Atleistos Klaipėdos teisėjos byloje – papildomos procedūros

Miestas, Svarbu

Už teisėjo vardo pažeminimą atleistos ir tokį sprendimą susidorojimu dėl atskleistų sistemos ydų laikančios jau buvusios Klaipėdos apylinkės teismo teisėjos Rasos Augustės teisinė kova užtruks.   

Martyno Vainoriaus nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda dekretą, kuriuo iš pareigų atleido R. Augustę kaip savo poelgiu pažeminusią teisėjos vardą, pasirašė vasario pradžioje. Tai padaryti šalies vadovui patarė Teisėjų taryba, konstatavusi, kad R. Augustė pažemino teisėjos vardą. Anot jos, R. Augustė pažeidė ne vieną Teisėjų etikos kodekso reikalavimą.

Tarybos išvadose buvo skelbiama, kad teisėja nevykdė pareigos teismo pirmininkui pranešti apie teismo procesus, kuriuose ji pati buvo proceso šalis. Konstatuota, kad R. Augustė taip pat netinkamai sprendė jai pareikšto nušalinimo klausimą, kišosi į kito teisėjo teisingumo vykdymo veiklą.

Per pastaruosius septynerius metus tai buvo jau ketvirtoji R. Augustės drausmės byla, 2013 ir 2017 metais teismas jai buvo skyręs griežtus papeikimus.  

Nesutikdama su atleidimu iš darbo R. Augustė pateikė skundą Vilniaus apygardos teismui – šioje byloje atsakovais tapo Teisėjų taryba, Vyriausybė, 
prezidentas, Teisingumo ministerija ir Nacionalinė teismų administracija. 

Šio teismo kolegija, kurią sudaro teisėjos Laima Ribokaitė, Ramunė Mikonienė ir Asta Pikelienė, pirmadienį nusprendė atnaujinti jos nagrinėjimą iš esmės. 

„Teisėjų kolegija, analizuodama byloje esančių duomenų visumą, sprendimų priėmimo kambaryje nustatė, kad, siekiant visapusiškai ir objektyviai išspręsti ieškovės atleidimo iš teisėjos pareigų, savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą, teisėtumo klausimą, papildomai būtina aiškintis naujas aplinkybes, turinčias reikšmės bylai. Dėl to yra pagrindas atnaujinti bylos nagrinėjimą iš esmės. Teisėjų kolegija, įvertinusi ieškovės atleidimo iš teisėjos pareigų klausimo svarbą ir padarinius, padarė išvadą, kad vien faktų, jog ieškovei anksčiau taikyta drausminė atsakomybė už teisėjų etikos pažeidimus, šiuo atveju nepakanka tam, kad būtų visapusiškai ir objektyviai įvertinti ieškovę charakterizuojantys duomenys. Teismas pripažino, kad, sprendžiant dėl ieškovei pritaikytos griežčiausios atsakomybės – atleidimo iš teisėjo pareigų – už šioje byloje nagrinėjamus Teisėjų etikos kodekso reikalavimų pažeidimus teisėtumo ir pagrįstumo, tikslinga gauti ir išanalizuoti ankstesnių ieškovei taikytų drausminių nuobaudų medžiagą”, – rašoma teismo sprendime. 

R. Augustė teisėja dirbo nuo 2006 metų, prieš tai septynerius metus ji dirbo Šiaulių apylinkės prokuratūroje.

 

2 Comments

  1. Svaika

    Bliudsnukis medziotojas susidorojo

    Reply
  2. Pensininkas.

    Jooo…, su sistema kovoti sunku, bet kartais teisybė paima viršų. Sėkmės !!!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Prezidento posto sieks 8 kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį priėmė sprendimus registruoti likusius penkis kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This