Kompensacijos už privačius darželius: gaus mažiau, bet bus didesnės

Svarbu, Švietimas

Klaipėdiečiai, kurie savo vaikams negauna vietų valdiškuose darželiuose, todėl juos turi leisti į privačias įstaigas, gali tikėtis didesnių kompensacijų iš miesto biudžeto. Tačiau jas gauti nebus paprasta. 

Asociatyvi Klaipėdos savivaldybės nuotr.

Taip kalbėta trečiadienį Klaipėdos savivaldybėje vykusiame pasitarime dėl kompensacijų už privačius darželius. „Pasitarimas surengtas dėl dviejų priežasčių. Viena jų ta, jog kompensacijas už privačius darželius pagal dabar galiojančią tvarką negali gauti tie tėvai, kurie tik dabar atvyksta gyventi į Klaipėdą. Taip išeina, kad žmones, talentus kviečiame, o jei jie turi mažų vaikų, tai sunku surasti, kur juos dienomis užimti. Kita priežastis, kodėl surengtas pasitarimas buvo ta, jog Klaipėdos rajonas kompensacijas už privačius darželius padidino iki 250 eurų per mėnesį. Todėl kalbėjomės, jog gal ir mums tikslinga eiti tokiu keliu“, – po pasitarimo kalbėjo Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis.

Anot jo, tikrai galima tikėtis, jog šiuo metu mokamos 100 eurų per mėnesį kompensacijos už privačius darželius gali būti padidintos iki 200 eurų. Tai galėtų įvykti nuo kitų metų pradžios.

Klaipėdos miesto taryba pernai gruodį priėmė sprendimą kuriuo buvo sugriežtinta kompensacijų už privačius darželius mokėjimo tvarka. Joje numatyta, kad tokia kompensacija gali būti mokama, jei abu vaiko tėvai savo gyvenamąją vietą yra deklaravę Klaipėdoje. Be to, tvarkoje numatyta, jog kompensacija už privatų darželį priklauso tik tuomet, jei vaikas mažiausiai pusę metų yra eilėje gauti valdišką darželį. Nuo kitų metų pradžios šis terminas ilgėja iki 12 mėnesių.

Dėl tokios sugriežtintos tvarkos labai sumažėjo kompensacijas gaunančių tėvų, nes jie nebeatitinka kriterijų. Pavyzdžiui, praėjusiais mokslo metais kompensacijos už privačius darželius kas mėnesį buvo skiriamos maždaug 600 vaikų, o šiais – vos 150.

„Tvarką reikia peržiūrėti, bet labai jos švelninti nesinori, nes tikrai yra piktnaudžiavimo atvejų. Galima pasakyti, kad tėvai, kurie elgiasi sąžiningai, tikrai nenukentės. Tačiau suprantama ir tai, kad tikrai ne visi gali atitikti tvarkoje numatytus reikalavimus. Juk yra tokių šeimų, kur tik dabar atsikraustė į Klaipėdą, tad vaikas eilėje gauti valdišką darželį tikrai nebus išbuvęs pusę metų. Visi tokie atvejai turėtų būti nagrinėjami atskirai“, – aiškino A. Cesiulis.

Ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybėje vyks dar vienas pasitarimas, kuriame taip pat bus analizuojama, kaip koreguoti kompensacijų už privačius darželius mokėjimo tvarką, kiek galima padidinti kompensacijas. Galutinį sprendimą turės priimti miesto taryba.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog rugsėjo pabaigoje visų Klaipėdoje veikiančių nevalstybinių darželių vadovai savivaldybei įteikė pretenziją ir reikalavimą, kad ji koreguotų privačius darželius lankančių vaikų tėvams kompensacijų skyrimo tvarką, nes dabar galiojančius kriterijus sudėtinga atitikti, tad nemažai klaipėdiečių prarado teisę gauti tokią paramą.

„Klaipėda viešai deklaruoja, kad kviečia į miestą gyventi jaunas šeimas, kad joms čia yra pati geriausia aplinka, tačiau realybė kitokia. Jaunos šeimos yra vejamos iš miesto“, – teigė privačių uostamiesčio darželių atstovai.

Jie neslėpė, jog dalis šeimų rado sprendimo būdą – savo gyvenamąją vietą deklaravo Klaipėdos rajone, o vaikus ir toliau leidžia į Klaipėdos privačius darželius, bet kompensaciją gauna iš rajono savivaldybės.

Ji yra nustačiusi tokią tvarką, kad vaikas neturi būti eilėje į valstybinį darželį. Be to, numatyta, kad jei Klaipėdos rajone gyvenamąją vietą yra deklaravęs vienas iš tėvų, o vaikas lanko rajone esantį privatų darželį, skiriama 250 eurų kompensaciją per mėnesį. Jei vienas iš tėvų yra deklaruotas Klaipėdos rajone, o vaikas lanko Klaipėdos mieste esantį privatų darželį, tuomet skiriama 100 eurų kompensacija.

Klaipėdoje nuo 2015 metų privačius darželius lankantiems vaikams kompensuojama po 100 eurų kas mėnesį mokesčio už darželį. Toks sprendimas buvo priimtas trūkstant vietų valstybiniuose darželiuose ir siekiant padėti tėvams spręsti vaikų priežiūros problemą.

Uostamiestyje iš viso veikia 15 privačių darželių, juos lanko apie 700 vaikų.

5 Comments

  1. R.S.

    Padėtis su darželiais Klaipėdoje netikus ir ydinga. Niekas nekalba kad pats privačių darželių mokesčio kompensavimas LR Lygių teisių tarnybos yra pripažintas kaip pažeidžiantis lygias piliečių galimybes. Vietoje to, kad mūsų valdžia stengtūsi privačių darželių rėmimą naikinti, mažinti – sėkmingai plėtoja toliau ir dar vaidina geradarius… Prie ko čia privataus biznio gerovė iš mūsų visų kišenės? Ar darėte apklausą tikslinėje grupėje? Ne. Antra vertus, galima įžvelgti ir specialiai nevystomą, neplėtojamą valstybinį šių paslaugų sektorių- vietų ,,paprastuose” darželiuose labai trūksta, nors tų vaikų jau gal nei pusės nėra tiek kiek jų buvo prieš pvz. 20 metų…Patys žinom kodėl – valdo liberalai, kurie jeigu galėtų tai iš viso naikintų nemokamą švietimą, ugdymą ir viską kas dar liko iki šiol neapmokestinta.

    Reply
    • V.G.

      Labai pritariu! Kompensacijoms privatiems darželiams dar labiau skatina nelygybę. Turime savo mokesčius investuoti į valstybinį sektorių, gerinti valstybinių darželių sąlygas, o ne privatiems atiduoti.

  2. Talentus ? :)))

    Oi ta ” laisvė ” pone Cesiuli :)) O jei darželio negauna gimęs Klaipėdoje ir susilaukęs vaikų eilinis dirbantis ? Jam jokių išimčių ? Tik kviestiniams ” talentams ” ? 🙂 Jooooo….seniai stebiuosi savivaldybės klerkų išmintimi

    Reply
    • Taip, ,,išmintis"

      ypač Cesiulio..:D)

  3. Simona

    Nesuprantu ko siekiama kompensacija. Ar palengvinti jaunoms šeimoms būti mobilioms, ar taupyti savivaldybės lėšas. Pusę metų būt stovėjus eilėje, jokios logikos. Jei kviečiame jaunas šeimas atvykti į Klaipėdą, pusės metų cenzas nelogiškas. Vaikus vesti į darželį reikia čia ir dabar. Jei to padaryt negali savivalda, gali verslas. Todėl pusės metų cenzas turi būti nuimtas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This