Buvęs komisariatas: įmanomas Lukiškių variantas?

Miestas, Svarbu

Centrinei valdžiai nebepuoselėjant idėjos buvusio komisariato komplekse Jūros gatvėje atgaivinti pirminę šio pastato funkciją – įkurdinti teismus – Klaipėdos kultūros bendruomenės atstovai miesto valdžiai patvirtino tebeturintys ambicijų čia kurti vadinamąją meno meką, o meras Vytautas Grubliauskas tikisi, kad įmanoma pakartoti sostinės Lukiškių kalėjimo istoriją.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Po spalio pabaigoje vykusio V. Grubliausko susitikimo su teisingumo ministre Evelina Dobrovolska savivaldybė pranešė, kad Vyriausybėje priimtas sprendimas, jog kompleksas vėl bus teikiamas aukcionui, nes teismams pritaikyti jo nebesiruošiama.

Po keleto dienų Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovė Edita Sirutienė „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad sprendimas dėl pastatų komplekso bus priimtas, kai Finansų ministerija patvirtins atnaujintą Turto banko 10-ies metų (2022-2031 m.) investicijų planą. Ji taip pat informavo, kad vykdomi kultūros paveldo taikomieji tyrimai – architektūros natūriniai, architektūros konstrukcijų ir polichromijos tyrimai. Po jų bus atliktos ir vertingųjų komplekso savybių akto korekcijos.

„Šis dokumentas svarbus dėl tolimesnio pastato vystymo galimybių įvertinimo. Galimi sprendimų variantai – pastato pardavimas aukcione arba perdavimas Klaipėdos savivaldybei. Galutinį sprendimą priims Vyriausybė”, – sakė Turto banko atstovė.

Po antradienį vykusio pasitarimo šios pastato įveiklinimo perspektyvų V. Grubliauskas „Atvirai Klaipėdai” teigė sulaukęs prieš keletą metų kultūros mekos idėją puoselėjusių iniciatyvių miestiečių patikinimo, jog jie vis dar mato prasmę taip atgaivinti šį istorinį kompleksą. 

Pasak mero, jau kitą savaitę bus tariamasi su Turto banko atstovais, kad jie dar kartą atidėtų naujo aukciono skelbimą ir paraleliai bus aikšinamasi, kokios yra galimybės pritaikyti kompleksą kultūriniams poreikiams. 

Anot mero, įkvepiančius pavyzdžiu, kai sutampa ir centrinės valdžios, ir savivaldos poreikiai tapo buvęs sostinės Lukiškių kalėjimas. Žinia, šį pavasarį Lukiškių kalėjimo dvejų metų trukmės nuomos konkursą laimėjo muzikos agentūra „8 Days A Week“, pažadėjusi kompleksą paversti „muzikos, modernaus meno, dizaino ir kultūros generatoriumi”. Skelbta, kad šimtai menininkų atsiliepė į atvirą kvietimą ir čia įkurs savo kūrybos namus, studijas ir dirbtuves.

Pasak V. Grubliausko, tokio modelio įgyvendinimas reikštų mažesnę naštą pačiam miestui, tačiau išlieka ir turto mainų variantas, kurį bandyta įgyvendinti su buvusios kadencijos Vyriausybe. Tik dabar jau reikėtų atnaujinti siūlomų objektų sąrašą, nes dalį jų savivalda jau pardavė. 

INFORMACIJA

Neogotikos stiliaus pastatų kompleksas buvo pastatytas 1862 m. Centrinėje pastato dalyje įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje – teismo įstaigos. Čia buvo ir kalėjimo kameros. 1898 m. pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengti butai tarnautojams, atskiras sektorius moterims. Dar buvo pastatytos dirbtuvės. Nuo 1885 m. minėtame komplekse veikė Apygardos teismas.

14 Comments

  1. DM

    Universiteta ar mokslo istaiga padarykit prestizine vieta tai turi but ir atitinkamos paskirties pastatas o ne bomzynas….Kaip jus politikai tokie trumparegiai pritrauktumet protu kurie vistytu miesta padaugetu zmoniu pliusas senamiescio verslui nuomai kulturai ir tt….

    Reply
  2. Gotika

    Jei raudonos plytos, tai jau gotika?

    Reply
  3. Menininkas

    teisybės dėlei reikia pripažinti, kad Klaipėdos menininkai labai ambicingi, bet ir visiškai neįgalūs. Geriausiu atveju už biudžeto lėšas įrengtas patalpas sugeba tik pigiai susikombinuoti nuoma kokiai privačiai galerijai ar pernuomoti jau dykai gautas patalpas ( dailininkų sąjunga, privačios galerijos, KKC) . Ambicijos ir norai dideli (plius dar Paštas, Klaipėdos energija) bet net ir šiuo, istorinių Teismo pastatų atveju, apart vaikiškų kelių vizulkių nesugebėjo susiorganizuoti net normalaus pasiūlymo pasirengti . O gal kokią apleistą gamyklą miesto centre, apleistą sandėlį, teritoriją pavertėte į menų oazę. Gerai įdėjai verslas manau rastų pinigų. Pvz. – muzikinis teatras elingui „Skrajojantis olandas ” rado rėmėją. Tai tik sako, kad nėra rimtos bendruomenės ir mažų mažiausia gebėjimų imti atgaivinti nors vieną pastatą. Net nežiūrint kieno būtų lėšos. Kita labai svarbi šio klausimo dedamoji, apart savo meninės egzistencijos mieste, manau, ką jie mieste po Žalio pagalbų miesto bendruomenei visuomeniniais pagrindais kūrybingo ir gero padarė? Gal kažkuo reikšmingai prisidėjo, kad būtų gražintas miestui balandžių paštas? o gal kad centrinis Klaipėdos paštas? o gal ką padarė gero dujų fabrikėliui? o gal senajai vandenvietei šalia jo? Ar tai pačiai buvusiai 4ai vidurinei ir šalia stadionui kurią pavertė į šiukšlyną? Visur buvo galima daryti Mekas ir menų oazes, aukcionus ir pn. ir t.t.. Ir dabar nelabai kas priešintusi ar neleistų. O gal Klaipėdos menininkai labai palaikė, prisidėjo akcijomis, menais miesto bendruomenes kai buvo protestai dėl Klasco, dėl Girulių, dėl uosto plėtros? O gal pasiūlėte sprendimus su skulptūrų parku? Verdate susireikšminę savo „menininkų” sultyse kol žurnalistų kameros į jus atsuktos. Dabar tokį pastatą , mano galva, geriausia atiduoti verslui, bet tik su labai aiškiomis sąlygomis ką galima ir ko ne ( miesto , o ne vien KVAD sąlygos) tam kuris pasiūlys maksimalią atstatymo ir sutvarkymo įdėją ir kuo daugiau patalpų (pvz. pirmo aukšto) pasiūlys miestui atvirų ir prieinamų visuomenei. Tada bet kuris menininkas galės pats įtikinti verslą, kad jam verta jas suteikti ar net primokėti, kad tik jis ateitų.

    Reply
  4. Kokia kvailystė

    Ar turime mes tiek menininkų kad jie pajėgtų įgalinti tokias erdves? O esamų vietinių ,,pripažintų”kokie meniniai gebėjimai? :D)Per pažintis savo niekinius projektus prakišinėt ar skudurų instaliacijas ant sienų daryt?:D) Betgi tam jau yra skirti Parodų rūmai, Komunikacijų centras ir kitos vietos. Argi nepakanka?Ir ar labai daug kas lanko tokias vietas kurios patapo visuomenei visai neįdomios įsigalėjus šiukšlyno menui ir kultūriniam-estetiniam kanibalizmui? Biški atsipeikėt reikia ponams ir pažvelgt į realybę bei jau esamus pavyzdžius. Kas gaunasi (ir gausis) iš tokių atidavimų praeityje ..Vilnius tai ne Klaipėda..Na o jeigu veikėjai sugalvojo kažkokius bizniukus sukti tai reikėtų taip ir sakyt

    Reply
  5. Anonimas

    4 vidurinė menininkams, tabako fabrikas menininkams, paštas menininkams, policijos komisariatas menininkams, pusėje senamiesčio patalpų jau sėdi menininkai. Kas dar menininkams ? Siūlyčiau įkurti Holywoodo filialą Klaipėdoje.

    Reply
  6. Nojus

    Miesto mieste yra tiek, kiek jame yra kultūros, menų. Pažiūrėkime, kaip atgijo Kultūros fabriko vieta. Dar kai startuoliai Švytury įsikurs. Suprantu, šis paveldosauginis pastatas daug pinigų reikalaujantis, bet jokių abejonių, kad atsipirks. Prisiminkime a.a. Žalį, jo menininkų viliojimą į miestą, butų suteikimus. Mūsų miestui reikia tokių traukos objektų.

    Reply
    • Dėl Žalio

      Patogu prisiminti kaip „prie Žalio” buvo glibojami menininkai. Iš tiesų, jie buvo globojami remiant finansiškai ir duodant paskyras butui ar mašinai įsigyti. Kažin ar dabartinis menininkas labai apsidžiaugs gavęs patalpas, kuriom reikia ne tik kapitalinio remonto, bet ir leidimų, nes čia paveldo objektas. O gal ko nors nesuprantu?

    • Nesuprantančiam

      O kas nors kalbėjo, kad menininkai jas gaus neremontuotas? Ar aš čia ko nesuprantu?

  7. Simona

    Pirma. Menini kai dar nėra nieko gavę. Todėl kaltinti nėra dėl ko. Jeigu būtų jau gavę, pilicijos pastatas nebūtų taip apleistas

    Reply
  8. T

    Ten jau išvogti ir nusiaubti pastatai.

    Reply
  9. Ne pastatyta naujo policijos garažo durų spyna.

    Gal kas nors prisimena kodėl policija buvo iškelta?
    Ogi todėl, kad pastatus remontuoti buvo netikslinga. Tai kaip dabar po tiek laiko ” atsirado” galimybė juos atremontuoti?

    Reply
  10. R

    Neatsibodo jau viską menininkams atidavinėti? Jie nei vieno cento į tuos pastatus neidės , o tik valstybę ir savivaldybę gręš. Pažiūrėkit į buvusią 4 vidurinę. Kaip viskas apleista . Vietoj pastato , bomžynas su apipaišytu fasadu.

    Reply
  11. Kvailio klijavimas

    Aukcionas buvo ne atidėtas, o paskelbtas, sulaukta pirkėjų ir NUTRAUKTAS! Grubliauskas geriau pašto pastatu tesirūpina, o menininkams neužteks pinigų pastato su įgriuvusiais perdengimais prikelt. Vėl savivaldybės ir valstybės prašys.

    Reply
  12. Lina

    Įmanomas variantas, tikrai, bet tik ne tiems nukvakusiems pseudomenininkams (kurie prieš tai griešėsi to pastato), tokius projektus reikia duoti įgyvendinti. Būtų didžiausia klaida!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This