Už NT sandorius grynaisiais – baudos

Verslas

Nekilnojamojo turto (NT) pirkimų–pardavimų rinkoje apie 26,5 proc. atsiskaitymų vis dar sudaro grynieji pinigai. NT sektoriaus strateginę analizę atlikę ir išnagrinėję per 11 tūkst. NT pirkimo ar įsigijimo sandorių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai skaičiuoja, kad grynieji pinigai sudarė mažiausiai 169 mln. eurų nuo visų atsiskaitymų, kurių bendra vertė siekia 638 mln. eurų.

Asociatyvi Martyno Vainoriaus nuotr.

Ekspertų vertinimu, aktyvūs atsiskaitymai grynaisiais pinigais NT sektorių daro pažeidžiamą ir ypač padidina pinigų plovimo rizikas, tačiau tik maža dalis NT rinkos vykdo pinigų plovimo prevenciją, dalis jų jau gavo baudas.

„Dalis NT sektoriuje veikiančių įmonių ar brokerių net nežino, kad privalo teikti informaciją FNTT apie atsiskaitymus grynaisiais pinigais nuo 15 tūkst. eurų ar apie paskirtus asmenis, vykdysiančius pinigų plovimo prevenciją. Tačiau, FNTT vertinimu, yra ir specialiai šios įstatyme numatytos prievolės vengiančių subjektų NT rinkoje, nenorinčių prarasti klientų, kurie už perkamą būstą atsiskaito grynaisiais pinigais“, – pranešime cituojamas FNTT direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas.

Pastebima, kad atsiskaitymai grynaisiais pinigais yra patogi priemonė legalizuoti nusikalstamu būdu įgytas lėšas, didinti šešėlį ir vengti mokesčių, sutartyse nurodant mažesnę kainą, nei ji iš tiesų buvo sumokėta. Sandorių kontrolė tampa sudėtinga, o NT pardavėjai nesidomi klientų pinigų kilme ir pačiais klientais.

Atlikta analizė parodė, kad iš atrinktų 64 NT statybos bendrovių, tik penkios iš jų bent kartą FNTT pateikė pranešimus apie atsiskaitymus grynaisiais pinigais, kurių suma lygi ar viršija 15 tūkst. eurų. Iš 30 patikrintų NT agentūrų, tokius pranešimus bent kartą pateikė tik 5 agentūros.

Iki šių metų gruodžio pradžios visoje Lietuvoje buvo patikrintos 23 NT agentūros, 18 statybos įmonių, 1 įmonė, prekiaujanti kitu turtu grynaisiais pinigais. Pažeidimų požymiai nustatyti 32 tikrintuose subjektuose.

Pastebėta, kad būtent informacijos neteikimas FNTT yra vienas šiurkščiausių įstatymo pažeidimų, kadangi tokiu atveju nei įtartini sandoriai, nei klientų atsiskaitymai grynaisiais pinigais stambiomis sumomis nėra prevenciškai išanalizuojami FNTT pareigūnų. 

Patikrinimų metu nustatyti duomenys buvo perduoti Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pažeidimų nagrinėjimo komisijai, kuri vertina šio įstatymo pažeidimus ir sprendžia, kokia poveikio priemonė yra jiems proporcinga. Darbą pradėjusi komisija jau apsvarstė penkiolikoje įmonių ar agentūrų užfiksuotus pažeidimus.

Direktoriaus sprendimais 15-kai NT įmonių jau skirtos poveikio priemonės: 12 įmonių skirtos piniginės baudos, taip pat skirti 3 įspėjimai. Mažiausia skirta bauda siekė kiek daugiau nei 2,7 tūkst. eurų, didžiausia paskirta bauda – per 55 tūkst. eurų. Baudą gavę subjektai turi teisę apskųsti FNTT skirtą poveikio priemonę.

FNTT už sistemingus, šiurkščius ar pakartotinius Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pažeidimus įpareigotiesiems subjektams (kurie nėra finansų įstaigos) gali skirti įspėjimus, kitas poveikio priemones arba baudas iki 1,1 mln. eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Nors pernai butų ir namų parduota mažiau, jų kainos augo

2023 metais bendras nekilnojamojo turto (NT) sandorių skaičius rinkoje reikšmingai mažėjo. Nepaisant to, būsto kainos ir toliau augo, sako Registrų ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This