo (antikūnų), atlikto 60 dienų laikotarpiu, teigiamą rezultatą.  

Nepaisant to, kad paskiepyti ar persirgę šeimos nariai nesiizoliuoja, t. y. jie ir toliau gali vykti į darbą, ugdymo įstaigas ir pan., COVID-19 užsikrėtęs šeimos narys turi laikytis izoliacijos namuose taisyklių ir nekontaktuoti su likusiais šeimos nariais.

6 Comments

  1. Kita tiesa!

    Žiūrėkite „Kodėl absurdiškose reformose paskendusi medicina neveikia? „Proto balsas” analitinė pokalbių laida“ svetainėje „YouTube“

    https://youtu.be/3tIDWSR8xg0

    Reply
  2. Jolanta

    Žinant padėti Klaipėdoje rengiamos grandiozinės mugės,o vėliau verkia, kad skaičiai auga nebejuokinkit liaudės su ta corona

    Reply
  3. Man aktualu

    sužinoti, kokia priežastis, kad Klaipėda paskutinėj/pirmoj vietoj? Ar tai židinių tiek daug? Ar kažkuriose įstaigose didelis susirgimų per dieną skaičius? Kodėl tokia prasta padėtis?

    Reply
  4. Ema

    Ne paskutinėje, o pirmoje

    Reply
    • Dž

      Būtent

    • Dž

      Būtent

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Tarp nulinius COVID-19 rodiklius turinčiųjų - ir Klaipėdos rajonas su Neringa

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, antradienį Lietuvoje patvirtintas 31 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, iš kurių po tris žmones užsikrėtė antrą ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitės pradžia - su 57 naujais COVID-19 atvejais

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 57 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai (13 žmonių užsikrėtė antrą kartą, du ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This