Girulių miškui ir toliau žadama apsauga?

Miestas, Svarbu

Specialiame pasitarime dėl Girulių miško išgirstas Klaipėdos savivaldybės atstovų patikinimas, jog neatsisakoma idėjos apsaugoti šio ploto specialiu statusu. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Penktadienį surengtame specialiame pasitarime dėl Girulių miško vertingųjų savybių nustatymo dalyvavo savivaldybės administracijos ir Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkai – kalbėta, kokios galimybės jį apsaugoti nuo pramonės plėtros ir galimos jos žalos. 

Primename, kad 2020 metų birželio 22-osios vyriausybės nutarimu patvirtintas ypatingos valstybinės svarbos projekto vystymo planai, pagal kuriuos Klaipėdoje turėtų būti sudarytos sąlygos naujo geležinkelio terminalo plėtrai ir numatytos tam tinkamos teritorijos. Girulių miškas centrinės valdžios atstovų manymu, galėtų būti viena iš jų, darbams atlikti reikėtų iškirsti 30-50 hektarų miško. 

Uostamiesčio valdžia į tuometinio premjero Sauliaus Skvernelio ir susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus pasirašytą dokumentą atsakė specialiu raštu, kuriuo informavo vyriausybę apie nutarimo prieštaravimą miesto bendruomenės interesams. 

2020-ųjų rudenį Klaipėdos savivaldybė atliko gyventojų apklausą dėl planų Girulių miške įrengti Pauosčio geležinkelio kelyną, savo nuomonę šiuo klausimu pareiškė beveik 15 tūkst. klaipėdiečių, absoliuti dauguma nepritarė vyriausybės sumanymui.

Po tokių rezultatų svarstyta idėja mišką saugoti suteikiant jam draustinio statusą, tačiau ji Klaipėdos miesto taryboje prieš metus atmesta, tačiau diskusijos nenutrūko. 

Pasitarime dalyvavęs KU Jūrinių tyrimų instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas Sergejus Oleninas „Atvirai Klaipėdai“ sakė susidaręs įspūdį, jog miesto valdžia siekia apsaugos statuso Girulių miško ir yra pasiruošusi saugoti jį nuo naujo geležinkelio mazgo įrengimo ir galimos šių darbų žalos gamtai.

„Sutarta rinktis sausį ir ieškoti galimybių, kaip atlikti tyrimą, kuris taptų pagrindu mišką pripažinti mišką saugoma teritorija“, – sakė mokslininkas. 

Jis pabrėžė, kad tam tikri Girulių miško požymiai – medžiais apaugusios kopos ir pelkėse augantys lapuočiai – jau dabar atitinka Europinės svarbos buveinės vertybių aprašus, šias aplinkybes taip pat būtų galima išnaudoti tikslo siekimui.

Sergejus Oleninas atkreipė dėmesį, kad miesto ribose esanti saugoma teritorija pridėtų Klaipėdai vertės – pasaulyje yra tokių pavyzdžių. 

„Saugomos teritorijos statusas nereiškia, kad ten įsigalios griežti apribojimai. Tai būtų tam tikra gamtos ir miesto darna.

O jeigu kas nors abejoja Girulių miško svarba miestiečiams, reikėtų prisiminti netolimoje praeityje taikytus karantino apribojimus – daugumai Klaipėdos gyventojų ši vieta tapo geriausia vieta atsipalaiduoti nuo įtampos“, – po pasitarimo pasakojo Sergejus Oleninas.

Su pasitarime dalyvavusiais savivaldybės atstovais susisiekti nepavyko – susitikimas baigėsi sulig trumpesne darbo diena penktadienį.

5 Comments

  1. Jep... Tiesiog...

    „Saugomos teritorijos statusas nereiškia, kad ten įsigalios griežti apribojimai. Tai būtų tam tikra gamtos ir miesto darna.” NT rinkai pristatė?.. ???

    Reply
  2. Laiko dvasia

    Žiūrint iš dabarties laiko dvasios pozicijų būtent tai, kad, cituoju: ” daugumai Klaipėdos gyventojų ši vieta tapo geriausia vieta atsipalaiduoti nuo įtampos” gali nulemti Girulių girios sunaikinimą.

    Reply
  3. PRARASTAS GIRULIŲ MIŠKO STATUSO ŠANSAS

    O kur jūs buvot, kai Klaipėdos miesto savivaldybės taryba šį rudenį ėmė ir patvirtino Klaipėdos miesto bendrąjį planą be jokio Girulių miško statuso?..

    Reply
  4. GintarasR

    Girulių bendruomenė tikrai prisideda prie KU iniciatyvos Girulių miško išsaugojimo klausimu, nes labai gerai žino, kad LR BP yra numatoma multimodalinio terminalo statyba miške (Šiaurinėje miesto dalyje), jeigu bus vystomas giliavandenis uostas. Prašome visų klaipėdiečių paremti aktyviu dalyvavimu šią KU idėją. Tik mes kartu galim parodyti mieto Tarybai, kad toks brandus, bet protėvių rankom sodintas ant smėlio miškas mieste yra unikali vertybė. Visi tai įvertinot, kai Girulių miškas buvo vieta atsigauti nuo uždarymo per karantinus. Draustinio statusas mums leis mišką naudoti poilsiui, pažintinėms ir mokslo veikloms, bus pėsčiųjų ir dviračių gruntiniai ir smėlio takai, dar turim idėjų dėl gydomojo miško, sekdami vokiečių pavyzdžiu. Bet jei pasirinksit kebabines miške – tai kebabines ir turėsit, nes atsisakymas steigti draustinį ir buvo toks – mes, t.y. miesto valdžia, ten nieko statyti negalėsim.

    Klaipėdiečiai – neprasileiskit šito.

    Reply
  5. Ačiū

    KU mokslininkams ir dėstytojams, Sergejui Oleninui

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Pasirodė pirmosios naujos Klaipėdos kultūros apraiškos*

Žinia, dabartinė uostamiesčio valdžia siekia, kad menas nebūtų ale frace de scheiko, o būtų suprantamas paprastai liaudžiai, lenininio etalono. Ir ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This