Buvęs Seimo narys sukasi baudžiamųjų bylų karuselėje

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Praėjusią savaitę už melavimą, kad sūkurinės vonios kambaryje neturėjo lytinių santykių su striptizo šokėja, nuteistas buvęs Seimo narys klaipėdietis Ričardas Žurinskas dar vieną nuosprendį išgirdo šį penktadienį.

Klaipėdos teismuose šiuo metu nagrinėjamos dar dvi baudžiamosios bylos, kuriose kaltinimai yra pareikšti R. Žurinskui.

Ričardas Žurinskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Melavo teisme

Klaipėdos apygardos teismas praėjusią savaitę panaikino apylinkės teismo išteisinamąjį nuosprendį ir už melagingų parodymų davimą teisme 1993-1996 metais Lietuvos demokratinės darbo partijos atstovu Seime buvusiam R. Žurinskui skyrė 5649 Eur baudą.

Kaltinimai R. Žurinskui buvo pareikšti dėl to, kad Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjant baudžiamąją bylą, kurioje asmenys buvo kaltinami įvairių nusikalstamų veikų, tarp jų – ir pelnymosi iš kito asmens prostitucijos padarymu, apklausiamas kaip liudytojas jis pakeitė ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus. Ikiteisminio tyrimo metu vyras teigė, kad striptizo klube dirbusi mergina sūkurinės vonios kambaryje patenkino jį oraliniu būdu, o teisme jau persigalvojo ir nurodė, kad seksualinės paslaugos jam nebuvo suteiktos.

Apylinkės teismas buvusį politiką išteisino tuo pagrindu, kad esą nebuvo padaryta veika, turinti šio nusikaltimo požymių. Tačiau prokuratūra dėl apylinkės teismo nuosprendžio pateikė apeliacinį skundą – prašė išteisinamąjį nuosprendį panaikinti ir vyrą nuteisti.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs apygardos teismas prokuroro skundą patenkino – išteisinamąjį nuosprendį panaikino, pripažino vyrą kaltu dėl melagingų parodymų davimo.

„Apygardos teismas pažymėjo, kad kaltinamasis, apklausiamas ikiteisminio tyrimo metu, ne tik nurodė, jog klube jam buvo „suteiktos seksualinės paslaugos“, bet ir nurodė konkretų jam suteiktos šios paslaugos būdą, todėl kalbėti apie galimą suklydimą nėra pagrindo, juolab kad kaltinamasis yra aukštąjį išsilavinimą turintis ir įmonei vadovaujantis asmuo, buvęs Seimo narys, viešai pristatomas kaip visuomenės ir politikos veikėjas, todėl abejoti jo gebėjimu suvokti, kas yra seksualinė paslauga, nėra pagrindo”, – rašoma teismo sprendime.

Šis nuosprendis įsiteisėjo nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Atsipirko dar viena bauda

Penktadienį Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose buvo paskelbtas dar vienas nuosprendis R. Žurinskui – teismas patvirtino, kad jis yra kaltas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Kaltinimai šioje byloje 59-erių vyrui buvo pareikšti dėl to, kad būdamas vienos jau bankrutavusios ekspedicinės įmonės direktoriumi neperdavė bankroto administratoriui dalies buhalterinės apskaitos dokumentų. Dėl to nebuvo negalima iš dalies nustatyti 2012 m. birželio – 2015 m. gruodžio įmonės veiklos, jos turto, nuosavo kapitalo bei įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

R. Žurinskas teisme savo kaltės nepripažino, tačiau bylą išnagrinėjusi teisėja Eglė Žakevičiūtė konstatavo, kad tokią jo poziciją paneigia byloje surinkti įrodymai ir liudytojų apklausos.

Pripažindamas R. Žurinską kaltu teismas jam skyrė 4519,2 Eur dydžio baudą (už tokį nusikaltimą įstatymas numato ir areštą arba laisvės atėmimą iki ketverių metų) ir nurodė ją sumokėti per aštuonis mėnesius. To nepadarius, baudą priverstinai išieškos antstolis.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Dar dvi bylos

Tuo metu, kai R. Žurinskui buvo skelbiamas nuosprendis minėtoje byloje, tame pačiame teisme penktadienį buvo nagrinėjama ir dar viena baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai pareikšti ne tik buvusiam Seimo nariui, bet ir jo sūnui Mažvydui.

Ričardas Žurinskas teisiamųjų suole turi sėdėti ir kartu su savo sūnumi Mažvydu. Martyno Vainoriaus nuotr.

Abu jie yra kaltinami neteisėtu vertimusi ūkine, komercine veikla bei neteisingų duomenų apie turtą, siekiant išvengti mokesčių, pateikimu. R. Žurinskas dar sulaukė ir kaltinimo neteisėtu disponavimu šaunamuoju ginklu ir šaudmenimis.

Bausmė už neteisėtą vertimąsi komercine veikla yra viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų. Teikęs neteisingus duomenis asmuo baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki ketverių metų, o neteisėtas disponavimas ginklais gali baigtis areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Klaipėdos apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama byla, kurioje R. Žurinskas kaltinamas nesąžiningais skolininko veiksmais, nusikalstamu bankrotu ir didelės vertės svetimo turto iššvaistymu (gresia iki septynerių metų nelaisvės). Už kitus du nusikaltimus numatoma bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Kartu su R. Žursinku šioje byloje yra teisiamas Saulius Lenkauskis, irgi sulaukęs kaltinimų dėl nusikalstamo bankroto bei skolininko nesąžiningumo. Abiem vyrams šie kaltinimai pareikšti dėl veiksmų vienoje ir toje pačioje bendrovėje.

2 Comments

  1. Ar ne per daug prieskonių?

    Na, nežinau kiek verta buvo rašyti apie bylos su ” laiminga pabaiga” detales. Turbūt nepagalvota, kad straipsnio herojus gali turėti sutuoktinę, besimokančius vaikus. Gana žiauru jų atžvilgiu viešinti tokius sutuoktinio/tėvo reikaliukus. Tai ne tas pat, ką rašyti apie korumpuotų asmenų giminystės ryšius. Kad tik vėl nereikėtų rinkti pinigų bylinėjantis su Žurnalistų etikos komisija.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū už rūpestį, tačiau tai yra vieša teismo nutartis. Teismai pas mus vieši, jei nenusprendžiama kitaip. Kiekvienas sprendimas gyvenime turi vienokias ar kitokias pasekmės. Nuėjimas į striptizo klubą ir jo sukūrinę vonią taip pat.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Kretingos socdemas nuskausmintas rimčiau

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį net kelerius metus apeliacine tvarka nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje vienu iš nuteistųjų pirmoje instancijoje ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Nidos restorano nepagailėjo ir teismas

Pirmos instancijos teismas konstatavo, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) pagrįstai nubaudė Nidos restoraną „Bulvikis“ valdančią bendrovę „Nidos ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This