Nauji elektrobusai Klaipėdos gatvėse – tik po pusantrų metų

Svarbu, Transportas

Viešuoju transportu besinaudojantys klaipėdiečiai važiuoti naujais elektrobusais gali tikėtis ne anksčiau nei 2023 metų pavasarį. Uostamiesčio savivaldybės valdoma bendrovė Klaipėdos autobusų parkas (KAP) šiomis dienomis iš naujo paskelbė 10 elektra varomų autobusų veiklos nuomos konkursą. Jo laimėtojui bus suteiktas mažiausiai metų terminas transporto priemones pagaminti.

Klaipėdos autobusų parkas kol kas yra nusipirkęs tik du elektrobusus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tokį konkursą KAP buvo paskelbęs ir šiemet vasarį, nes pernai liepą Klaipėdos taryba nusprendė, jog 2021 m. miestas turėtų įsigyti 10 ekologiškų, elektra varomų autobusų, o lapkričio pabaigoje bendrovė gavo raštišką akcininko – Savivaldybės administracijos – pasiūlymą organizuoti tokių autobusų įsigijimo procedūras.

Šiam konkursui pasiūlymus pateikė trys dalyviai (pirkimo dokumentai buvo išsiųsti daugiau nei dešimčiai potencialių tiekėjų, kurie vykdo veiklą Baltijos šalyse ir atstovauja viso pasaulio gamintojams). Tačiau vasarą nuspręsta viešąjį pirkimą nutraukti.

„Sulaukėme įvairių skundų, pretenzijų, pastebėjimų. Todėl nusprendėme konkursą nutraukti“, – rugpjūtį „Atvirai Klaipėdai“ teigė KAP generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas.

Šiomis dienomis paskelbtame konkurse numatyta, jog KAP pirkimo objektas – 10-ies elektra varomų autobusų 10 metų veiklos nuoma, apimanti jų nepertraukiamai eksploatacijai užtikrinti reikalingas paslaugas, įrangą, reikiamos pakrovimo infrastruktūros įrengimą ir palaikymą, techninį aptarnavimą, KASKO draudimą ir elektros energijos tiekimą.

V. Ramanauskas teigė, kad po 10 metų, kai baigsis veiklos nuomos sutartis, šių elektrobusų KAP neįsigis.

Paklaustas, kuo skiriasi nutraukto ir dabar paskelbto konkurso sąlygos, KAP vadovas teigė, kas šis konkursas – žaliasis. Tai reiškia, kad tiekėjams keliamas reikalavimas autobusams reikalingai energijai naudoti ir energiją iš atsinaujinančių šaltinių. Kitas esminis skirtumas tas, kad šiame konkurse nurodoma, jog KAP įsigis tik lėto įkrovimo autobusus.

„Tokius, kurie visą dieną gali dirbti, važiuoti, o įkraunami yra per naktį. Praktika parodė, kad toks sprendimas geriausias, nes ir infrastruktūros mažiau reikia, ir autobusų reisus, grafikus lengviau planuoti, sudėlioti“, – dėstė V. Ramanauskas.

Konkurso dalyvių pasiūlymų laukiama iki lapkričio 17 dienos. Tuomet bus vertinama visų dalyvių kvalifikacija bei pasiūlymo ekonominis naudingumas.

„Sutartį, jei nebus jokių apskundimų, tikimės pasirašyti šiais metais“, – vylėsi V. Ramanauskas.

Konkurso sąlygose numatyta, jog sutarties galiojimo laikotarpis yra 11 metų ir 2 mėnesiai. Taip yra todėl, kad 10 metų truks veiklos nuoma, o metai numatyti pagaminti autobusus. Jei prireiks, sutartis dėl gamybos bus pratęsta dviem mėnesiams.

„Nė vienas gamintojas dabar tikrai neturi 10 elektrobusų. Jie gaminami tada, kai gaunamas užsakymas, todėl ir numatyti tie metai autobusų gamybai“, – aiškino V. Ramanauskas.

Tad skaičiuojama, kad elektrobusai į Klaipėdos gatves išriedės ne anksčiau nei 2023 metų pavasarį.  

KAP šiemet ketina paskelbti dar vieną konkursą įsigyti elektrobusų. Kiek jų bus perkama paaiškės, kai bus aiškios tikslios finansavimo detales.

Aplinkos ministerija šiemet vasarą pranešė, kad Klaipėdos savivaldybei papildomai skirs 3,5 mln. eurų įsigyti 6 elektrobusus. Konkursas juos nusipirkti veikiausiai bus skelbiamas kitais metais.

Šiuo metu Klaipėdos gatvėmis kursuoja du „Dancer“ elektrobusai, kuriuos KAP už 665 tūkst. eurų įsigijo pernai pavasarį. Šiuos autobusus pagamino Lietuvos ir Vokietijos kapitalo bendrovė „Vėjo projektai“.

Klaipėda iki 2030 metų iš viso ketina įsigyti 49 elektrobusus.

2 Comments

  1. Memel

    Panašu, kad nusirisim iki to, kad pirksim kinišką transportą palakydami vilniečius perpardavėjus vietoje vietinio gamintojo.

    Reply
    • Vėjo projektai

      Čia manote, kad Klaipėdoje jie gaminami? Nuvilsiu – tik surenkami, tik kaina triguba. Be kiniečių yra ir čekai, ir vengrai. O baterijos visos kinietiškos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šokis baigiasi?

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovei „Vėjo projektai“ iškilo bankroto grėsmė – Klaipėdos apygardos teismas sulaukė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This