Klaipėda Kalėdas pasitiks tik su mažyte eglute

Miestas, Svarbu

Kalėdų ir Naujųjų metų šventės Klaipėdoje šiemet bus lydimos šūkio „Maža didelio miesto Kalėdų verta”, nes Teatro aikštėje miestiečiai ir svečiai neišvys tradicinės, didelės eglės.

Laikinoji šventinių renginius organizuosiančios VšĮ „Klaipėdos šventės” vadovė Živilė Putnienė antradienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė, kad jie aprėps ir ekologiškumo tematiką, ir pristatys tikrąsias Kalėdines vertybes. Šįkart miestas nekirs eglutės, ją pakeis 55 centimetrų aukščio eglutė, pastatyta ant postamento, po stikliniu gaubtu. Ją papuoš 28 sidabrinės raidės sudarančios minėtąjį šūkį. 

Mažylę iš šonų gaubs dvi eglės, pagamintos iš metalinių karkasų, kurių aukštis 9 ir 10 metrų, svoris – apie trys tonos. Karkasai bus dekoruoti persipinančiais sidabriniais ir veidrodiniais trikampiais, kurie primins Klaipėdos kraštui būdingus fachverkinius motyvus. Pasak Ž. Putnienės, po švenčių eglutė grįš atgal, augs iki tinkamo dydžio ir vėliau bus pasodinta mieste. Visa kompozicija nušvis gruodžio 11-ąją, 17 val.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Labai tikimės, kad ši eglutė patiks ir bus teisingai suprasta”, – sakė Ž. Putnienė.

„Nereikia pasiduoti tam pirma įspūdžiui, kad Kalėdų grožis priklauso nuo eglės aukščio ir girliandų skaičiaus. <…> Tai labai drąsus ir kūrybingas sprendimas”, – teigė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas

Pasak Ž. Putnienės, šventė rengiama vėliau nei įprastai ir dėl to, kad šiemet renginių organizatoriui išrinkti skirtas konkursas buvo rengtas du kartus. Visas renginių ciklas miestui atsieis beveik 90 000 eurų.

Tiek meras, tiek laikinoji įstaigų vadovė akcentavo, kad konstrukcijas vėliau dar bus galima panaudoti ne kartą įvairių renginių metu – tai esą irgi liudija ekologiškumo idėją.

Ž. Putnienės teigimu, situacija atsipalaiduoti neleidžia, dėl to nuolat bus tariamasi su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru. Kol kas planuojamas gyvas eglutės įžiebimo renginys su klaipėdiečiais atlikėjais, muzikaliu Kalėdų Seneliu, tačiau visi kviečiama žiūrėti ir renginio tiesioginę transliaciją. Šventinė prekyba taip pat numatyta – visu laikotarpiu veiks trys nameliai Teatro aikštėje, o įžiebimo ceremonijos metu dar bus prekiaujama ir Turgaus gatvėje, čia prekeiviai įsikurs kas tris metrus.

Vėliau Teatro aikštėje įsikurs kompozicija „Laiko spalvos 770” (kitąmet Klaipėdai sukaksiantis metų skaičius) – 30 m ilgio šviesos tunelis su Klaipėdos simboliais, bus įrengtos ir šviesos instaliacijos, o Taravos Anikės fontanas prisipildys didelių kalėdinių žaislų, kai kurių jų skersmuo – 1,2 metro.

Pasak Ž. Punienės, šiemet laukia ir labai daug bendruomeniškų iniciatyvų – vėl vyks Geros žvaigždės bėgimas, bus vaišinama žuviene, evangelikai liuteronai prie šv. Jono bažnyčios sklypo dovanos koncertą ir kt.

Kol kas planuojamas ir naujametinis fejerverkas, bet jis gali būtų atšauktas jei atsirastų dideli ribojimai.

Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė teigė, kad miestas bus baigtas puošti iki gruodžio 4-osios. Iš viso girliandų ir papuošimų sulauks 25 gatvės – nuo Liepojos iki Smiltelės gatvės. Nauji papuošimai bus įrengti Tiltų gatvėje ir Mažvydo alėjoje. Iš viso ši puošyba miestui atsieis 147 tūkst. eurų.

INFORMACIJA

Mažąją eglutę miestui parūpins UAB „Klaipėdos želdiniai“. Gaubtą – stiklą, kurio aukštis 2 metrai, svoris apie 150 kg dovanoja UAB „Glassbel“. Mažosios eglutės postamentą dovanos UAB „Dėmesio srautas“. Postamento padą, kuris suteiks stabilumo visai mažosios eglės konstrukcijai gamina ir dovanoja UAB „Perdanga“.

22 Comments

  1. Gintarė

    Na tikrai Kalėdoms nereikia pompastikos ir tų šviesos instaliacijų, bei kosntrukcijų prigrūstų į tokią istoriškai gražią aikštę. Reikia tiesiog Kalėdomis kvepiančios eglutės! Gaila, bet tikrai nesugebėta sukurti Kalėdinės dvasios! Grožis slypi paprastuose dalykuose.

    Reply
  2. Hitlerio draugelis

    Kazkokie kaimieciai ar kaunieciai viska cia diriguoja, ‘dizaineriai’ ale.. tokie dizaineriai visa klaipedos vaizda baigia sugadinti su savo idiotiskom skuplturom ir mazom eglutėm, grizkit i savo kaimus, tvarka cia bus tik tada kai vel vokietija bus Memelis.geda. Vokieciai paskubekite.

    Reply
  3. Senutė

    Iš pradžių pamaniau, kad toliau jau nebėra kur. Betgi, gerai pagalvojus, dar yra kur pro(re)gresuoti. Kitąmet išvis bus kankorėžis po gaubtu. Dar po metų – eglės sėkla. O vėliau – žiedadulkė po padidinamuoju stiklu.

    Reply
    • Svarbu mintis!

      Svarbu sugalvoti legendą ir ją parduoti. Rinkodara taip sakant. Tikintis, kad visi idiotai miestelyje ir nesupranta, kad iš jų tyčiojasi. Svarbu per apšvietimą išplaut, visiems atliekas kaip didį gėrį pateikus.

    • Anonimas

      Is didelio rasto isejom is krasto ..net svetima geda

  4. Loreta

    Širdyje ir galvoj Kalėdos turi būti. O eglę galima namuose pasipuošti iki lubų…. Bet vis tiek toks jausmas, kad Grinčas eglutę Klaipėdoj pavogė ???

    Reply
  5. Aš

    Bus nuskriausti vaikai, menininkai gali atsidaryti šiuolaikinio meno muziejų ar galeriją
    Su smilgomis ir savo idėjomis
    Girliandos, čiuožykla, puošni eglutė tai klasika, atgaivinanti širdį šiais neramiais laikais
    Užtenka to šalčio ir išsidirbinėjimo
    Na, pamatysime…o ir tas tempimas iki 11 d,, kai visi jau seniai džiaugiasi
    Ne miestui, o savo saviraiškai
    Liūdna, turiu ir kur kitur savo estetinį skonį puiselėti, ne pavogtose kalėdose

    Reply
  6. Yes

    Originalu, nekantrauju pamatyti. Ačiū!

    Reply
  7. Iggi

    55 cm??? Tai jau yra pilnas marazmas…

    Reply
  8. Zigmantavicius petro

    90 000 euru uz kaaaaaaaa?

    Reply
  9. Vida

    Gaila kad is klaipedieciu zadama atimti kaledines sventes dziaugsma.Gerb.mere juk medziai mieste yra kertami be pagrindo -teko lankytis Venspily-panasus i Klaipeda bet priziuretas visur zaluma gelynai visur grozis ir tvarka to Klaipedoje nera truksta meiles miestui……skaudu

    Reply
  10. Anonimas

    jau geriau tada be eglutes
    ku tuolyn , tuo pigyn

    Reply
  11. Suna

    O monei Puochou .

    Reply
  12. taip supratau

    tradicijos šiai valdžiai nieko nereiškia… bent jau būtų kokį konkursėlį suorganizavę, o dabar – ne tik pigiausią, bet ir prastos idėjinės kokybės sprendimą pasirinko 🙂

    Reply
  13. t

    Apgailėtinas, idėjų nulis, o ir likusios dvelkia visišku neišmanymu. Diletantai!

    Reply
  14. Kokia gėda

    nesugebėt pastatyt tikros eglutės o padaryt kažkokia nesamonę. Taigi patys miestiečiai jau sustoję į eilę kad galėtų paaukot už dyką savo prie namų užaugusias eglutes miestui. Lygtai pernai buvo skelbiama kad jų yra tiek kad užtektų 14 metų į priekį! Bet va ponams netinka. Reikia koki nusususį projektėlį už tikriausiai gerokai nenusususius pinigėlius padaryt. Ir būtinai tokį kad iššauktų ne šventinę nuotaiką o visuotinį susierzinimą. Taigi dabar tokia mada – ,,meno”ir kūrybos pagrindinė užduotis teikti ne džiaugsmą ir susižavėjimą o susierzinimo ir neigiamų emocijų provokacijas

    Reply
    • Gėda ne bėda

      Aš siūlyčiau iš viso nieko nedaryti, jokių instaliacijų ir fejerverkų. Tiesa, vitrinas tegu pasipuošia, jeigu dar gyvi ir labai norisi, bet daugiau nieko! Tyla ir ramybė yra geriausia šventė.

    • Rapolas

      Pritariu šiai idėjai naujiena, gražu ir orginalu. Klaipėda valdys šiais metais su eglės idėja. Ačiū merui

  15. Dugnas

    Grubliauskai, tai ne drąsus, o visiškai idiotiškas sprendimas, atitinkantis miesto galvos kūrybiškumo lygį. Visiškas dugnas, atspindintis ir miesto viešosios įstaigos, vis neprijungiamos prie TIC ar ID situaciją. Spjūvis miestiečiams, mokantiems atlyginimus šitiems prisidauginusiems valdžiagyviams. Ir su tuo jūs pritrauksite turistus, kuriuos tyliai ruošiatės apmokestinti pagalvės mokesčiu? Ta mažute eglute? ??

    Reply
    • N

      Pritariu ŠIMTU PROCENTŲ ir dar daugiau.
      Grubliauskas GRINČAS, kuris iš (nuo pandemijos) išvargusių miestelėnų NET KALĖDAS ATIMA. Smuko turizmas – nėra iš ko į kišenes šlamančių prikišt, tai tokiu būdu išplaus gero pinigo! Ir kas čia kam neaišku? KAS PATEIKS PIGIAUSIĄ PROJEKTĄ, kurio dėka bus galima kuo daugiau nusukt (prisidengiant ale menu!) – tam papildoma premija! Ir kas ką prikiš? Menas, jau toks dalykas (kai šūdo nuo ramunės neatskiriama!), o ir kas čia išdrįs pasirodyti „neišmanėliu” ir ” kvailiu” pasakydamas, kad KARALIUS NUOGAS!!!
      Tokių gėdingų ir baisių parkų net neteko niekur (Lietuvoje) matyti. Viskur šabakštynai, viskas visur supuvę, sulūžę, baisu! O ką dar kalbėti apie smarvę, aplinkos, vandens telkinių taršą! Net į paplūdimį Klaipėdoje (laimė, kad šalia Neringa, Palanga, Latvija …) neiname – viskas išlūžę, aplink šiukšlės (nes sunku pastatyti daugiau šiukšlių dėžių prieigose, juk paskui teks išvežti, o tai pinigus kainuoja!). Ką čia dar ir bekalbėt. Miestas – puikus savo geografija, tik todėl ir pritraukia dar ŠIEK TIEK lankytojų, bet jų čia turėtų būti ŠIMTUS KARTŲ DAUGIAU!!!, nes net iki Druskininkų lygio (turistų skaičiumi) Klaipėdai kaip pėščiam iki Mėnulio! Grubliauskui NUPIRKITE KELIALAPĮ į Druskininkus, kad pamatytų, kaip turi atrodyti kurortinis miestas, o čia juk NET UOSTAMIESTIS! Gėda, tai per silpnai pasakyta!
      Penki metai gyvenu Klaipėdoje (8 metus gyvenau Vilniuje, 5 metus dirbau Kaune, gimtasis miestas – Alytus, o Druskininkai, Birštonas – visada nuolatiniai palydovai) ir didesnės BETVARKĖS dar NIEKUR NETEKO MATYTI!!! Turint tokias galimybes, bent PIRŠTĄ PAJUDINTI UŽTEKTŲ ir miestas BLIZGĖTŲ, bet čia apsoliutus nihilizmas ir NEI GĖDOS, NEI SĄŽINĖS (kur buvo sąžinė – pimpalas užaugo!!!).
      Kas kaltas? TIE KAS RENKA TOKĮ PONĄ, o vėliau dar drįsta GARSIAUSIAI PIKTINTIS. Žuvis pūva nuo galvos. TOLIAU RINKITE KROKODILĄ, nes juk reikia jam padėti PILNIAU KRAUTIS KIŠENES. Kuo didesnis krokodilas – tuo daugiau jam reikia. O šitas – su kiekvienais metais vis labiau UŽAUGA (į plotį). Ir tie, kas žavisi tokia betvarke ir mėgaujasi kai iš jų ATVIRAI TYČIOJAMASI, tai arba Stokholmo sindromas … arba – šiknoje buvę, šūdą matę ir saldžiau morkos neragavę.
      TIKRAI, Klaipėda VALDYS ŠIAIS METAIS SU EGLĖS IDĖJA (beja, ir kiekvienais kitais neblizgėjo!) – tik gaila, kad BLOGĄJA PRASME. Kam stengtis, plebėjams ir taip sueis!!!
      Ačiū, mere, kad parodote BLOGIAUSIO VADOVAVIMO, BLOGIAUSIO MIESTO VALDYMO PAVYZDĮ. Gražiai gyventi neuždrausi.

    • Pensininkas.

      Jooo…., mažvaikiai didelės eglės nėra matę, kiekviename mieste tokia stovi, o, vot, toookia, 30cm niekur kitur nepamatysi, tai pamatysit kiek žioplių suplauks tokio dyvo pažiūrėti, ir garantuotai pirma vieta Europoje už orginaliausią Kalėdų Eglę, jooo…

    • Pensininkas.

      iš nuostabos ir eglės centimetrus ne taip sumatavau, ne 30 cm, o 55 cm, bet vis tiek gerai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This