Teismas: Pajūrio regioniniame parke sodybos nebuvo

Regionas

Klaipėdos rajono teismas, išnagrinėjęs viešąjį interesą ginančios prokuratūros pareiškimą, priėmė naują sprendimą civilinėje byloje dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo, siekiant atkurti sodybą Pajūrio regioninio parko teritorijoje. Šiuo sprendimu teismas atmetė vienos Klaipėdos bendrovės pareiškimą, kuriuo buvo siekiama nustatyti, kad bendrovei šiuo metu priklausančiame žemės sklype Karklės kaime buvo sodyba.

Astos Vainorės nuotr.

Minėta byla pagal uostamiesčio bendrovės pareiškimą dar 2014 m. buvo išnagrinėta Klaipėdos rajono apylinkės teisme ir, remiantis 2013 m. atliktais archeologiniais tyrimais, konstatuota, kad 10 ha žemės sklype, esančiame Karklės kaime, buvo sodyba. Tąkart buvo nustatytas juridinę reikšmę turintis faktas, suteikiantis minėtajai bendrovei teisę atstatyti ten kadaise buvusios sodybos statinius.

2018 metų sausį Kultūros paveldo departamentas informavo Pajūrio regioninio parko direkciją dėl galimo archeologinių tyrimų duomenų klastojimo, neadekvataus tyrimų rezultatų vertinimo. Regioninio parko direkcija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama pradėti tyrimą ir kreiptis į teismą dėl proceso atnaujinimo jau išnagrinėtoje civilinėje byloje. Pagal Lietuvos teisės aktus atkurti sodybą valstybės saugomose teritorijose galima tik vietoje buvusios sodybos.

2018 metų vasarį generalinis prokuroras kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmus su prašymu atnaujinti procesą minėtoje civilinėje byloje.

Teismas šių metų spalio mėnesį priėmė naują sprendimą – atmetė uždarosios akcinės bendrovės pareiškimą dėl juridinio fakto nustatymo.

„Atvira Klaipėda” rašė, jog dėl to teismas leido bendrovės atstovams kreiptis net į Vokietijos archyvą, tačiau ar jame rasti duomenys padėjo priimti minėtą sprendimą, prokuratūros pranešime nedetalizuojama.

Be to, šis sprendimas dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Klaipėdos apygardos teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdietis bus teisiamas ir dėl kvaišalų, ir dėl ginklų laikymo

Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje Klaipėdos gyventojas kaltinamas didelio kiekio kvaišalų laikymu turint ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Regionas

Per metus dalis Palangos paplūdimių susiaurėjo perpus

Aplinkos apsaugos agentūra šiuo metu vykdo kasmetinį Baltijos jūros krantų pokyčių monitoringą. Įvertintoje krantų atkarpoje nuo Melnragės iki Palangos pastebėta, ...
2023-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This