Ką žinome apie Klaipėdoje augančius vardinius ir proginius medžius?

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2021-11-24

Komentarų: 3

Kviečiame visus, kurie turi informacijos apie proginius bei vardinius medžius ir kurie norėtų pasisakyti šiuo klausimu, atvykti į konferenciją gruodžio 1 d., 17 val., vyksiančią Klaipėdos universiteto Jūros technologijos ir gamtos mokslų fakulteto 119 auditorijoje (Herkaus Manto g. 84, 5 korpusas).

Klaipėdos mieste įvairios bendruomenės gauna finansavimą iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Eglės seniūnaitijos bendruomenė vykdo tęstinį projektą, kurį 2021 m. pavadino „Bendruomenės jėga – pagarba žmonių puoselėtoms vertybėms“ .

2019 m. Eglės seniūnaitijos bendruomenės iniciatyva šalia Žemynos gimnazijos augančiam ąžuolui buvo pastatytas ženklas, liudijantis, kad šis medis skirtas Lietuvos persitvarkymo sąjūdžiui atminti.  Apie tai parašė „Atvira Klaipėda“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Susilaukėme vienintelio komentaro. Jį parašė Algirdas Grublys: „Graži žmonių iniciatyva pasodinti medį, tačiau Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio žmonės apie jo skyrimą Sąjūdžio atminimui nėra girdėję. Gal nereikėtų savintis skambių vardų – tiesiog sūnus privalo prižiūrėti tėvų pasodintą medį.“

Ar piliečiai, kurie 1989 m. negalėjo atsitraukti nuo televizorių, kurie gyveno euforijoje, kad po tokių sunkių ilgų metų galėtų kalbėti tiesą ir neatsidurti KGB rūsiuose, psichuškėse, pasodinę tų įvykių garbei medį, pasisavino skambų Sąjūdžio vardą? Manau, kad šis vardas priklauso visiems Lietuvos gyventojams.

Ar yra Klaipėdos miesto savivaldybės internetiniame puslapyje koks vardinių ar proginių medžių registras, kad jame galėtume įregistruoti medžius, kurie primintų įvairius įvykius? Ar toks registras reikalingas? Ar jis atitiktų šiuo metu esamus įstatymus? Štai apie ką kalbėtume konferencijos metu.

Pasirodo, kad sudarant proginių medžių sąvadą reikia vadovautis Vyriausybės nutarimu „Dėl kriterijų, pagal kuriuos medžiai ir krūmai, augantys ne miškų ūkio paskirties žemėje, priskiriami saugotiniems, sąrašo patvirtinimo ir medžių ir krūmų priskyrimo saugotiniems“.

Pagal Vyriausybės nutarimą atminimo medžiai yra priskiriami kultūros paveldo objektams ar tie, kurie turi vietovės vertingąsias savybes.

Klaipėdos universiteto biologas Egidijus Bacevičius yra surinkęs daug medžiagos apie vardinius ir proginius medžius, kurie buvo pasodinti prieš šimtą ir daugiau metų. Tai H. Gerlacho jubiliejaus ąžuolas, Kaizerio Vilhelmo II ąžuolas, Vydūno ąžuolas ir t.t., bet daugumą proginių medžių laikas jau ištrynė iš žmonių atminties. Prarasta to meto gyventojų saviraiška.

Per 30 Lietuvos nepriklausomybės metų Klaipėdos miesto gyventojai, organizacijos, bendruomenės yra nemažai pasodinę vardinių ir proginių medžių. Jei jų neįtrauksime į sąvadą, jei nesudarysime registro, taip jie „išplauks”, užsimirš. Proginių medžių sąvadą jau yra paruošęs E. Bacevičius.

Mums svarbu, kad vėlesnės kartos žinotų, kas klaipėdiečiams, kurie gyveno XX a. pabaigoje ir XXI a. pradžioje, buvo brangu, ką jie norėjo įamžinti. Kam įdomu, kiek Eglės bendruomenė žino vardinių ar proginių medžių, pasodintų jau atgavus Nepriklausomybę? Apie tai taip pat kalbėsime konferencijoje.

Eglės seniūnaitijos bendruomenė mano, kad žmonių noras įamžinti svarbias datas sodinant medžius turi būti puoselėjamas. Turime gerbti žmonių pasirinktas vertybes. Tokių medžių prižiūrėjimas neturėtų būti tik šeimos reikalas. Vardinius medžius turėtų žinoti miestas.

Malonu, kad Eglės seniūnaitijos bendruomenės projektas sutapo su gerbiamo E. Bacevičiaus vykdomais darbais. Kviečiame pasiklausyti biologo ir kitų klaipėdiečių, kurie turi ką pasakyti apie vardinius ir proginius medžius.

3 Comments

  1. Eugenija

    1989 m. Lietuvos persitvarkymo Sąjūdžio garbei savo gatvėje pasodinau klevą. 2019 m.man teko stoti į kovą su miesto savivaldybe už mano augintinio išsaugojimą ,nes buvo pasikėsinta medį nukirsti.Labai norėčiau klevą įteisinti,kad jis būtų saugotinas,puoštų mano kiemą,gatvę ir mano mylimą miestą ,primintų ateisties kartoms mūsų Tėvynės istoriją.

    Reply
  2. Egidijus

    Žinantieji ir norintieji žiniomis apie vardinius ir proginius medžius ir želdinius pasidalinti, turėtų užpildyti žemiau esančio pavyzdžio anketą, kurią patikrins sąvado sudarytojai.

    Medžio/ želdyno pasodinimo vieta: Klaipėdos mieste ar priemiestyje (gatvė, namo numeris, kiemas ir kt. žymės).
    Medžio rūšis (pavadinimas lietuvių, lotynų kalba).
    Medžių kiekis, vnt.
    Medžio/ želdyno pasodinimo metai, mėnuo ir diena (gal yra nuotraukų, spaudos žinutė ir kt. sodinimo paliudijimų).
    Medžio sodinimo paskirtis (įvykiui ar asmenybei atminti).
    Pasodinto medelio / želdyno proginis pavadinimas, pvz., Atgimimo ąžuolas, Mažvydo ąžuolas, Sąjūdžio ąžuolas ir kt.
    Žinios apie sodintoją /-us: asmenvardžiai, duomenys patikrai, atsakingas asmuo, telefonas, el. paštas ir pan.).
    Esama medžio/ želdyno būklė: sveikas ir suaugęs, apleistas, sunaikintas ir pn.

    Reply
  3. Vilija

    Virginija, puiki idėja. Sėkmės

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos prioritetas - smarvė*

Spyglys negali nepritarti visų sričių žinovės, aktyvistės, visuomenės veikėjos ir žymios politologės Virginijos Jurgilevičienės mintims, išsakytoms iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Regionas

Kaip mes sodinome medžius

Kone kasdien girdint apie plynus miškų ir pavienių brandžių medžių miestuose kirtimus, prisiminkime tuos žmones, kurie juos sodino. 1929 m. ...
2023-12-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This