„Kimochis“ padeda ne tik vaikams, bet ir jų tėvams

Mums rašo

Asta Lenkauskienė
2021-10-24

Komentarų: 2

Lietuvoje ne vienerius metus ikimokyklinio ugdymo įstaigos įgyvendina emocinio intelekto programas, kurių dėka formuojami vaikų emocinio raštingumo įgūdžiai bei gebėjimai.

Nenorėdami atsilikti nuo kitų bei „užstrigti“ laikmetyje, Klaipėdos lopšelio-darželio „Alksniukas“ pedagogai nuo praėjusių metų rugsėjo pradėjo ugdytinius supažindinti su „Kimochis“ personažais.

„Alksniuko“ mokytojai, skirdami daug laiko bei dėmesio praktinėms jausmų pamokėlėms, moko vaikus atpažinti emocijas ir jas įvardinti, padeda kurti pozityvius tarpusavio santykius bei plėtoja vaikų gebėjimus emociškai adaptuotis įvairiose situacijose ir aplinkose.

Tam į pagalbą pasitelkiami skirtingų temperamentų žaismingi personažai: besikeičiančios nuotaikos Debesėlis, rūpestingoji Balandė Meilė, nedrąsus Vikšrelis, valdingoji Katė, miela Roželė ir išdykusi Lipšniakojė, savyje slepiantys tam tikrus jausmus.

Vaikams patrauklios ir spalvingos lėlytės skatina įvardinti tą jausmą, moko suprasti kūno kalbą, tinkamai parinkti žodžius bei balso toną, skatina reikšti emocijas tinkamu būdu, motyvuoja priimti žaidimo taisykles, prisiminti išgyventas akimirkas grupėje, namuose, kieme ar parduotuvėje bei „pasiūlo“ vaikams pagalbą „nedraugystės“ situacijose ar užplūdus neigiamoms emocijoms.

Įstaigoje užsiėmimai su „Kimochiais“ organizuojami praktiškai visą dieną: tiek pamokėlių, tiek ir bendravimo ar žaidimų metu siekiama su vaikais emocijas tyrinėti, pažinti ir jas suprasti.

Pedagogai įžvalgomis ir sėkmės istorijomis pasidalino įstaigos mokytojų metodinių pasitarimų metu. Parengtais pranešimais „Socialinės-emocinės „Kimochis” programos iššūkiai ir galimybės, dirbant su ankstyvojo ir vyresniojo amžiaus vaikais”, „Susipažinkime su „Kimochiais“ bei įgyvendintais socialinių emocinių įgūdžių ugdymo programos rezultatais ir praktine patirtimi dalintasi su kolegėmis bei ugdytinių tėvais.

Ikimokyklinio/priešmokyklinio ugdymo „Žiogelių“, „Meškiukų“, „Bitučių“ grupėse stebėtų situacijų metu išryškėję vaikų gebėjimai į šypseną atsakyti šypsena, atsiprašyti už netinkamą elgesį ar, pastebėjus liūdną draugą, jį pralinksminti bei įtraukti į žaidimą, džiugina ne tik vaikus, bet ir jų tėvelius.

Todėl lopšelio-darželio „Alksniukas“ mokytojai aktyviai ir noriai vykdo šviečiamąją sklaidą, taip skatindami ugdytinių tėvus domėtis emocinio intelekto ugdymu. Pedagogai jiems teikia rekomendacijas, kaip skatinti vaikų teigiamas emocijas, kaip padėti vaikams nurimti po keblių situacijų, kviečia kartu prisiimti atsakomybę už vaikų netinkamą elgesį bei palaikyti pozityvius tarpusavio santykius.

2 Comments

  1. Stefanija

    Šaunuoliai lopšelio-darželio „Alksniukas”kolektyvo narai, kad taiko „Kimochis” socialinę-emocinę programą. Ji stiprina emocinę vaikų būseną. Vaikai noriai ir motyvuotai ugdomi, geba būti laisvesni, draugiškesni. Sèkmės visai įstaigos bendromenei.

    Reply
  2. Rasa

    ,,Alksniukas” – pažangus darželis! Ugdytojams ir administracijai rūpi ne tik pats ugdymas, bet ir emocinė vaikų sveikata. O kad bendrauja ir bendradarbiauja su vaikučių tėvais- pagirtina ir puiku! Visokeriopos sėkmės!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Seminaras įtraukties idėjai palaikyti

Kad su kiekviena diena Klaipėdos regiono švietimo bendruomenėje kiltų kuo mažiau pasipriešinimo dėl įtraukiojo ugdymo ar abejonių, kaip integruoti vaikus ...
2023-11-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This