Lietuviai ir latviai vienija jėgas kovoje prieš plastiku užterštą pajūrį

Aplinkosauga

Nors skambinant pavojaus varpais dėl plastiku užtvindytų vandenynų prožektoriai pirmiausiai nukreipiami į Aziją ir Afriką, mokslininkai kviečia plačiau atmerkti akis įvertinat ekologines problemas ir mūsų pajūryje. Šiukšlių, kurios randamos pakrantės ruože Lietuvoje, kiekis net 7 kartus viršija europinę normą, apibrėžiančią gerą paplūdimio būklę. Latvijos pajūryje situacija dar aštresnė, o pastaraisiais metais stebimos taršos didėjimo tendencijos neprideda optimizmo.

Poreikis – bendra monitoringo sistema

100 metrų Baltijos jūros pakrantės ruože Lietuvoje vidutiniškai aptinkami 146 vnt. įvairių šiukšlių – tuo tarpu nustatyta europinė siekiamybė būtų neviršyti 20-ies vienetų. Latvijoje minėtas rodiklis siekia net 245 vnt.

Įvertinę, kad Lietuvoje ir kaimyninėje Latvijoje nėra bendros jūrinių šiukšlių monitoringo sistemos, mokslininkai šių metų pradžioje ėmėsi ieškoti sprendimų drauge – tam pasitelktas 2014-2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos programos projektas „ESMIC“ (LLI-525 Plastiko taršos vertinimas, monitoringas ir mažinimas Latvijos-Lietuvos pajūryje taikant inovatyvias priemones ir sąmoningumo kėlimą). Projektas bus vykdomas iki 2022 m. spalio.

Į veiklas drauge su Klaipėdos universitetu (KU) įsitraukė Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas, Latvijos vandens ekologijos institutas prie Daugpilio universiteto, Aplinkos švietimo fondas Latvijoje (FEE Latvia).

Tyrimai – keliais frontais

Projekto „ESMIC“ dėmesio centre yra plastikas, kurį organinės kilmės sąnašos, išmetamos į pakrantę, pritraukia tarsi gaudyklės, tad mokslininkai yra nusiteikę ateityje ieškoti sprendimų, kaip pajūryje būtų galima pašalinti dumblius, o su jais – ir dalį šiukšlių.

Rinkdami smėlio ir dumblių mėginius Klaipėdos, Klaipėdos rajono ir Palangos savivaldybių paplūdimiuose, laboratorijose aiškindamiesi, kas sudaro paplūdimiuose esančias sąnašas, koks kiekis jose susikaupia jūrinių šiukšlių, Klaipėdos mokslininkai dirbo visą vasarą. Siekiant gauti daugiau objektyvių duomenų taip pat buvo pasitelkti dronai ir iš palydovų gaunama informacija.

Stebėjimus savo šalies pakrantėje atliko ir projekto partneriai iš Latvijos, vykdantys tęstinę „My Sea“ kampaniją, kurios metu pajūryje renkamos šiukšlės, analizuojamos jų rūšys. Per 10 metų latviai yra atlikę 395 išvykstamuosius tyrimus, kurių metu surinkta apie 83 tūkst. įvairių šiukšlių.

Šiemet latviai pajūryje surinko apie 11 tūkst. vienetų šiukšlių. Kaimynams itin didelį susirūpinimą kelia tai, kad šis skaičius per pastaruosius 4 metus išaugo 15 proc., nors pajūrio savivaldybės deda nemažai pastangų plėtojant atliekų tvarkymo sistemą, edukuojant visuomenę. Šiemet 100 m Latvijos pajūrio ruože vidutiniškai buvo aptikta 266 vnt. šiukšlių, o visoje randamų objektų mozaikoje plastikas užima iki 59 proc. Plastiko randama kiekvienos ekspedicijos metu – dažniausiai tai būna įvairių objektų fragmentai, plastiko maišeliai.

Didelę dalį Latvijos pajūrio šiukšlių „juodojo dešimtuko“ sudaro nuorūkos. Situacija Lietuvoje – panaši. Mokslininkai pastebi, kad dar nemaža dalis visuomenės apskritai nežino, kad nuorūkose yra plastiko. Dar viena problema – tokiose šiukšlėse aptinkamos toksiškos organizmams medžiagos, kurios paskleidžiamos smėlyje ar vandenyje.

Stebi plastiko migraciją
Organizatorių nuotr.

„Šiukšlės sienų neturi – neatsakingai numestos jos labai lengvai gali būti pernešamos iš vienos šalies į kitą. Tai itin akivaizdu aptinkant pajūryje švenčių atributikos pėdsakus – akimirkos džiaugsmą dovanojantys ir į dangų paleisti balionai labai greitai atsiduria vandenyje ir smėlyje. Akis bado ne tik šiukšlių vaizdas – taip pat kyla ir įvairių grėsmių tiek gyvūnijai, tiek žmogui“, – pranešime cituojamas KU Jūros tyrimų instituto mokslininkas dr. Arūnas Balčiūnas.

Mokslininko teigimu, netgi namų renovacija, kai tinkamai neapsaugomos statybos darbų aikštelės, tampa vienu iš taršos šaltinių – izoliacinių medžiagų dalelės aptinkamos ir pajūryje. Vykstant irimo procesams stambesni plastiko objektai virsta mikroplastiku, kurio eliminuoti iš aplinkos šiuo metų neturima efektyvių būdų. Tad projekto „ESMIC“ partneriai akcentuoja, jog prevencinės priemonės, visuomenės sąmoningumo didinimas, į tvaresnį vartojimą nukreiptų verslo modelių generavimas ir tokių iniciatyvų palaikymas yra itin svarbūs.

„ESMIC“ projekto partneriai jau inicijavo du teminius renginius, kuriuose dalyvavo savivalda, už paplūdimių priežiūrą ir visuomenės sveikatą atsakingos tarnybos, plastiko gamintojai, maitinimo įmonės ir kitos organizacijos.

Spalio mėnesį įvykusio susitikimo metu dėmesio centre buvo vasarą mokslininkų atliktų tyrimų rezultatai, o gruodžio 3 d. organizuotas forumas „Vienkartinis plastikas Lietuvos ir Latvijos pakrantėse: iššūkiai ir sprendimai“ sukvietė platesnei diskusijai, prie kurios prisijungė virš 50 dalyvių iš Lietuvos ir Latvijos.

Į vandenynus iš Europos patenkanti plastiko šiukšlių dalis 2019 m. duomenimis siekė 0,6 % – visgi Senajame žemyne siekiama demonstruoti reikiamą pavyzdį ir imamasi griežtų priemonių suvaldant situaciją. 2021 m. liepos 3 d. įsigaliojusios ES direktyvos dėl tam tikrų plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo dėka plastikinius puodelius ir kitus vienkartinius indus, šiaudelius, ausų krapštukus keičia tvaresnės alternatyvos.

Svarbiausius direktyvos aspektus forumo metu pristačiusi Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės atstovė Saulė Deveikytė atkreipė dėmesį, kad nuo 2023 m. plastiko ir tabako industrijų atstovai turės užtikrinti žymų finansinį indėlį drauge su savivaldybėmis tvarkant atliekas ir šviečiant visuomenę. Griežtėjantys reikalavimai keis technologinius procesus – 2030 m. gaminant plastikinius gėrimų butelius turės būti panaudota mažiausiai 30 proc. perdirbto plastiko.

Greta didelių – ir mažos iniciatyvos

Lietuva yra viena nedaugelio šalių ir viena pirmųjų ES įdiegusi perdirbamos taros depozito sistemą, kurios paskatinti pozityvūs pokyčiai mažinant netvarkomų atliekų kiekius yra labai akivaizdūs. Matoma teigiamų ženklų ir kitose srityse siekiant integruoti tvaresnius vartojimo modelius.

Klaipėdoje vykusiame forume savo istorija pasidalijo „Cup Cup“ iniciatyvą plėtojanti Valdonė Daugėlaitė-Šuškevičė, pristačiusi sprendimą viešojo maitinimo įstaigomis, festivaliams ir kitiems renginiams, kurie siekia pereiti prie vienkartinio plastiko taršos mažinimo. Iniciatyva gimė matant grėsmingus skaičius – anot V. Daugėlaitės-Šuškevičės, daugiau nei 40 mln. vienkartinių kavos puodelių Lietuvoje tampa šiukšlėmis. Siūloma vienkartiniams plastikiniams puodeliams alternatyva – popierinis puodelis. Visgi tokios taros tvarumo įspūdis apgaulingas, nes jo gamybos technologijai reikalingas ir plastikas. Tad vos 1 proc. popierinių puodelių yra perdirbami.

Socialinės iniciatyvos „Kūrybos kampas 360°“ įkūrėjas Giedrius Bučas su forumo dalyviais pasidalijo šią vasarą organizuoto žygio, kurio metu buvo renkamos šiukšlės, rezultatais.

Projektas apėmė visą Lietuvą, tačiau vien keliaudami per Kuršių neriją, kuri yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, buvo surinkta apie 75 kg šiukšlių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

„Ignitis renewables“ kviečia išsaugoti Baltiją

Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ palaiko ekspediciją „Išsaugokime Baltiją“ ir kviečia atkreipti dėmesį į jūros ekologinę būklę ir drauge ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Baltijos” atgimimas: jau ėmėsi detaliojo plano (atnaujinta)

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi žadėtų veiksmų – keisti žemės ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Ką pasakoja archyvas, Svarbu

Pačiame miesto centre – be kanalizacijos ir vandentiekio

1950-ųjų rudenį ir žiemą Klaipėdos valdžios akiratyje buvo atsidūrę viešbučiai. Ir esą pavyzdingai veikęs „Baltijos“ vardą gavęs buvęs „Hotel zur ...
2023-09-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This