Ilgasis savaitgalis baigėsi mažėjančiais COVID-19 rodikliais, bet epidemiologai mato didžiulę riziką

Koronavirusas, Svarbu

Statistikos departamento duomenimis, antradienį Lietuvoje patvirtinti 2 032 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai. Iš 11 025 ištirtų mėginių daugiau nei 18 proc. buvo su virusu.

Klaipėdoje per parą ši infekcija diagnozuota 187 žmonėms (15 proc. mėginių su virusu). Patikslintais duomenimis, pirmadienį susirgo 153, sekmadienį – 174, šeštadienį – 187 klaipėdiečiai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičiaus šalies mastu sumenko 4,2 proc., Klaipėdoje – net 18,5 proc.

Sumažėjo ir susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodikliai – Klaipėdoje jis sumenko nuo buvusio 2151 iki 2076,4 atvejo, o šalyje – nuo 1441,8 iki 1385,4 atvejo. Tačiau Klaipėda pagal šį rodiklį ir toliau lieka paskutinėje vietoje tarp visų šalies savivaldybių, o geriausia padėtis vis dar yra Ignalinos rajone (537,8).

Per parą dėl SARS-CoV-2 ligos į ligonines paguldyti 149 pacientai.

Per praėjusią parą koronaviruso aukų sąraše atsidūrė dar 35 žmonės (trys mirtys sąraše atsidūrė patikslinus ankstesnių dienų duomenis).

Iš 32 mirusių antradienį pasiskiepiję buvo tik 4, jie priklausė 70-99 metų amžiaus grupėms. Vienas iš mirusių nepasiskiepijusiųjų buvo 30-39 metų amžiaus. Bendras koronaviruso aukų skaičius šalyje jau siekia 5 971.

Klaipėdoje COVID-19 aukų praėjusią parą išvengta. Nuo viruso iki šiol mirė 263 klaipėdiečiai.

Šiuo metu šalyje serga 35 341 gyventojas, pasveiko 365 466. Tarp sergančiųjų yra 2 880 klaipėdiečių. Virusą iki šiol įveikė 25 390 Klaipėdos gyventojų: per parą pasveiko 79 klaipėdiečiai.

Skirs vakcinų Latvijai

Antradienį šalyje pirmą kartą pasiskiepijo 76 žmonės, antrą – 65, o trečią skiepą gavo 61.

Antradieniniai skiepijimo skaičiai Klaipėdoje atitinkamai yra 33, 11 ir 43.

Atsižvelgdama į Latvijos prašymą Lietuvos Vyriausybė priėmė nutarimą dėl humanitarinės pagalbos Latvijai – skirs 201 240 farmacijos bendrovės „Comirnaty“ vakcinos dozių.

Lietuva jau padovanojo 455,9 tūkst. „Vaxzevria“ (gamintojas „AstraZeneca“) vakcinos dozių Ukrainai, Moldovai, Sakartvelui, Armėnijai ir Taivanui, dar 60 tūkst. šios vakcinos dozių skirta Tadžikistanui. Armėnijai taip pat buvo skirta 50 tūkst. „Spikevax“ (gamintojas „Moderna“) vakcinos dozių. 188,7 tūkst. „Vaxzevria“ vakcinos dozių buvo skirta Vietnamui.

Protrūkių – daugiau nei tūkstantis

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras skelbia, kad nors epidemiologinių tyrimų metu surinkti duomenys rodo, jog (COVID-19 ligos protrūkių kreivės kilimas buvo nuosaikus ir siekė mažiau nei 10 proc., tačiau bendras aktyvių protrūkių skaičius perkopė tūkstantį. Nepalankios tendencijos protrūkių žemėlapyje stebimos jau 15 savaičių iš eilės.

Anot NVSC gydytojos epidemiologės Daivos Razmuvienės, aktyvių protrūkių išsiplėtimas svarus – spalio pabaigoje stebima dvigubai daugiau aktyvių protrūkių nei jų buvo rugsėjo pabaigoje.

„Esame labai rimtoje rizikos zonoje. Šiuo metu visa jėga artėjame prie situacijos, kai ne mes valdysime grėsmes, bet grėsmės valdys mus. Ir visiškai nesvarbu, kokias pastangas dės medikai ligoninėse, kokias pastangas dėsime mes – visuomenės sveikatos specialistai. Nesinori gąsdinti, bet galime susidurti su situacija, kai ligoninėse medikams reikės rinktis, kieno gyvybę gelbėti, kuriam pacientui suteikti viltį. Ir tikriausiai nė vienas nenorėtume būti tas, kuriam teks pasiduoti be galimybės kovoti“, – pranešime cituojama gyd. epidemiologė.

Protrūkių augimas fiksuotas beveik visuose sektoriuose. 43-ąją metų savaitę daugiausia aktyvių protrūkių – 730 – epidemiologai fiksavo ugdymo įstaigose, tačiau kaip ir ankstesnėmis savaitėmis jie nėra skaitlingi, t. y. susijusių pirminių atvejų skaičius daugumoje iš jų neviršija 10 atvejų.

Svarus protrūkių augimas paskutiniąją spalio savaitę stebimas ir gamybos sektoriuje. 43-ąją metų savaitę gamybos įmonėse registruotas 61 aktyvus protrūkis – 40-čia proc. daugiau nei prieš savaitę.

Prekybos, statybų, paslaugų, žemės ūkio įmonėse specialistai praėjusią savaitę taip pat fiksavo aktyvių COVID-19 ligos protrūkių prieaugį, tačiau jis nebuvo žymus ir siekė nuo kelių iki keliolikos procentų.

Taip pat daugiau aktyvių protrūkių specialistai praėjusią savaitę nustatė ir gydymo bei socialines paslaugas teikiančiose įstaigose. Gydymo įstaigose fiksuota 90 aktyvių koronavirusinės infekcijos protrūkių, kai prieš savaitę jų buvo 81, socialines paslaugas teikiančiose įstaigose – 18, prieš savaitę jų buvo registruota 16.

Maisto pramonės sektoriuje 43-ąją metų savaitę registruotų aktyvių COVID-19 ligos protrūkių skaičius, lyginant su laikotarpiu prieš tai, nepakito – fiksuota 16 aktyvių protrūkių. Vienintelė sritis, kur praėjusią savaitę stebimos palankios tendencijos – logistikos ir transporto sektorius. Šiose įmonėse registruoti keturi aktyvūs protrūkiai, kai prieš savaitę jų buvo penki.

Bendrai praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje fiksuoti 1056 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai, kai savaitę prieš tai – 965.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Tarp nulinius COVID-19 rodiklius turinčiųjų - ir Klaipėdos rajonas su Neringa

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, antradienį Lietuvoje patvirtintas 31 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, iš kurių po tris žmones užsikrėtė antrą ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitės pradžia - su 57 naujais COVID-19 atvejais

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 57 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai (13 žmonių užsikrėtė antrą kartą, du ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This