„Euronews“ akiratyje – KU sukurtos dirbtinės salos

Švietimas

Į tarptautinio TV kanalo „Euronews“ akiratį pateko Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkų vykdomas tarptautinis projektas „Livelagoons“ su dirbtinėmis salomis.

Dvi dienas Klaipėdoje su operatoriumi dirbusi programos „Smart Region“ redaktorė Aurora Velez  filmavo salas, prieš porą metų įkurdintas ir sėkmingai prigijusias Kuršių marių aplinkoje. Užfiksuota ir Klaipėdoje Jono kalnelio užutėkyje esanti sala.

KU nuotr.

Mokslininkų komandai ir jos vadovui prof. Artūrui Razinkovui – Baziukui teko neįprastas iššūkis – ne itin draugiškomis lietuviško lapkričio oro sąlygomis drauge su tarptautinio kanalo atstovais keliauti į salas, jas pristatyti bei vaizdžiai pademonstruoti jų ypatumus ir savo darbo specifiką. Kūrybinė komanda vieną iš epizodų nufilmavo ir KU Jūros tyrimų institute.

Būsimojo filmo apie KU mokslininkų kūrinį premjera per „Euronews“ kanalą, transliuojantį 150-iai šalių, preliminariai planuojama kitų metų sausio 3-iąją.

Filmo redaktorė Aurora Velez sako, jog jos atstovaujama programa sėkmingai gyvuoja jau 6 metus. Ieškodami herojų ir temų savo laidai, kūrėjai dairosi įdomių projektų, kurie kuria didelę pridėtinę vertę Europos piliečiams ir visai planetai. Taip buvo atsirinktas ir bendras Lietuvos, Vokietijos ir Lenkijos mokslininkų vandens telkinių kokybės gerinimo projektas „Livelagoons“.

Projekte dalyvaujantys mokslininkai savo šalių vandens telkiniuose įkurdino dirbtines salas, kurių misija – būti natūraliais vandens valymo filtrais. Salose pasodinta augalija šaknimis iš vandens susiurbia eutrofikaciją sukeliančias chemines medžiagas – azoto ir fosforo junginius. Pirmosios patirtys rodo, jog eksperimentinės salos atlieka ir dar vieną funkciją – tampa nauja buveine vietinei vandens florai ir faunai.

Šią vasarą viena tokia sala buvo įkurdinta ir Žardės tvenkiny.

1 Comment

  1. Akibrokštas

    Čia priėjo Kinziulis ir tarė – svarbu kad salos laivybai netrukdytų !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Regionas

Lietuvos pakrantėje vykdomi tyrimai – „Euronews TV“ akiratyje

Aplinkosauginį sąmoningumą auginantis renginių ciklas „My Sea Campaign“, kuris visą rugsėjį vyksta Lietuvos pajūryje, nestokoja ne tik vietos gyventojų bei ...
2022-09-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Fotoreportažai, Svarbu

Naująjį Žardės tvenkinį valys dirbtinė plaukiojanti sala

Trečiadienio rytą Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkai triūsė jiems neįprastoje aplinkoje – pietinėje miesto dalyje montavo pačių pagamintą dirbtinę salą, kurią ...
2021-07-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This