Savivaldybės turtas už etatą?

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2021-10-27

Komentarų: 4

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas posėdyje, vykusiame spalio 18 d., pirmuoju klausimu svarstė patikėjimo teisės sutartį, kurią Klaipėdos savivaldybė planuoja pasirašyti su viešąja įstaiga „Klaipėdos butai“. Šia sutartimi būtų perduotas valdyti ir naudoti Klaipėdos miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausantis nekilnojamas turtas – gyvenamosios patalpos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Komitete Tarybos narys Vidmantas Dambrauskas įžvelgė mechanizmą, kurio tikslas – didinti savivaldybės darbuotojų skaičių. Pasirodo viešoji įstaiga „Klaipėdos butai“ prašo 60 tūkstančių eurų, kurie bus panaudoti papildomam etatui. Viešosios įstaigos „Klaipėdos butai“ direktorius paaiškino, kad įdarbins buhalterę. Kodėl Klaipėdos savivaldybėje socialinių butų skaičiui nepasikeitus reikia didinti išlaidas net 60 tūkstančių eurų?

Vėliau, jau tarybos narė Judita Simonavičiūtė paprašė pateikti informaciją, kurioje būtų matyti, kiek darbo sąnaudų buvo įdedama savivaldybėje dirbant su socialiniais būstais ir kiek darbo sumažės, kai jį perims viešoji įstaiga „Klaipėdos būstas“. Atrodo, jei Savivaldybė perduoda dalį savo darbų įmonei, tai perduoda ir žmogų, kuris tą darbą dirbo savivaldybėje, o nekuria papildomą etatą savivaldybės įmonėje, paliekant etatą ir savivaldybėje.

Viešajai įstaigai atlygis už suteiktas paslaugas mokamas pagal administruojamą plotą, kuris nuolat mažėja. Jei mažėja administruojamas plotas, mažėja sutarčių skaičius, tai nebereikia tiek ir darbo sąnaudų, mažiau reikėtų ir darbuotojų. Darbo apimtis mažėja, o darbuotojų skaičius, tereikia prisiminti skandalą, kilusi dėl Klaipėdos miesto tarybos nario Alvido Šimkaus, didėja.

Aiškinamajame rašte yra nurodytas vienas patalpų skaičius, o perduodamų butų sąraše – kitas. Klaipėdos miesto savivaldybė pagal sutartį perduotų „Klaipėdos butams“ 1493 gyvenamąsias patalpas, tačiau sutarčių sudarytų tik su 1381 buto nuomotoju.

Savivaldybei negaila taškyti socialiai jautrios grupės labai sunkiai uždirbtus pinigus, kuriuos jie sumoka už socialinio ar savivaldybės būsto nuomą.

Klaipėdos miesto savivaldybės taryba 2020 m. gruodžio 23 d. patvirtino sprendimą, kuriuo gerokai pabrangino nuomą. Surenkamo nuomos mokesčio dydis išaugo nuo 900 tūkstančių iki 1,4 milijono per metus. Pasirodo, kad socialiai jautri klaipėdiečių grupė, kuriai tenka gyventi savivaldybės ar socialiniame būste, iš tikro, yra aitvarai, nešantys savivaldybei milijonus. Ar gaila aitvarų suneštų pinigų? Aišku, kad negaila, todėl įkainių metodika, kurią patvirtintų Klaipėdos miesto taryba šį mėnesį, turėtų vadintis patyčių metodika. Jie sujungia nuomos sutartis, t. y. vienetinį darbą (1381), su administravimu, kuris skaičiuojamas pagal plotą, dar prideda perduotų administruoti gyvenamųjų patalpų apskaitymo paslaugą ir tada nurodo įkainį be PVM – 0,15.

Palyginkime būsto administravimo įkainius. UAB „Paslaugos būstui“ už administravimą yra nustačiusi įkainį 0,0548 be PVM. Tad socialiai remtini moka 3 kartus brangiau.

Viskas normalu, aiškins Savivaldybės darbuotojai, nes nurodyti ir kiti darbai, ne tik administravimas. Reikia būti visišku niekšu, o Klaipėdos miesto taryba tokia ir ruošiasi būti, jei pritars chaosui ir netvarkai, jei suplaks kelis įkainius į vieną.

Mes, klaipėdiečiai, taip pat gauname kiekvieną mėnesį sąskaitas ir sumokame nurodytą sumą, tačiau nėra įrašyta, kad mums teikia gyvenamųjų patalpų nuomos mokesčio apskaičiavimo ir surinkimo paslaugą, nes tai administravimo išlaidos. Suvėlė mokesčių pavadinimą, pateikė papildomus mokesčių pavadinimus galimai tam, kad paslėptų dirbtinai padidintus mokesčius už teikiamas paslaugas.

Įdomu tai, kad lyginant įkainius, tik kaupiamosios įmokos tarifas 0,05 buvo toks pat, tiek viešojoje įstaigoje „Klaipėdos butai“, tiek UAB „Paslaugos būstui“. Visi kiti įkainiai žymiai didesni viešojoje įstaigoje „Klaipėdos butai”.

Už dujas mokėsime brangiau, už elektrą mokėsime brangiau, tai nors būsto nuomą būtų sumažinę.

Tikimės, kad Klaipėdos miesto tarybos posėdyje, kuris vyks spalio 28 dieną, tarybos nariai nesityčios iš klaipėdiečių, kurie gyvena socialiniuose ir savivaldybės būstuose ir nepritars sprendimui, kad patikėjimo teisės sutartimi savivaldybės turtą perduoti valdyti viešajai įstaigai „Klaipėdos butai“.

4 Comments

  1. Taryba ir sa ivaldybė

    Ti ir žiūri kaip iš gyventojų išplėšti paskutinius grašius. O mašinu stovėjimas kai apmokestino?kaip plešikai.
    Tokie kaveckai pažiūrėkit , simonavičiutės , nekniškiai, žmonių atžilgiu plešikai

    Reply
  2. Jūratė

    Etatas yra nereikalingas, nes savivaldybės būstai yra pardavinėjami ir aptarnaujanti įmonė turi vis mažiau ir mažiau nuomininkų. Tačiau buvo priimtas į darbą su 1600 EUR atlyginimu tarybos narys Alvidas Šimkus ir jam sukurta papildoma darbo vieta, o dabar dar vienas papildomas etatas.

    Reply
  3. Anonimas

    Kas liberalų lesykla ims prižiūrėti?

    Reply
    • TO anonimas

      Kurioj vietoj čia liberalų lesykla?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Atsiliepiant į publikaciją „Profesorių mes iš buto?“

Dėkoju „Klaipėdos“ žurnalistei Daivai Janauskaitei už parengtą ir 2024-04-12 paskelbtą objektyvią ir korektišką publikaciją, išklausius abiejų šalių nuomones apie susidariusius ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Spyglys

Sporto bazių valdymo centro darbuotojai negauna algų*

Nors pinigų yra, bet nėra nėra kaip tų algų išmokėti. Nes policinė Klaipėdos valdžiai išmobingavo šios kontoros direktorių, o laikinai ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This