Kultūros fabriko tvoros išsaugoti nepavyko

Miestas, Svarbu

Šią savaitę ties savivaldybės VšĮ „Klaipėda ID“ priklausančiu Kultūros fabriku Bangų gatvėje prasidėjo tvoros griovimo darbai, nors statinį norėjo išsaugoti ir pati įstaiga, ir kaimyninio daugiabučio bendrija, o sklypo savininkai turi leidimą čia statyti naują tvorą.

Tvoros griovimas mokesčių mokesčių mokėtojams kainuos daugiau nei 11 tūkst. eurų, o VšĮ „Klaipėda ID“ direktorei apeliacinės instancijos teismas dar paskyrė mokėti ir baudą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad šį balandį pirmos instancijos teismas iš dalies patenkino antstolės prašymą ir nurodė nugriauti tarp Kultūros fabriko ir Bangų gatvėje esančio daugiabučio stovinčią tvorą.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) savavališkos statybos aktą „Klaipėda ID“ buvo surašiusi dar 2018 m. liepą, nes paaiškėjo, kad tvora statybų metu buvo pastatyta gretimame sklype. Inspekcija buvo nurodžiusi nugriauti tvorą iki 2019-ųjų sausio, vėliau terminas pratęstas iki balandžio. Iki bylos perdavimo teismui buvo surašyti trys neįvykdymo aktai, nes „Klaipėda ID“ nugriovė tik 30,2 m tvoros, o 29,56 m tebestovi.

„Klaipėda ID“ teismui bandė įrodinėti, kad daugiabučio sklypą, kuriame atsidūrė tvora, valdanti UAB „SBTF“ turi leidimą statyti tokią tvorą ir sutinka, kad ji ir toliau čia stovėtų, nes statinys esą atitinka visus leidime nurodytus parametrus, bet tai nepadėjo. Nepagelbėjo ir daugiabučių namų savininkų bendrijos „Ravelino namai“ raštas, kuriame tvirtinama, jog dauguma jos narių sutinka, jog tvora liktų ir būtų įteisinta.

Pirmos instancijos teismas nurodė, kad tvora turi būti griauna, bet neskyrė baudos tik nuo šių metų sausio „Klaipėda ID“ pradėjusiai vadovauti Eglei Songailinei. 

Tokį sprendimą Klaipėdos apygardos teismui buvo apskundusi ir „Klaipėda ID“ , ir VTPSI. Kultūros fabriką valdanti įstaiga prašė perduoti bylą nagrinėti pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo, o inspekcija pageidavo, kad E. Songailienei būtų skirta bauda. 

Birželį skundus išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Alvydas Žerlauskas konstatavo, kad pagrįstas yra tik tas, kurį pateikė inspekcija. 

Teismas akcentavo, kad naujos tvoros statybų projekto grafinėje dalyje yra „aiškiai identifikuota tiek esama savavališkai pastatyta tvora, tiek ir naujai projektuojama”, o jų abiejų vieta nesutampa ir nepersidengia.

Palikdamas nurodymą griauti tvorą šis teismas taip pat nutarė, kad yra pagrindas skirti baudą E. Songailienei, tiesa, uždelstas dienas skaičiuojant ne nuo privalomojo nurodymo datos, o nuo tos tos dienos, kai ji pradėjo vadovauti įstaigai –  šių metų sausio 6-osios. Už vieną pradelstą dieną direktorei nurodyta sumokėti tris eurus. 

„Klaipėda ID” 11 616 eurų vertės sutartį dėl tvoros griovimo su bendrove „Vaidva” pasirašė lapkričio pradžioje, o šią savaitę tvora jau buvo pradėta griauti. 

Pasak E. Songailienės, pagal gautą išaiškinimą jai bauda bus nustota skaičiuoti tada, kai bus baigti darbai ir juos priims VTPSI. 

6 Comments

  1. Magyla

    Nėra to blogo… Šitą baisią tvorą bus galima pakeisti gyvatvore ant teisėtos sklypų ribos, ir visi bus laimingi.

    Reply
  2. Aivaras

    Saunuoiai, tai ir toliau, tegul tie sudini civiliai zino savo vieta.

    Reply
  3. Jo

    Nei vieno teisingo sprendimo, inspektoriaus ir teisėjo, galėjo per mediaciją pasirašyti taikos sutartį visi proceso dalyviai ir tuo viskas būtų pasibaigę, keista ?

    Reply
  4. Anonimas

    Jeigu sutikimus davė visi daugiabučio 1 aukšto butų savininkai, prie kurių langų priešais stovėjo tvora, tuomet statybų inspekcija yra kvailų formalistų kontora. Teismą tokie sprendimai taip pat nepuošia.

    Reply
  5. T

    Toliau taškomės mokesčių mokėtojų pinigais.

    Reply
  6. Joris

    11 616 eurų- mums ne suma, ši tvora- vienintelė bėda mūsų mieste belikusi. O pinigų švaistymas mums toks savas, mielas pasidaręs…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas

Kultūros fabrikas skelbia paieškų kampaniją

Kūrybinių industrijų inkubatorius „Kultūros fabrikas“ (KUFA) dešimtmečio proga skelbia kampaniją „(pa)ieškomas“. Pagrindinė Kultūros fabriko misija nuo pat jo įkūrimo pradžios ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This