Modestas Paulauskas – 20-asis Klaipėdos garbės pilietis

Miestas, Svarbu

Nors kai kurie Klaipėdos „Neptūno” fanai uostamiesčio Tarybos posėdžio išvakarėse išplatino viešus laiškus, kuriuose reiškė nepritarimą siūlymui Klaipėdos garbės piliečio vardą suteikti žinomam krepšininkui Modestui Paulauskui, politikų nuomonės tai nepakeitė.

Modestas Paulauskas. Kindral Laidoneri Muuseum nuotr.

Atitinkamas sprendimo projektas buvo parengtas gavus siūlymą, kurį Klaipėdos krepšinio federacijos vardu pateikė Algirdas Vaicekauskas.

„Krepšininkas ilgą laiką gyveno Klaipėdoje su šeima, žaidė Klaipėdos „Maisto“ komandoje 1962 metais tapo Lietuvos čempionu. Baigęs krepšininko karjerą M. Paulauskas kurį laiką treniravo „Žalgirį“. Klaipėdos miesto garbės piliečio vardą siūloma suteikti Modestui Paulauskui už aktyvų Klaipėdos miesto vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje savo darbais ir veikla sporto, visuomeninėje srityse, Modesto Paulausko indėlis Klaipėdos sporto istorijon labai didelis. Jo laimėjimų dėka Klaipėdoje 1972 metais pastatyta nauja Krepšinio mokykla (kuriai vėliau suteiktas jo pirmojo trenerio Vlado Knašiaus vardas), jo žaidimas, laimėjimai ir šlovė įkvėpė jaunuosius sportininkus Klaipėdoje žaisti krepšinį, užaugo trys Europos krepšinio čempionai (2003 m.). Klaipėdos krepšinio federacija siūlo 2022 m., minint Lietuvos krepšinio šimtmečio metus – nusipelniusiam sporto meistrui, garsiam treneriui, kūno kultūros ir sporto veikėjui, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ordino Komandoro kryžiaus kavalieriui Modestui Paulauskui suteikti Klaipėdos miesto garbės piliečio vardą”, – rašoma miesto federacijos rašte.

Siūlymui pritarimą jau buvo išreiškusios visos penkios miesto Tarybos frakcijos – toks žingsnis pagal patvirtintą tvarką yra būtinas, kad sprendimo projektas galėtų būti teikiamas miesto Tarybai.

Sprendimo projektą pristačiusi Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė teigė, kad M. Paulauskas straipsniuose vis mini, kad Klaipėda yra jo širdies miestas, svarbiausios pergalės yra pasiektos čia.

„Jis taip pat kas kartą atvažiuoja į Klaipėdą, lankosi buvusioje savo mokykloje, dabartinėje Vytauto Didžiojo gimnazijoje. Kalbama, kad įkvėpė ne vieną klaipėdietį siekti krepšinio karjeros”, – sakė E. Deltuvaitė.

Miesto Tarybos narys Vidmantas Dambrauskas teiravosi, ar yra praktika, kad vienas žmogus yra kelių Lietuvos miestų garbės pilietis. E. Deltuvaitė patikino, kad tokių atvejų yra – pavyzdžiui, Ona Skaistutė Idzelevičienė yra ir Klaipėdos, ir Telšių garbės pilietė.

„Protokolo nebuvo, bet tikiu, kad tas sprendimas buvo suderintas su federacija”, – sakė E. Deltuvaitė, sulaukusi Arvydo Vaitkaus klausimo, ar buvo prie siūlymo pridėtas Klaipėdos krepšinio federacijos posėdžio, kuriame svarstytas toks klausimas, protokolas.

„Norisi pasidžiaugti, kad tokį garbų žmogų siūlo į tokią poziciją”, – teigė Kazys Bagdonas.

„Gerbiami konservatoriai, Klaipėdos miesto tarybos nariai. Klaipėdos mieste pirmosios miesto Tarybos pirmininkas Vytautas Čepas nesulaukė jūsų palaikymo dėl garbės piliečio vardo suteikimo. Stebina faktas, kad jūs siūlote suteikti garbės piliečio vardą ir taip aktyviai palaikote suteikimą vardo tiems asmenims, kurie galbūt nėra tiek daug prisidėję konkrečiai Klaipėdai. <…> Tų asmenų, kurie prisidėjo prie Klaipėdos stiprinimo, atviros demokratijos puoselėjimo mes neįvertiname būtent jūsų, gerbiami konservatoriai, rankomis”, – sakė Alina Velykienė, informavusi, kad balsavime nedalyvaus.

„Palaikau Alinos išsakytą pastebėjimą, kad konservatorių frakcija nepagerbė vieno iškiliausių asmenų Klaipėdos mieste ir tai yra didelė gėda jiems, bet čia ne keršto diena. <…> Tai labai garbinga asmenybė, žinoma visame pasaulyje, o fanams reikėtų ne pykti, kad ji siūloma, o teikti savo pasiūlymus”, – sakė A. Vaitkus, kaip ir Nina Puteikienė siūlęs keisti tokių titulų suteikimo tvarką.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas taip pat paragino visas norinčias organizacijas teikti savo kandidatus.

Už tokį M. Paulausko įvertinimą ketvirtadienio posėdyje pasisakė 23 Tarybos nariai, susilaikė tik Ela Andrejeva.

Buvęs krepšininkas tapo 20-uoju žmogumi, kuriam Klaipėdos garbės piliečio vardas suteiktas po nepriklausomybės atgavimo. Paskutinį kartą toks pagarbos gestas miesto Taryboje buvo padarytas 2016-aisiais, kai miesto garbės piliečiu tapo Uvė Jurkštys.

INFORMACIJA

Klaipėdos miesto garbės piliečiai: Heinz Radwill (1991 m.), Jeronimas Kačinskas (1991 m.), Vytautas Jakelaitis (1998 m.), Alfonsas Žalys (1998 m.),
Peter Oertling (2002 m.), Aloyzas Každailis (2002 m.), Jonas Tatoris (2002 m.), Martinas Gusiatinas (2002 m.), Valentinas Greičiūnas (2002 m.), Narsutis Dumbauskas (2002 m.), Romaldas Idzelevičius (2005 m.), Alfredas Gytis Tiškus (2007 m.), Vytautas Paukštė (2008 m.), Vytautas Lygnugaris (2010 m.), Bernardas Aleknavičius (2011 m.), Vaclovas Straukas (2013 m.), Kazimieras Budrys (2014 m.), Ona Skaistutė Idzelevičienė (2005 m.), Uvė Jurkštys (2016 m.), Modestas Paulauskas (2021 m.).

5 Comments

  1. Asmt

    Pripažinkim, kad realybėje 99.9% visuomenės yra absoliučiai vienodai šitie garbės piliečio dalykai.

    Reply
  2. Kam reikalinga

    apklausa dėl to vardo suteikimo, jei jau nutarta suteikti? Pirma darykit apklausa, o po to balsuokit, suteikti ar ne? Čia kaip visada: mes pasitarėm, ir aš nusprendžiau.

    Reply
  3. Sėkmės be pagiežos

    Klaipėdoje garbės piliečio vardą gauna tik vyrai. Skaistute gavo, nes su vyru kartu dirbo. Per tiek metų nei vienos moters nenominavo. Pažeidžiamos lygios galimybės, reikia kontrolieriaus komentaro. Išties Velykienė teisi, Čepas Klaipėdos legenda, o Paulauskas tikra žvaigždė, bet Klaipėdos negarsino. Su visa pagarba. Mano galva vyksta kažkokie užkulisiuose žaidimai. Paprašykit paviešinti kas balsavo prieš, žinosime kas yra Klaipėdos patriotai. Pasidomėkite kode be frakcijų esantys tarybos nariai negalėjo išreikšti nuomonės, jie blokuoti ar kaip? O kur federacijos protokolas,kodel is federacijos neatsirado ne vieno zmogaus norinčio pristatyti si kandidatą? Ar Deltuvaite dirba krepšinio federacijos atstove spaudai? Gal imkit ir užprašykite atsakymų. Dar kart sakau, neneigiam Paulausko nuopelnų apskritai, bet Klaipėdos garsinime jis nieko nepadarė. Visi jo ordinai sovietiniai, vienas ordinas 2009 gautas iš Kaliningrado už nuopelnus Kaliningrado sričiai, bet biografijoje tai nutylima. Kitais metais Koningsbergas suteiks garbės piliečio vardą 🙂 Negaila, tik kad saviškių nemylim, bet bėgam iš paskos Kaunui.

    Reply
    • Anonimas

      „bet Klaipėdos garsinime jis nieko nepadarė.” o ka padare sakykim Jeronimas Kačinskas? Taip galima puse saraso isbrokuoti

  4. Gal Knašiui reikėjo duot?

    Klaipėdoje 1972 metais pastatyta nauja Krepšinio mokykla (kuriai vėliau suteiktas jo pirmojo trenerio Vlado Knašiaus vardas),

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Miesto sveikatos įstaigoms siekia gauti 7 mln. eurų paramos

Klaipėdos savivaldybė skelbė, jog parengė investicinį planą ir jau pateikė paraišką finansavimui gauti, kad Sveikatos centro veikloje dalyvaujančios miesto gydymo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This