Per dvi Kalėdų dienas Klaipėdoje – 66 nauji COVID-19 atvejai

Koronavirusas, Svarbu

Sekmadienį, antrąją Kalėdų dieną, šalyje patvirtinti 639 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai, iš kurių 21 – Klaipėdoje, skelbia Lietuvos statistikos departamentas. Per abi Kalėdos dienas COVID-19 liga Klaipėdoje buvo diagnozuota 66 žmonėms.

Klaipėdoje – be mirčių

Savaitinis naujų ligos atvejų skaičius šalies mastu sumažėjo 16,5 proc., Klaipėdoje – 4,4 proc. Uostamiestyje sumažėjo ir susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklis – nuo 1089,5 atvejo iki 1039,2, o šalyje jis sumenko nuo 731,3 iki 724 atvejo.

Pagal šį rodiklį Klaipėda tarp visų savivaldybių lieka penktoje vietoje nuo galo. Geriausia padėtis ir toliau yra Neringoje (82,4), o į blogiausią vėl sugrįžo Druskininkai su 1546 atvejais.

Sekmadienį Klaipėdoje nuo COVID-19 nemirė nė vienas žmogus. Palmiros Mart nuotr.

Per praėjusią parą dėl SARS-CoV-2 ligos į ligonines paguldyti 66 pacientai. Šiuo metu iš viso ligoninėse yra 1161 toks ligonis – 18 daugiau nei parą prieš tai, iš jų 110 gydomi Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – 5 mažiau nei sekmadienį.

Klaipėdos universitetinė ligoninė praneša, kad šiuo metu gydo 67 koronavirusine infekcija sergančius Covid-19 pacientus, iš kurių tik 16 yra paskiepiję. 55 pacientai gydomi infekciniame Covid skyriuje, iš jų 31 skiriama deguonies terapija. 12 pacientų gydomi reanimacijos skyriuje, visiems jiems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Per praėjusią parą mirusiųjų nuo COVID-19 sąraše atsidūrė 13 žmonių, iš kurių pasiskiepiję buvo trys, priklausę 60-99 metų amžiaus grupėms. Klaipėdoje praėjusią parą mirčių išvengta, čia aukų skaičius išlieka 333, o Lietuvoje koronavirusas iki šiol nusinešė 7304 gyvybes.

Šiuo metu šalyje šia infekcine liga serga 19 909 gyventojai, pasveiko 478 405 , tarp jų – 33 778 klaipėdiečiai: per parą pasveiko 22 uostamiesčio gyventojai. Šiuo metu dar serga 1311 klaipėdiečių.

Antrąją Kalėdų dieną šalyje iš viso pasiskiepijo 336 žmonės, daugiausiai – 261 – skiepijosi trečiąja, sustiprinančia doze. Klaipėdoje skiepijama nebuvo.

Arba – trečioji dozė, arba – testavimasis

Jau nuo rytojaus, gruodžio 28 d., darbuotojai, kurie yra paskiepyti nuo COVID-19 prieš daugiau nei 210 d., privalės skiepytis sustiprinančiąja doze arba periodiškai profilaktiškai testuotis.

Periodinis profilaktinis testavimas dėl COVID-19 ligos privalomas šių veiklų ir sričių atstovams:

  • asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla;
  • socialinės paslaugos ir veikla;
  • švietimo paslaugos ir veikla;
  • vaistinių darbuotojų veikla;
  • krovinių tarptautinio vežimo veikla;
  • viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla;
  • mažmeninės prekybos srityje dirbančių darbuotojų darbas;
  • laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas);
  • viešojo administravimo subjektų veikla;
  • profesinė karo tarnyba;
  • gamybos įmonių darbuotojų veikla.
Kam testuotis nereikės?

Periodiškai profilaktiškai testuotis neturės vakcinuoti asmenys:

·   Ribotą laiką – kai asmuo yra pasiskiepijęs viena iš šių COVID-19 vakcinų:

–  praėjus vienai savaitei, bet ne daugiau kaip 210 dienų nuo „Comirnaty“ ar „Spikevax“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;

–  praėjus 2 savaitėms, bet ne daugiau kaip 210 dienų nuo „COVID-19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo;

–  praėjus 4 savaitėms, bet ne daugiau kaip 13 savaičių nuo „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo bei praėjus ne daugiau kaip 210 dienų po antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;

–  praėjus 2 savaitėms, bet ne daugiau kaip 210 dienų nuo „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „Vaxzevria“ vakcinos vienos dozės suleidimo asmeniui, kuris persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu;

–  praėjus vienai savaitei, bet ne daugiau kaip 210 dienų nuo „Comirnaty“ ar „Vaxzevria“ vakcinos antrosios dozės suleidimo, jei pirmajai skiepo dozei buvo naudojama „Vaxzevria“ vakcina, o antrajai – „Comirnaty“ vakcina arba atvirkščiai.

·  Neribotą laiką – kai asmuo:

–  pasiskiepijęs sustiprinančiąja „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „COVID-19 Vaccine Janssen“  COVID-19 vakcinos doze (įsigalioja iškart po sustiprinančiosios dozės);

–  pasiskiepijęs pagal pilną schemą, jei jis yra asmuo iki 18 metų (įskaitant persirgusius, jei liga patvirtinta PGR tyrimu, ir pasiskiepijusius nepilna schema asmenis);

–  persirgęs COVID-19 liga (patvirtinta teigiamu PGR tyrimo rezultatu) ir paskiepytas pagal pilną schemą.

Periodiškai profilaktiškai testuotis neturės persirgę asmenys:

·  Kai asmuo persirgo COVID-19 liga ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų (bet ne anksčiau, nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas).

Periodiškai profilaktiškai testuotis neturės tyrimus atlikę asmenys:

·  Kai asmuo prieš mažiau nei 60 dienų yra gavęs teigiamą (kai nustatomi anti-S, anti-S1 arba anti-RBD IgG antikūnai) kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo atsakymą. Asmuo gali atlikti serologinį tyrimą ir po pilnos vakcinacijos schemos.

KOMENTARAS

Vinsas Janušonis, Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas

Omikrono mūsų laboratorija nustato praktiškai kiekvieną dieną. Vilniuje jie sekuoja gana ilgai, net iki kelių savaičių, todėl atsakymo, oficialaus patvirtinimo iki šiol neturime. Mūsų laboratorija yra nustačiusi lygiai šimtą atvejų. Vilnius atsirenka kiek jie nori tirti. Manau, kad po naujų metų jie paskelbs duomenis, kiek ten yra. Regione ligoninėse yra tik du – vyras ir moteris. Vyras pakankamai sunkokas, bet reanimacinės priemonės kol kas netaikomos.

Regione yra užimta apie 2/3 lovų, reanimacijoje – pusė. Rezervą dar turime, bet turint omenyje, kas dedasi Europos Sąjungos šalyse, be abejonės laukia pakilimas ir gan greitas.

INFORMACIJA

Europos Komisijai praėjusią savaitę užregistravus penktąją vakciną nuo COVID-19 ligos – farmacijos kompanijos „Novavax“ sukurtą preparatą „Nuvaxovid“ – pasiskiepyti juo Europos Sąjungos (ES) gyventojai galės kitų metų pirmąjį ketvirtį. Baltymų pagrindu sukurta vakcina bus skiriama dviem dozėmis asmenims nuo 18 metų, tarp pirmos ir antros dozės išlaikant trijų savaičių pertrauką.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad šios vakcinos veiksmingumas siekia 90 proc. Daugiau informacijos apie vakcinos klinikinius tyrimus ir veiksmingumą galima rasti ČIA.

Ar nauja vakcina bus tinkama sustiprinančiajai dozei, parodys tebevykdomi tyrimai, kurių rezultatų laukiama kitų metų vasarį. Gamintojas taip pat žada adaptuoti vakciną naujoms koronaviruso atmainoms, tokioms kaip Omikron. Tačiau jau dabar pastebima, kad „Nuvaxovid“ užtikrina labai aukštą antikūnų titrą, o tai yra svarbu užtikrinant organizmo apsaugą nuo naujų koronaviruso atmainų.

„Nuvaxovid“ yra baltymų pagrindu sukurta vakcina – tai yra gerai žinoma ir daugiau nei 30 metų naudojama technologija. Baltymų pagrindu taip pat yra kuriamos vakcinos nuo hepatito B, kokliušo ir pneumokokinės infekcijos.

Europos Komisija šių metų rugpjūčio 4 d. su kompanija „Novavax“ pasirašė išankstinę pirkimo sutartį, kuri numato galimybę ES šalims narėms įsigyti iki 100 mln. vakcinos dozių, o esant papildomam poreikiui – iki 2023 m. užsakyti dar 100 mln. dozių.

2022 m. pirmąjį ketvirtį Lietuva turėtų gauti 132 000 „Nuvaxovid“ vakcinos dozių, antrajam ketvirčiui siekiama užsakyti dar 310 560 dozių. Lietuvos Vyriausybė iš viso yra pritarusi 633 tūkst. vakcinos dozių įsigijimui iš kompanijos „Novavax“.

2 Comments

  1. Ramass

    Tikrai buvau įsitikinęs , kad atviroje Klaipėdoje dirba protingesni žurnalistai. Bet pasirodo tokie patys tuštukai. Vakar rašėte apie 45 naujus atvejus. Tai šiandieną , kad būtų baisiau ,antraštėje rašote dviejų dienų sumą? Na tai rašykite mėnesio , metų skaičius , išvis baisu bus. Negalvojau , kad esate delfi lygio žurnaliūgos .

    Reply
  2. Ss

    Debiks tas dulki

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Antradienį Klaipėdoje vėl fiksuotas tik vienas naujas COVID-19 atvejis

Paskutinę balandžio dieną šalyje patvirtinta 12 naujų COVID-19 atvejų (tarp jų – vienas antrinis ir tretinis užsikrėtimai), skelbia Valstybės duomenų ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Nulinius COVID-19 rodiklius jau turi ir Klaipėdos bei Kretingos rajonai

Pirmadienį šalyje patvirtinti 33 nauji COVID-19 atvejai (šeši žmonės užsikrėtė antrą kartą, du – trečią), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitgalis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti vos du nauji pirminiai COVID-19 atvejai. Klaipėdoje, kaip ir šeštadienį, naujų susirgimų nefiksuota. Savaitinis naujų susirgimų skaičius ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This