Ilgasis savaitgalis pakoregavo kapinių lankymo tradicijas

Fotoreportažai, Miestas

Net keturi laisvadieniai iš eilės, supuolę šiais metais, leido klaipėdiečiams be automobilių spūsčių ir grūdimosi viešajame transporte aplankyti artimųjų kapus, kurie tradiciškai gausiausiai yra lankomi Visų Šventųjų, lapkričio 1-ąją dieną.

Pirmadienį pirmoje dienos pusėje daugeliui gėlių pardavėjų prie Lėbartų kapinių teko nuobodžiauti. Palmiros Mart nuotr.

Saulėtą pirmadienį didžiausiose uostamiesčio Lėbartų kapinėse bent jau pirmoje dienos pusėje kapus lankančiųjų buvo palyginti nedaug. Kad dauguma klaipėdiečių šią priedermę jau buvo atlikę, buvo galima spręsti ne tik pagal ant daugelio kapų jau sudegusias žvakes ir vis dar nenuvytusias gėles, bet tai patvirtino ir moterys, prie kapinių prekiaujančios gėlėmis. Pasak jų, sekmadienį ir žmonių, ir automobilių buvo kur kas daugiau, tuo metu šeštadienį masinio kapų lankymo dar nebuvo.

Tuoj po vidurdienio automobilių spūsčių prie įvažiavo į kapines irgi nepastebėta, šiek tiek daugiau jų buvo nuo Ketvergių pusės, tačiau stovėjimo aikštelėse, keičiantis transporto srautams, buvo galima nesunkiai rasti laisvų vietų.

Pirmyn atgal gana dažnai zujantys ir ilgiejji, ir mažieji autobusai irgi buvo apytuščiai, tad daug darbo neturėjo ir policijos pareigūnai – dalis jų, akivaizdu, nuobodžiavo.

Nuobodžiauti teko ir iš visų pusių kapines aplipusiems gėlių ir kapų žvakių pardavėjams, kurių, panašu, buvo gerokai daugiau nei pirkėjų. Prekeiviams liko tikėtis, jog pastarųjų padaugės antroje dienos pusėje.

Nuo seno lietuviai kapines lanko ir per Vėlines, lapkričio 2-ąją, kuri jau antrus metus yra laisvadienis. Kai kurie žmonės mano, jog dvi dienas skirti kapų lankymui yra per didelė prabanga – šiemet socialiniuose tinkluose prieš lapkričio 1-ąją vėl buvo gausiai diskutuojama šia tema.

Palmiros Mart nuotr.

Nesiseka rasti naujos vietos kapinėms

Šiuo metu Lėbartų kapinės jau užima apie 60 ha plotą, o pagal galiojančius teisės aktus vienerioms kapinėms skiriamas plotas negali viršyti 40 hektarų.

Pagal dar 2017 m. Klaipėdos savivaldybės užsakymu bendrovės „Urbanistika“ parengtą kapinių plėtros galimybių studiją Lėbartų kapinėse esamų plotų naujoms kapavietėms užteks tik iki 2022 metų.

Tad Klaipėdos savivaldybė jau keletą metų intensyviai ieško naujos vietos kapinėms, bet kol kas – nesėkmingai, nes nepavyksta susitarti su vietos bendruomenėmis. Naujos kapinės galės atsirasti tik Klaipėdos arba Kretingos rajonų teritorijose, nes mieste laisvo ploto tam nėra.

Šuo metu jau paskelbtas trečias konkursas dar vienai galimybių studijai, kurios tikslas – galimas teritorijas kapinių plėtrai aptarti su bendruomenėmis ir vietos politikais.

Tuo metu šalia Lėbartų kapinių vienu metu statomi net du krematoriumai. Žadama, jog vienas iš jų pradės veikti jau šių metų gruodį.

2 Comments

  1. Anonimas

    Prieš 4 metus savivaldybė reklamavosi pirmoji LT sukūrusi kapinių programėlę. Deja, nuo sukūrimo programa neatnaujinama. Turbūt po kiek laiko bus kuriama nauja programa lėšų įsisavinimui.

    Reply
  2. Anonimas

    O kodėl vakare Joniškės kapinės skendėjo tamsoje? Valdžia taupo elektros sąskaita? Seni žmonės galėjo kojas išsisukti, daugelis klaidžiojo nerasdami artimųjų kapų. Kiek gi Klaipėdos valdžia gali tyčiotis?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Klaipėdos kapinės sparčiai plečiasi tik popierių šūsnyje

Pasirašyta nauja sutartis dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijos papildymo naujomis galimomis teritorijomis. Už 10 tūkst. eurų bus koreguojama ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

Naujos vietos Klaipėdos kapinėms paieška: rengs dar vieną galimybių studiją (atnaujinta)

Panašu, jog buvęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas buvo teisus, prieš metus teigęs, jog klaipėdiečių palaikų laidojimui skirtos naujos vietos ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Transportas

Kaip autobusai veš į kapines?

Jau savaitę į miesto kapines važiuoja papildomi autobusai. Laikinieji tvarkaraščiai yra paskelbti Klaipėdos keleivinio transporto tvarkaraščių skiltyje. Sąlygos lengvaisiais automobiliais ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This