Karinėms jūrų pajėgoms – nauji patrulinių laivų navigaciniai radarai

Uostas ir jūra

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos įsigijo patrulinio laivo navigacinius radarus su oro taikinių aptikimo ir sekimo funkcija. Sutartis dėl jų įsigijimo su Italijos kompanija  „Leonardo“ S.p.A.  pasirašyta praėjusią savaitę. Pirkimą vykdė Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos.

Viešame konkurse taip pat dalyvavo Švedijos kompanija SAAB AB, tačiau  konkursą laimėjo  ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą pateikusi Italijos kompanija. Sutarties vertė – apie 7,9 mln. eurų be PVM.

Pagal sutartį tiekėjas parengs visą reikalingą techninę dokumentaciją, apmokys operatorius bei techninį personalą, atliks radarų testavimą, suinstaliuos ir suintegruos visą įsigytą įrangą į patrulinius laivus. Planuojama, kad radarai bus pristatyti ir visos paslaugos atliktos iki 2023 metų pabaigos.

„Tęsdami Lietuvos kariuomenės modernizaciją ir aprūpindami ją  modernia ir technologiškai pažangia ginkluote, technika ir karine įranga mes toliau nuosekliai stipriname ir kovinius pajėgumus jūroje tuo pačiu didindami  ir atgrasymą bei gynybą“, –  pranešime spaudai cituojamas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Naujosios radarų sistemos bus sumontuotos Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilės patruliniuose laivuose „Žemaitis“ (P11), „Dzūkas“ (P12), „Aukštaitis“ (P14) ir „Sėlis“ (P15).

Pagrindinė radarų paskirtis – užtikrinti  laivo ir įgulos saugumą vykdant saugią navigaciją siaurumose (pvz., sąsiauriuose, uostų kanaluose) ir atviroje jūroje bei vykdyti paieškos ir gelbėjimo operacijas. Šios sistemos leis aptikti objektus, esančius ir už 100 kilometrų.

Antrinė sensoriaus paskirtis – antvandeninių ir oro taikinių aptikimo ir sekimo funkcija, kuri suteiks galimybę su šiuo metu integruota ginkluote efektyviai taikytis į šių tipų taikinius net ir ypatingai blogomis hidrometeorologinėmis sąlygomis tiek dienos, tiek nakties metu.

Šių abiejų funkcijų užtikrinimas vienu sensoriumi suteikia galimybę taupyti krašto apsaugos sistemos lėšas, nes nereikės įsigyti atskirų radaro antenų oro taikinių stebėjimui.

1 Comment

  1. Ilythiiri

    „Šių abiejų funkcijų užtikrinimas vienu sensoriumi suteikia ”
    O kaip su redundancy?
    Gaus i ta vieną sensorių ir sėdi aklas, kaip savo laiku Yamato savo paskutiniame mūšyje …
    Atsarginio kaip suprantu irgi nėr nes taupo …

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Laurynas Kasčiūnas: už maistą susimokėję daugiau žinosime, kad čia nebus rusiškų tankų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas mano, kad norint reikšmingai sustiprinti šalies saugumą, krašto apsaugai reikėtų ...
2024-02-04
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Karinės jūrų pajėgos Ukrainai perdavė radiolokacinę įrangą

Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenė toliau tęsia nenutrūkstamą karinės paramos teikimą Ukrainai. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos (KJP) antradienį ...
2023-09-27
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuva stebi situaciją Rusijoje: esant poreikiui, gali būti keliamas kariuomenės parengties lygis

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad atsakingos Lietuvos struktūros akylai stebi situaciją Rusijoje. Esant poreikiui, akcentuoja politikas, gali būti ...
2023-06-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This