Prašo, kad Nacionalinio saugumo komisija įvertintų „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutartį

Politika

Susisiekimo ministras Marius Skuodis kreipėsi į Nacionalinio saugumo komisiją prašydamas įvertinti bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ ir Baltarusijos bendrovės „Belaruskalij“ sutartį, pagal kurią per Lietuvą gabenamos baltarusiškos trąšos. Komisijos prašoma įvertinti, ar ši sutartis atitinka nacionalinio saugumo interesus.

Pasak ministro, baltarusiškų trąšų gabenimas per Lietuvą pagrįstai kelia ne vieną nacionalinio saugumo klausimą, todėl nutarta kreiptis į Nacionalinio saugumo komisiją, kad šios sutarties tolesnis vykdymas būtų įvertintas iš esmės.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis. Martyno Vainoriaus nuotr.

JAV iždo departamentas šiais metais sankcijas Baltarusijai skelbė net tris kartus: nuo šių metų birželio į JAV sankcijų sąrašą įtrauktos 9 Lietuvos transporto sektoriui aktualios įmonės. Rugpjūtį JAV paskelbė Baltarusijai naujas sankcijas, kurios įsigalioja nuo gruodžio 8 d. Į sankcijų sąrašą įtrauktos įmonės: „Belaruskalij“, „Belkaztrans“ ir „Absolutbank“. Šios sankcijos taikomos visoms kalio trąšoms. 2021 m. gruodžio 2 d. svarbiausias sankcijų objektas buvo glaudžiai su „Belaruskalij“ susieta „Belorusskaya Kaliynaya Kompaniya“. Vasarą įvestos ES sankcijos negalioja iki birželio mėn. pasirašytoms tęstinėms sutartims.

Kadangi JAV sankcijos tiesiogiai Lietuvos bendrovėms netaikomos, tolesnis trąšų gabenimas priklausys nuo sankcijų režimo, valstybės institucijų sprendimų bei bankų pozicijos dėl „Belaruskalij“ atliekamų mokėjimo pavedimų tvarkymo.

1 Comment

  1. GintarasR

    Apie sankcijas, įvestas JAV prieš baltarusiškų trąšų eksportą ministras žinojo ir kartu su visa Vyriausybe joms rengėsi nuo šių metų rugpjūčio mėnesio, kai JAV informavo apie sankcijas ir pasirengimo jų įvedimui laikotarpį iki gruodžio 8d.

    SM ministrui pavaldžios įmonės LG ir KVJUD rengėsi sankcijų įvedimui taip, kaip procesui vadovavo ministras. LG susitaria su Belaruskalij, kad dzin tos JAV sankcijos, mes dirbam vežam toliau, o KVJUD vadovas paviešina, kad baltarusiškų trąšų krova galimai vyks ir kovo mėnesį. Nesakau gerai tai ar blogai, nes sankcijinė lazda su dviem galais visada, vienu galu užtvoji, kitu gauni ir pats. Bet sakau, kad juokinga. Šitiek laiko buvo duota pasiruošimui – ir jokių sprendimų, jokio veiksmų ir priemonių įgyvendinimo plano, galimai jokių veiksmų dėl sankcijų patiriamų nuostolių Lietuvos pusėje kompensavimo. Bet jeigu buvo su JAV susitarimai dėl verslo ir valstybės patiriamų nuostolių kompensavimo – ar tikrai kompensacijos bus realizuojamos, jeigu trąšos yra kraunamos toliau, po sankcijų įsigaliojimo? Čia gerokai kiečiau už Rengės ruoźo aferą gali nutikti.

    Ir ką jau čia komisijai tirti? Nebent kas smėlio dėžėje melagis – ar LG vadovas, aiškinantis kad tikrai-tikrai informavo Landsbergį ir Skuodį, kad ruošiasi aptarnauti Baltarusijos trąšų eksportą ir po sankcijų įvedimo, t.y. nusprendė nesilaikyti sankcijų ir vykdyti nuosavą, nepriklausomą nuo Vyriausybės užsienio politiką. Arba kažkokius vėjus mala abu ministrai, visuomenei tvirtinantys, kad LG apie savo ketinimus ministrų neinformavo. Carstvo-Gosudarstvo, arba valstybė valstybėje, kaip jau kelis dešimtmečius yra vadinami Lietuvos Geležinkeliai 🙂

    Bus labai įdomu komisijos tyrimo išvadas paskaityti, nes kito būdo išsiskalbti reputacijas nebėra. Vien akių vartymas ekranuose nelabai įtikina, o vakarietiška politinė kultūra žino ir naudoja ir tokį judesį, kaip susikompromitavusio asmens atsistatydinimas. Bet tai ten…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This