Dėl karuselinio sukčiavimo klaipėdiečiai galėjo nesumokėti per 162 tūkst. eurų mokesčių

Kriminalai ir nelaimės

Du fiziniai ir vienas juridinis asmuo keliaus į teismą už vadinamojo karuselinio sukčiavimo schemų organizavimą – jiems pateikti kaltinimai dėl didelės vertės sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir didelio kiekio dokumentų suklastojimo. Anot Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT), valstybei padaryta žala siekia per 162 tūkst. eurų.

Tyrimo duomenimis, abu bendrininkai klaipėdiečiai veikė kaip „dokumentų išrašymo fabrikėlis“, aptarnaujantis iš Jungtinių Amerikos Valstijų prabangius automobilius („Tesla“, „Porsche“ ir kt.), motociklus ir kitą techniką gabenančias įmones ar perpardavinėtojus. Už atlygį savo paslaugas teikdavę asmenys galimai klastodavo dokumentus bei sąskaitas faktūras, įrašydami melagingus duomenis, neva 40 tūkst. eurų rinkoje kainuojantis automobilis pirktas už kelis tūkstančius eurų. Visos schemos esmė – išvengti pridėtinės vertės bei pelno mokesčių, kurie atsirastų parduodant automobilius tikrąja rinkos kaina.

FNTT pranešime rašoma, kad abu asmenys valdė po įmonę, registruotą Lietuvoje ir Airijoje, kurios galimai buvo naudojamos fiktyviems sandoriams ir atsiskaitymams, siekiant paslėpti mokesčius. Įtariama, kad nuo 2019 metų pabaigos asmenys organizavo fiktyvių sandorių grandinę bei imitavo tarpusavio atsiskaitymus, pasinaudodami airiškos įmonės sąskaitomis Anglijos ir Baltarusijos bankuose. Galėjo būti veikiama karuselinio sukčiavimo principu – imituotas tarptautinių sąskaitų faktūrų judėjimas, fiktyvių sandorių pagrindu slepiami mokesčiai.

Pareigūnai skaičiuoja, kad per kiek daugiau nei pusmetį galėjo būti suklastoti 75 automobilių ir kitų transporto priemonių dokumentai, o valstybei galėjo būti nesumokėta per 162 tūkst. eurų mokesčių.

Tyrimui vadovavusi Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė dviem fiziniams asmenims pareiškė kaltinimus dėl didelės vertės sukčiavimo, didelio kiekio dokumentų suklastojimo, kai dėl to galėjo būti padaryta didelė žala, bei apgaulingo apskaitos tvarkymo. Tais pačiais nusikaltimais kaltinama ir Lietuvoje registruota įmonė. Airišką įmonę valdęs asmuo prie šių kaltinimų sulaukė ir dar vieno – dėl juridinio asmens naudojimo neteisėtai veiklai nuslėpti.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmams.

Teismas už didelės vertės sukčiavimą gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Didelio kiekio dokumentų suklastojimas, kai dėl to galėjo būti padaryta didelė žala, griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų. Už apgaulingą apskaitos tvarkymą gali būti skirta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki ketverių metų. Už juridinio asmens panaudojimą neteisėtai veiklai nuslėpti teismas gali skirti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki dvejų metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

„Google“ vardas sukčiams atnešė dar vieną stambią sumą

Klaipėdos policija pranešė apie dar vieną atvejį, kai „Google“ darbuotojų vardu prisidengę sukčiai Klaipėdoje pasiglemžė tūkstančius eurų. Pirmadienio vakarą į ...
2024-05-07
Skaityti daugiau

ELTA

„Vaisingumo klinikos“ byla baigta: valstybei atiteko daugiau nei pusė milijono eurų

Daugiau nei trejus metus trukusi „Vaisingumo klinikos“ byla dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo baigta – valstybei atiteko daugiau nei 500 tūkst. ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Dar vienas klaipėdietis neteko tūkstančių

Klaipėdos policija pranešė sulaukusi dar vienos sukčių aukos. Antradienio rytą 56-erių klaipėdietis parašė pareiškimą, kad nuo vasario 19 d. neva ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This