Žuvusios manekenės artimieji: „Mūsų siekis – ne bausmė”

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teismas antradienį surengė eilinį uždarą posėdį  manekenės Dovilės Didžiūnaitytės žūties byloje. Prieš posėdį žurnalistų pakalbinti liudyti atvykę merginos mama ir dėdė teigė, jog nors kaltinamiesiems šis procesas tikriausiai panašus į šou, jų tikslas nėra bausmė. Visgi esminis nukentėjusiųjų siekis negali būti pasiektas, nes teismas yra nusprendęs, kad visuomenė negalės sužinoti visų tragedijos detalių. 

Dovilės Didžiūnaitytės mama Daiva Didžiūnaitytė ir dėdė Arūnas Pakulevičius antradienį atvyko liudyti teisme. Martyno Vainoriaus nuotr.

Byla dėl 2017 m. lapkritį iš viešbučio „Amberton Klaipėda” 14-ojo aukšto iškritusios 22-iejų manekenės Dovilės Didžiūnaitytės žūties aplinkybių buvo pradėta nagrinėti dar pernai sausį. Jau pirmame posėdyje iškilo klausimas dėl bylos nagrinėjimo uždarame posėdyje.

Medikas Aivaras Miltenis šioje byloje kaltinamas išžaginimu, o žinomas prodiuseris Ričardas Pinikas – neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, poveikiu liudytojui bei fizinio skausmo sukėlimu.

Jau pirmame posėdyje bylą nagrinėjančiam teisėjui Svajūnui Bliudsukiui iškėlus klausimą dėl uždarų posėdžių, tokią iniciatyvą palaikė ir prokurorė Diana Baltrūnaitė-Petkevičienė, ir kaltinamųjų advokatai. Tik manekenės artimųjų advokatas Gintaras Černiauskas reikalavo viešų posėdžių, bet teismo tai neįtikino. 

Aivaras Miltenis (dešinėje) ir jo advokatas Henrikas Mackevičius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Antradienį liudyti atvykusi D. Didžiūnaitytės mama Daiva Didžiūnaitytė sakė esanti įsitikinusi, jog visas procesas galėjo trukti gerokai trumpiau.

„Matyt, buvo kokios intencijos tam, nes mes norėjome, kad visuomenė sužinotų tas detales”, – teigė ji, paklausta, kaip vertina teismo sprendimą bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose. 

„Teismas sako, kad saugo Dovilės privatumą, jos asmeninį gyvenimą. Manau, kad per tuos keturis metus Dovilės asmeninis gyvenimas jau buvo išnarstytas iš visų pusių įmanomų – iš blogųjų, iš gerųjų, iš visokiausių. Ir slėpti teismo procese mes neturime ko. Jei kažkas turi ką slėpti, todėl teismo posėdžiai ir uždari nuo visuomenės. Mes norėjome kalbėti atvirai su visuomene ir kalbėti apie tai, kad tokie dalykai nesikartotų ir kaip užkirsti tam kelią. Siekis mūsų ir ne bausmė. Bausmę nustato teismas – kaltas, nekaltas. Mes norėjome tiesos, sužinoti, kas įvyko iš tiesų ir kad visuomenė sužinotų, kas atsitiko, kas ateityje taip nebeįvyktų kitoms merginoms. Kad yra tokių žmonių, tokių pavojų, kad yra daugybė dalykų gyvenime, kurių reikia saugotis, į kuriuos negali eiti atvira širdimi. Mums aiškėja, bet kol negalime sakyti kas”, – jai antrino D. Didžiūnaitytės dėdė Arūnas Pakulevičius. 

Ričardas Pinikas, siekdamas išvengti žiniasklaidos dėmesio, į teismo salę atbėgo jau prasidėjus posėdžiui. Martyno Vainoriaus nuotr.

Nei mama, nei dėdė sakė niekada nematę bei nepastebėję, kad D. Didžiūnaitytė be saiko būtų vartojusi alkoholį ar narkotikus, kaip bando pateikti kai kurie asmenys.

„Jei žmogus turi problemų, iš karto pamatai, mūsų amžius jau ne toks, kad nepamatytum, jei kažkas negerai”, – sakė A. Pakulevičius. 

Žuvusios mama ir dėdė sakė iki šiol nesulaukę kaltinamųjų atsiprašymų. 

„Jie tikriausiai nemato reikalo atsiprašyti, nemato, dėl ko atsiprašyti. Sprendžiant iš to, kas vyksta teismų posėdžiuose, jiems tai yra šou, o mums tai yra skausmas, vėl prisiminimai, viskas kiekvieną dieną sugrįžta atgal, o jiems tai yra šou. Apie kokius žmogiškus dalykus galime kalbėti?” – sakė A. Pakulevičius. 

Artimiesiems atstovaujantis advokatas G. Černiauskas teigė, kad šiais metais procesas tikrai nesibaigs. Jo metu dar turi būti apklausti ir ekspertai, reikės pasiruošti baigiamosioms kalboms. Be to, teismas turi teisę iki 45 dienų atidėti nuosprendžio paskelbimą. 

Tokios pat nuomonės laikosi ir kaltinamųjų advokatai Julija Manako-Galminė ir Henrikas Mackevičius. 

Šią bylą sudaro 29 tomai – beveik 6000 lapų. 

3 Comments

  1. anonimas

    blogiause tai.kad tyrejai. prokurorai .ir teisejai .neatsako uz savo sprendimus ..gali daryti ka nori .apginti nusikaltusius iskrypelius .o aukas zeminti .sakyti kad jos pacios kaltos kodel europoja prievartautojai baudzemi .o lietuvoja nebaudzemi .kodeksas tas pats ..mes esame europoja .. kitoj respublikoj .jau jie seniai atlikinetu .paskirta reale bausme .labai blogai .kad musu prezidentui neidomu .kaip lietuvoja vykdomas kabutese teisingumas .stiprybes zuvusios .mergaites artimiesiems

    Reply
  2. Daina

    Jei būtų mano valia, aš TOKIEMS degradams tokį šou surengčiau, kad ilgam prisimintų. O kad tokie šlykštūs eržilai veisiasi būtent Klaipėdoje – nesistebiu. Žinant šio miesto alfa patinus.

    Reply
  3. Anonimas

    Užuojauta ir stiprybės žuvusiosios artimiesiems. Milteniai ir pinikai… baisu kai tokie savanaudžiai ir neįrodyti žudikai laisvėje išsidirbinėja. Mūsų teisingumas ir masiulius lasivėja palieka, už tai pasodina tuos kurie menkesnius nusikaltimus padaro.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nuteistieji R. Pinikas ir A. Miltenis - jau Šiaulių kalėjime

Modelio Dovilės Didžiūnaitytės žūties byloje realiomis laisvės atėmimo bausmėmis nuteisti Ričardas Pinikas ir Aivaras Miltenis ketvirtadienį konvojuoti į Šiaulių kalėjimą. ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Gautas pirmasis kasacinis skundas manekenės byloje

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pranešė, kad trečiadienį gavo manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byloje nuteistojo Ričardo Piniko gynėjo advokato Dariaus Kurpavičiaus kasacinį skundą. ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Manekenės žūties byloje bausmės lieka tokios pačios

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs apeliacinius skundus, ketvirtadienį paskelbė nuosprendį manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byloje. Kolegija, kurią sudarė teisėjai Kristina Kakurinė, Dalia ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This