Žiauriai su vaiku elgusis motina ir jos sugyventinis lieka nuteisti

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo tėvų teisėmis ir nesunkaus vaiko sveikatos sutrikdymo.

Anot teismo pranešimo, vaiko motina ir jos sugyventinis, kuris nėra biologinis vaiko tėvas, buvo kaltinami tuo, kad sistemingai fiziškai ir psichiškai gniuždė vaiką, žiauriai su juo elgėsi: supykę mušdavo ranka, diržu, laidu, rykšte, gumine žarna per įvairias kūno vietas, versdavo ilgą laiką klūpėti ant žirnių, pupelių, kieto pagrindo, klūpėti iškeltomis rankomis ir kitaip žiauriai smurtaudavo prieš vaiką, taip sukeldami jam fizinį skausmą. Be to, jį nuolat psichiškai gniuždė, šiurkščiai su juo bendravo ir ant jo rėkė, nepagrįstai kaltino įvairiais prasižengimais, sistemingai žemino, tyčiojosi ir užgauliojo, vadindami nukentėjusįjį necenzūriniais, įžeidžiamais žodžiais, grasindavo jį išvaryti iš namų, neduodavo jam valgyti ir kt.

Apylinkės teismas vaiko motiną ir jos sugyventinį pripažino kaltais ir už abu nusikaltimus paskyrė subendrintas vienerių metų laisvės atėmimo bausmes, jų vykdymą atidėjo vieneriems metams, įpareigodamas abu nuteistuosius per vieną mėnesį nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos atsiprašyti nukentėjusio vaiko ir visą bausmės vykdymo laikotarpį auklėti ir prižiūrėti savo nepilnamečius vaikus, rūpintis jų sveikata, juos išlaikyti. Motinos sugyventiniui paskirta ir baudžiamojo poveikio priemonė – įpareigojimas devynis mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos dalyvauti smurtinio elgesio pataisos programoje, išklausant visą vieną programos ciklą.

Abu nuteistieji su teismo nuosprendžiu nesutiko, savo kaltės nepripažino ir apygardos teismo prašė juos išteisinti, teigdami, kad byloje nėra jų kaltę pagrindžiančių įrodymų, tačiau apygardos teismas su tuo nesutiko.

„Teisėjų kolegija pažymėjo, jog natūralu, kad tėvai, ugdydami ir auklėdami savo vaikus, siekdami, kad jie būtų drausmingi, pareigingi, vaikams neklausant, nereaguojant į pastabas, neretai pakelia balsą, tačiau toks elgesys savaime baudžiamosios atsakomybės neužtraukia. Tačiau nagrinėjamu atveju byloje surinkti duomenys suponuoja išvadą, kad nuteistoji (kartu su sugyventiniu) pasirinko visiškai netinkamas vaiko drausminimo priemones, kurios pasireiškė žalingu vaiko psichiniam, fiziniam, dvasiniam ir emociniam vystymuisi fiziniu poveikiu. Motinos priešingas teisei elgesys pasireiškė netinkamu vaiko auklėjimu, ydinga taikomų bausmių sistema, nepakankama priežiūra, dėmesio vaiko poreikiams stoka. Byloje surinkti įrodymai (nepilnamečio nukentėjusiojo ir liudytojų, iš dalies – ir pačių nuteistųjų parodymai, duoti teisme ir ikiteisminio tyrimo metu, nukentėjusiojo raštai mokyklos socialinei darbuotojai ir psichologei, mokyklos direktoriaus pranešimas, ekspertizės aktas) patvirtina, kad būtent dėl nevienkartinio abiejų nuteistųjų sistemingo fizinio ir psichologinio smurto, dėl emocinių vaiko poreikių neužtikrinimo sutriko kasdienis vaiko funkcionavimas ir adaptacija. Byloje surinkta pakankamai įrodymų, kurių pagrindu būtų galima konstatuoti abiejų nuteistųjų kaltę atlikus veiksmus, dėl kurių vaikui padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas”, – rašoma teismo pranešime.

Pasak teismo, nuteistųjų kaip pateisinimas akcentuotas itin problemiškas nukentėjusiojo elgesys savaime negali pateisinti naudotų drausminimo priemonių.

Teisėjų kolegija išteisino moters sugyventinį dėl kaltinimų piktnaudžiavus tėvo teisėmis, nes nustatė, kad jis negali būti Baudžiamojo kodekso 163 straipsnyje numatytos nusikalstamos veikos (piktnaudžiavimas tėvo teisėmis) subjektu. Nukentėjusysis turėjo biologinį tėvą, iš kurio jo valdžia tėvystės teisės neatimtos, nuteistasis nebuvo įsivaikinęs berniuko, nebuvo jo oficialiu globėju ar rūpintoju, todėl  jis neturėjo tokių teisių ir pareigų vaikui, kaip kad turi jo tėvai ar oficialūs globėjai. Atsižvelgta ir į Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką, kad baudžiamoji teisė neturi būti plečiamai aiškinama kaitinamojo nenaudai.

Apygardos teismo nuosprendis įsiteisėja nuo jo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This