„Grigeo Klaipėda” byla: teisiamųjų suole – ir Gintautas Pangonis, ir Tomas Eikinas (papildyta)

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2022-01-04

Komentarų: 0

Praėjus dvejiems metams nuo visą šalį sukrėtusio įmonės „Grigeo Klaipėda” ekologinio skandalo, kai 2020-ųjų sausio pradžioje paaiškėjo, jog į Kuršių marias ne vienerius metus slaptu vamzdžiu galėjo būti leidžiamos nevalytos nuotekos, prokuratūra bylą pagaliau perdavė nagrinėti teismui. Nors apie didelės apimties tyrimo pabaigą buvo pranešta dar praėjusių metų vasaros pabaigoje, byla Klaipėdos apygardos teismą pasiekė tik sausio 3 d.

Apie tai pirmadienį surengtoje trumpojoje spaudos konferencijoje pranešė ikiteisminiam tyrimui vadovavusi Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė.

„Piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir disponavimu, sistemingu teisės aktų pažeidimu, darant žalą gamtai, kaltinimai yra pareikšti akcinei bendrovei „Grigeo Klaipėda” ir 14-ai fizinių asmenų”, – sakė prokurorė.

Jos teigimu, tyrimo metu įtarimai buvo pareikšti 22 asmenis, bet 8 asmenys vėliau buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės tiek pagal laidavimą, tiek kaip aktyviai padėję atskleisti nusikaltimą ar praradus pavojingumą.

Prokurorė patvirtino, jog tarp kaltinamųjų yra ir bendrovės „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis, ir dabartinis AB „Grigeo Klaipėda“ generalinis direktorius Tomas Eikinas bei dar trys ankstesni šios įmonės vadovai ir kiti atsakingi įmonės darbuotojai.

G. Skersinskytė taip pat sakė, jog iki šiol tebėra areštuoti įmonės valymo įrenginiai Dumpiuose, kuriais įmonė naudotis negali.

„Taip, įrenginiai yra areštuoti, jie yra laikomi daiktais, turinčiais reikšmės nusikalstamai veikai tirti”, – sakė ji.

Prokurorės teigimu, įmonė pripažįsta pačius veiksmus, „tačiau laikosi tokios pozicijos, kad žala yra nepadaryta arba ji ženkliai mažesnė”.

Panašios pozicijos laikosi ir kaltinamieji fiziniai asmenys.

Bylą sudaro 105 tomai, tyrimą atliko specialiai sudaryta grupė, kuriai vadovavo dvi Klaipėdos apylinkės prokurorės, ją sudarė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos tyrėjai – iš viso daugiau kaip 10 specialistų.  

Aplinkos apsaugos departamentas byloje yra pareiškęs didesnį nei 48 mln. eurų civilinį ieškinį dėl gamtai padarytos žalos.

Už minėtas nusikalstamas veikas fiziniai asmenys griežčiausiai gali būti baudžiami laisvės atėmimu iki 7 metų, o bendrovei gali grėsti bauda iki 5 mln. eurų arba net likvidavimas.

PAPILDYTA. Nors byla, kaip skelbta, perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui, jos gali tekti imtis teisėjams iš kitos apygardos.

Klaipėdos apygardos teismo atstovė Dovilė Saulėnienė patvirtino, jog Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkės nutartimi byla išsiųsta į Lietuvos apeliacinį teismą, kad būtų išspręstas jos teismingumo klausimas, t. y. kuriam teismui perduoti nagrinėti šią bylą.

Tokio sprendimo pagrindas – kaltinimai byloje pareikšti asmeniui, kuris yra Klaipėdos apygardos teismo teisėjos tėvo šeimos narys.

Pasak D. Saulėnienės, „ši aplinkybė tiek proceso dalyviams, tiek pašaliniam stebėtojui gali kelti abejonių Klaipėdos apygardos teismo nešališkumu”.

„Grigeo Klaipėda“ finansų direktoriaus Vidmanto Mačiuko komentaras:

Esame tikri, kad prasidėjęs teismo procesas leis teisingai nustatyti žalos gamtai faktą ir dydį bei sukurs sąlygas kaip galima greičiau atkurti gamtai padarytą poveikį. Esame prisiėmę teisinę atsakomybę dėl įvykusio incidento, todėl „Grigeo Klaipėda“ sieks susitaikyti su valstybe bei pabaigti baudžiamąjį procesą kaip galima greičiau.

Dar iki teismo proceso pradžios, praėjusių metų birželį, Aplinkos apsaugos departamentui esame pateikę pasiūlymus dėl aplinkos atkūrimo priemonių įgyvendinimo. Nuo to laiko tęsiasi aktyvus dialogas ir bendradarbiavimas su Aplinkos ministerija, Aplinkos apsaugos departamentu, Aplinkos apsaugos agentūra ir kitomis institucijomis. Dalį pasiūlytų priemonių pradėję sėkmingai įgyvendinti, dėl kitų konsultuojamės su mokslininkais, diskutuojame su atsakingomis institucijomis ir pasitvirtinę papildomas priemones, jas įgyvendinsime. Tikimės, kad visų šalių suinteresuotumas šio proceso tikslais leis kaip galima greičiau pasiekti apčiuopiamus rezultatus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This