Kretingalės bažnyčia: teko ir sandėlio dalia

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Kaip ir daugeliui Mažosios Lietuvos maldos namų, taip ir Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčia neišvengė sovietinių kataklizmų, tačiau galiausiai vėl atgimė ir jau priima tikinčiuosius.

Kretingalės bažnyčia baigta remontuoti praėjusiais metais.

Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčia prieš rekonstrukciją. Palmiros Mart nuotr.

Remonto metu buvo vykdomi fasadų tinko su akmenų intarpais, bokšto dalies, cokolio, plytų mūro restauravimo darbai, restauruotos durys ir langai. Naujai įrengtas įėjimas į zakristiją, apšiltinti ir apšviesti zakristijos fasadai, suremontuota žaibosauga, visu bažnyčios perimetru įrengta nuogrinda.

Bažnyčia pritaikyta ne tik liturgijai, bet ir kitoms visuomenės reikmėms, joje, kai pandeminė situacija pagerės, žadama rengti bendruomenės susibūrimus, įvairias šventes, koncertus.

Bažnyčios istorija

Kaip rašoma Mažosios Lietuvos forumo socialinėje paskyroje, 1652 m. Kretingalės parapijoje pastatyta medinė koplyčia. Tuo metu parapijai priklausė 72 kaimai. 1699 m. prie koplyčios pristatytas bokštas, įrengti varpai. 1741 m. koplyčia buvo nugriauta ir pradėta statyti akmeninė bažnyčia. Išmūryta 23,5 m ilgio ir 11,5 m pločio bažnyčia. 1875 m. perstatytas vėjo apgadintas bokštas.

Per 1757–1763 m. karą Rusijos kariuomenė nusiaubė bažnyčią, išgrobstė inventorių (tame tarpe išsigabeno ir varpą).

XIX a. bažnyčioje tarp 2 korintinių kolonų buvo įrengtas altorius-sakykla, stovėjo pjaustiniais išpuoštas krikšto staliukas, paauksuota ir sidabrinė liturginės taurės, būta dviejų padėklų ostijoms. Vidaus erdvę puošė du žalvario sietynai, dailininko tapyti apaštalų paveikslai.

1895 m. buvo nupirkti vargonai, išpuošti rokoko ornamentika, figūrėlėmis.1944 m. pabaigoje bažnyčioje buvo įrengta sovietų kareivių arklidė. Jiems išsikrausčius ir aptvarkius bažnyčią, sakytojas Martynas Lankutis pradėjo laikyti pamaldas.

Netrukus bažnyčia iš tikinčiųjų atimta, čia įrengtas sovietinio ūkio sandėlis 1988 m. atsikūrė apie 40 žmonių bendruomenė. Bažnyčią imtasi tvarkyti. Remonto metu statybininkams nukėlus kulkų pažeistą bokšto kryžių, jo sferiniame rutulyje rastas sušaudytas klaipėdiškio laikraščio „Memeler Dampfboot“ antraštinis lapas. Taip paliudyta, kad Kretingalės bažnyčios bokštas tikrai buvo išmūrytas 1875 m.

Maldos namai po restauracijos iš naujo pašventinti 1996 m.

INFORMACIJA

Kunigams Mažojoje Lietuvoje reikėjo mokėti lietuvių kalbą, nes parapijoje XIX a. pabaigoje gyveno beveik vien lietuviai (per 94 %). 1848 m. iš 4027 parapijiečių jų buvo 3800, 1878 m. iš 5500 – 5000, 1897 m. iš 5200 – 4800, 1897 m. iš 5200 – 4800 ir 1910 m. iš 3000 – dar 2685. Tarpukariu parapija sumažėjo: 1921 m. joje buvo 2639, 1926 m. – 2680, 1936 m. – 2160 žmonių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Temos

Naujos vietos Klaipėdos kapinėms paieška: rengs dar vieną galimybių studiją (atnaujinta)

Panašu, jog buvęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas buvo teisus, prieš metus teigęs, jog klaipėdiečių palaikų laidojimui skirtos naujos vietos ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Regionas

Šešios savivaldybės prašo Vyriausybės didinti finansavimą valstybės keliams

Vyriausybei neplanuojant kitų metų biudžete papildomo finansavimo valstybės keliams, net šešios žiedinės savivaldybės ragina priimti ryžtingus sprendimus ir gelbėti vis ...
2023-10-24
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Tarpukario Klaipėdos krašto kinas - ne tik su Holivudo žvaigždėmis iš Kretingalės ir Šilutės

Žinomas uostamiesčio sinefilas, vienas iš Klaipėdos populiaraus kino bičiulių klubo „8 ½ “ įkūrėjų, kultūrininkas, žurnalistas Kęstutis Meškys ir vėl ...
2023-10-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This